Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Γόνιμη συζήτηση μεταξύ Συγκλήτου του Π.Θ. και του υπουργού Κ. Γαβρόγλου
Γόνιμη συζήτηση μεταξύ Συγκλήτου του Π.Θ. και του υπουργού Κ. Γαβρόγλου

Γόνιμη συζήτηση μεταξύ Συγκλήτου του Π.Θ. και του υπουργού Κ. Γαβρόγλου

 Γι  τη μετρ στην Τριτοβάθμια  Εκπαίδευση

Γόνιμη  ήταν η  συζήτηση μεταξύ της Συγκλήτου του Π.Θ. και του υπουργού Παιδείας Κ. Γαβρόγλου για  τη μεταρ στην Τριτοβάθμια  Εκπαίδευση, αφού μετά τη λήξη της ο ίδιος διαπίστωσε συναίνεση στη μεταρρύθμιση που επιχειρεί το υπουργείο Παιδείας και δεσμεύτηκε για νέο  κύκλο διαλόγου μέχρι τέλος του μήνα.

Ο   βρέθηκε  σήμερα το απόγευμα το Βόλο και είχε συνάντηση με τους διδάσκοντες και φορείς του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ενώ -όπως συμφωνήθηκε- η συζήτηση θα επαναληφθεί ξανά στο τέλος του μήνα που θα επισκεφθεί  εκ νέου την πόλη.

Ο Κώστας Γαβρόγλου πρότεινε τη δημιουργία Τμήματος Καλών Τεχνών, που θα συνδυαστεί με τον Αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, ενώ δήλωσε θετικός στην πρόταση παραγόντων του Π.Θ. για ίδρυση Τμήματος Τουρισμού και Ναυτιλίας και στη λειτουργία Πειραματικών Σχολείων σε Βόλο και Λαμία.

Ο σε του χαρακτήρισε γόνιμη τη συζήτηση που έγινε με τη Σύγκλητο του Π.Θ.  και είπε ότι σήμερα, από την επίσκεψη που έκανε στη Θεσσαλία κατάλαβε τη θετική πρόθεση των παραγόντων του ΤΕΙ και του Πανεπιστημίου για τη νέα αρχιτεκτονική της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.  «Το βασικό είναι ότι υπάρχει μία σύγκληση ότι το μέλλον της Ανώτατης Εκπαίδευσης περνά σήμερα μέσα από συνέργειες από τα ΤΕΙ αλλά και με την πρόταση να εντελώς Τμήματα, διετή προγράμματα σπουδών για άλλες συνέργειες που θα ενισχύσουν αναπτυξιακές ανάγκες των κοινωνικών μας», ανέφερε  ο υπουργός και πρόσθεσε ότι ένα τέτοιο εγχείρημα γίνεται μετά από πολλές δεκαετίες.

Ο υπουργός Παιδείας  αύριο θα  βρεθεί στη Λαμία  κι ενημέρωσε ότι  έγιναν συζητήσεις με το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, οι προτάσεις κωδικοποιούνται, θα ληφθούν αποφάσεις σε πρώτη φάση και θα ακολουθήσει νέα συζήτηση, μέχρι να επιτευχθούν οι ευρύτερες δυνατές συναινέσεις.

Ο κ. Γαβρόγλου εξέφρασε την ελπίδα ότι σε δύο μήνες θα έχει ψηφιστεί ο νόμος και θα ξεκινήσει η διαδικασία , στην οποία έχει δοθεί περιθώριο ενός χρόνου προκειμένου να ολοκληρωθεί. «Θα δεσμευτούμε και για νέες θέσεις και χρηματοδότηση ώστε από Σεπτέμβριο 2019 να αρχίσει να εφαρμόζεται το σχέδιο», τόνισε.

Για τους σπουδαστές των ΤΕΙ είπε ότι όσοι τελειώνουν το πρόγραμμά τους και αποφασίζουν αν θέλουν να παρακολουθήσουν πρόσθετα μαθήματα, θα μπορούν να πάρουν πτυχίο ΑΕΙ, ωστόσο το υπουργείο δεν θα δεχτεί λιμνάζοντες φοιτητές.

Αναφορικά με τις προτάσεις για ίδρυμα τμήματος Τουρισμού, Ναυτιλιακών ή ψυχολογίας, ο υπουργός δε θέλησε να ανοίξει τα χαρτιά του, λέγοντας:  «υπάρχουν επιχειρήματα, θα τα συνεκτιμήσουμε και θα ξανάρθουμε για το δεύτερο γύρο συζητήσεων. Θα έλθουμε μέχρι τέλος Αυγούστου με βάση αυτά που ακούσαμε. Έτσι  κάναμε στο Ιόνιο και Γιάννενα και θα πετύχει. Αλλιώς θα είναι διοικητικές πράξεις του υπουργείου που δεν θα πετύχουν».

Για  τις έδρες του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών και για την αντίδραση της Γεωπονικής Σχολής, ο κ. Γαβρόγλου επισήμανε ότι το Π.Θ.  μετατρέπεται στο τρίτο Πανεπιστήμιο της χώρας, είναι νέο αλλά από τα δυναμικότερα  και το θέμα της έδρας των σχολών αποτελεί ένα στοιχείο αντίθεσης. «Δεν θέλω να δεσμευτώ γι αυτό, γιατί υπάρχουν επιχειρήματα εκατέρωθεν» είπε .

Τέλος, για τις αντιδράσεις ορισμένων ΤΕΙ ο υπουργός τόνισε ότι αν διαφωνεί με τη μεταρρύθμιση ένα ΤΕΙ, μπορεί να συνεχίσει αυτόνομο , αλλά το υπουργείο θα είναι ιδιαίτερα αυστηρό, όπως κάνει και με τα Πανεπιστήμια, προσθέτοντας ότι αυτή η άποψη είναι θεωρητική.

Ο Γιώργος Πετράκος

Ο απερχόμενος πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιώργος Πετράκος, είπε  ότι  έγινε μια γόνιμη συζήτηση με τον υπουργό και την ακαδημαϊκή κοινότητα, με τη συμμετοχή των προέδρων των Τμημάτων και των κοσμητόρων των Σχολών, καθώς και εκπροσώπων  όλων των φορέων της Πανεπιστημιακής Κοινότητας.

Αίτημα διδασκόντων: Τμήμα Τουρισμού στο Π.Θ. στο Βόλο και Πειραματικό σχολείο

Οι διδάσκοντες στο Π.Θ. έθεσαν στον υπουργό Παιδείας  αίτημα ίδρυσης νέου Τμήματος Τουρισμού στο Π.Θ. στο Βόλο, όπως και Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου,  στο πλαίσιο της μεταρρύθμιση που επιχειρείται.

Ο πρώην κοσμήτορας της Πολυτεχνικής σχολής Παντελής Σκάγιαννης πρότεινε «το Τμήμα Περιβάλλοντος να είναι πενταετές και να ενταχθεί στην Πολυτεχνική σχολή. Η Λαμία μπορεί να γίνει πόλος ψηφιακών επιστημών και η Λάρισα να γίνει πόλος επιστημών υγείας και να πάρει την σχολή φυσικοθεραπευτών και το ινστιτούτο φυσικοθεραπείας».

Ο ίδιος χαρακτήρισε αναγκαία την ίδρυση Τμήματος Τουρισμού στον Βόλο, δηλώνοντας ότι δεν νοείται η Ελλάδα να μην έχει συγκροτημένη Πανεπιστημιακή τετραετή σχολή. «Εμείς μπορούμε να το υποστηρίξουμε το Τμήμα και ο Βόλος είναι ιδανική πόλη σε αυτή την κατεύθυνση, καθώς διαθέτει τις Σποράδες και το Πήλιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του Τμήματος Πληροφορικής στην Λαμία  Διονύσης Βαβουγυιός ζήτησε να γίνει η Λαμία πόλος θετικών επιστημών και να αυξηθεί το διδακτικό προσωπικό στα τμήματα.

Ο πρόεδρος του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος Βόλου  Νίκος Τσιρόπουλος τόνισε πως υπάρχει μια διαφορετική προσέγγιση για την γεωπονία και το Πολυτεχνείο.

“Το υπουργείο προτείνει το πενταετές  τμήμα Αγροτεχνολογίας στην Λάρισα, αλλά δεν καθορίζει το πρόγραμμα σπουδών. Υπάρχει έντονη διαφωνία από το Τμήμα μας. Θέλουμε σαφή διαφοροποίηση για το συγκεκριμένο σπουδών και να είναι κάτι διαφορετικό από το νυν τμήμα Φυτικής Παραγωγής” επισήμανε.

Για το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών η Μπέλλου έθεσε το ζήτημα   μεταφοράς της έδρας της Σχολής στην Λάρισα, ενώ για το τμήμα Τουρισμού ανέφερε πως το Οικονομικό δεν έχει ερωτηθεί.

Ο πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών   Κανακούδης μετέφερε φόβους  ότι οι εισακτέοι στα Πανεπιστημιακά τμήματα θα αυξηθούν και ανησυχίες των παλιών τμημάτων, μήπως θυσιαστούν για την ανάπτυξη των νεώτερων τμημάτων. Όπως είπε, για τη δημιουργία του κάθε τμήματος χρειάζεται μια ολοκληρωμένη μελέτη για τον προσδιορισμό της αναγκαιότητας ίδρυσής του.

Ο πρόεδρος του παιδαγωγικού τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Τάκης Πολίτης χαρακτήρισε θετικό ότι δημιουργούνται στην σχολή ανθρωπιστικών επιστημών δύο νέα τμήματα που όμως χρειάζονται κτιριακές εγκαταστάσεις.

Ο ίδιος ζήτησε τη δημιουργία Πειραματικών σχολείων και έθεσε το θέμα της εκπαίδευσης των προσφύγων και της ένταξής τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσω νομοθετικής ρύθμισης, καθώς αρκετοί πρόσφυγες έχουν διακόψει τις σπουδές λόγω έκτακτων καταστάσεων.

Ο νέος κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Γιώργος Σταμούλης τόνισε ότι η Πολυτεχνική είναι θετική στο όλο εγχείρημα και διαθέτει μια ομάδα ανθρώπων για να στελεχωθούν ειδικότητες που είναι απαραίτητες για τα τμήματα.

Ο καθηγητής και περιφερειακός σύμβουλος  και υψηλό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταμπουλής αναφέρθηκε και στα διετή προγράμματα σπουδών για την επαγγελματική κατάρτιση των αποφοίτων σχολείων και πρότεινε ακόμη την προώθηση των διατμηματικών προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών.

Ο ς Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Μεικόπουλος είπε ότι γίνεται μια ιστορική προσπάθεια και ο υπουργός εξασφαλίζει πόρους, διδακτικό προσωπικό και υποδομές, ενώ πρόσθεσε:  «Είναι λάθος να γυρίσουμε το ρολόι της ιστορίας πίσω. Οι κατανομές των τμημάτων και σχολών πρέπει να αναγνώσουν το παραγωγικό προφίλ του κάθε νομού γι' αυτό και ένα τμήμα τουριστικών ή ναυτιλιακών σπουδών θα κούμπωνε στην φυσιογνωμία του Βόλου».

Η εκπρόσωπος των ΕΔΙΠ  Άννα Ζερβάκη έθεσε το ζήτημα της μετεξέλιξης των καθηγητών των ΤΕΙ σε σχέση με τα ΕΔΙΠ εκφράζοντας επιφυλάξεις και προβληματισμούς.

Για το ο καθηγητής Κουτεντάκης σημείωσε πως στην συζήτηση λείπει το στοιχείο της αξιολόγησης και της αριστείας.

Ο εκπρόσωπος των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας  Σουλικιάς τόνισε την ανάγκη μονιμοποίησης των συμβασιούχων εργαζομένων του Πανεπιστημίου.

Η συζήτηση αφορούσε στη νέα αρχιτεκτονική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τους στόχους που έχει αυτό το εγχείρημα και τις δυσκολίες που εμφανίζονται και τους τρόπους που μπορούμε να το φέρουμε σε πέρας με όσο το δυνατόν καλύτερο τρόπο, τόνισε.

Σύμφωνα με τον πρύτανη, ο υπουργός άκουσε τους καθηγητές ,  τους προβληματισμούς τους, απάντησε στα περισσότερα ερωτηματικά και μένει τώρα στο Πανεπιστήμιο και στο υπουργείο να δουν τα επόμενα βήματα, ώστε το εγχείρημα να στεφθεί με επιτυχία στην πορεία.

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση