Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Γιορτάστηκε στο Βόλο σήμερα η Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο
Γιορτάστηκε στο Βόλο σήμερα η Ημέρα  Χωρίς Αυτοκίνητο

Γιορτάστηκε στο Βόλο σήμερα η Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο

Γιορτάστηκε στην παραλία του σήμερα η Ημέρα  Χωρίς Αυτοκίνητο, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Βιώσιμης Κινητικότητας, που ρίχνει αυλαία, παρουσία 200  ών από τέσσερα Δημοτικά σχολεία, πολιτών και φορέων της πόλης.

Η σημερινή εκδήλωση έγινε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο ς, το Σωματείο Κινητικά Αναπήρων «Ιππόκαμπος», την ΚΕΚΠΑ- , την αντιδημαρχία Πολιτισμού, την αντιδημαρχία Κοινωνικής Μέριμνας, την Δημοτική Ενότητα , τη Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων, το Αστικό ΚΤΕΛ και άλλους φορείς, με τη συνδρομή της Τροχαίας και του Λιμενικού.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων έκλεισε για πάνω από μία ώρα η οδός Ιάσονος από την Καρτάλη μέχρι τη Φιλελλήνων, μέσω της οποίας πραγματοποίησαν πορεία τα παιδιά με εκπαιδευτικούς και φορείς που οργάνωσαν τις σημερινές εκ και χωρίς τη συμμετοχή πολιτών που προτίμησαν να κινηθούν εποχούμενοι και κάτω από τις οδηγίες της Τροχαίας.
Επίσης πραγματοποιήθηκε μικρή ποδηλατοδρομία αλλά και μετακίνηση με λεωφορείο του Αστικού ΚΤΕΛ όπου για άλλη μια φορά διαπιστώθηκε ότι ακόμη και στις στάσεις υπάρχουν εμπόδια για την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των ΑμεΑ.
Επιπλέον κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης,  υλοποιήθηκαν μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής, ζωγραφικής, μίνι ποδηλατικός γύρος, συμβολικό «κλείσιμο» κεντρικής οδού της πόλης, πορεία με τα πόδια, με ποδήλατα και αναπηρικά αμαξίδια και διαδρομή με λεωφορείο της Αστικό ΚΤΕΛ

Η αρμόδια αντιδήμαρχος Νατάσσα Μορφογιάννη δήλωσε: “Δείχνουμε ότι όλοι μαζί μπορούμε. Είναι μια ημέρα πολύ σημαντική, γιατί είναι η κορύφωση των εκδηλώσεων για την Εβδομάδα Βιώσιμης Κινητικότητας και μια αρχή δράσεων για τον Δήμο Βόλου και νέων καινοτομιών, όπου θα χρησιμοποιούμε πολλά εναλλακτικά μέσα μετακίνησης, στο πλαίσιο νέων έργων του Δήμου”.

Ο προϊστάμενος της διεύθυνσης Βιώσιμης Κινητικότητας του Δήμου Βόλου  Κ.  Καραγιάννης ανέφερε ότι μετά από πολλά χρόνια ο Δήμος Βόλου αναλαμβάνει την πρωτοβουλία, σε συνεργασία με πλήθος φορέων να συμμετάσχει στον πανευρωπαϊκό θεσμό για την Εβδομάδα Χωρίς Αυτοκίνητο», ο οποίος διαρκεί μια εβδομάδα με σειρά δράσεων, που εντάσσονται σε  αυτόν και πρόσθεσε: “Προσπαθούμε να κάνουμε τον Βόλο ακόμη καλύτερο δίνοντας έμφαση στα θέματα Βιώσιμης Κινητικότητας. Ο Δήμος είναι πρωτοπόρος σε αυτό το θέμα, έχοντας συστήσει Διεύθυνση για θέματα βιώσιμης κινητικότητας. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η σημερινή εκδήλωση σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο ς, το Σωματείο Κινητικά Αναπήρων «Ιππόκαμπος», την ΚΕΚΠΑ- , την αντιδημαρχία Πολιτισμού, την αντιδημαρχία Κοινωνικής Μέριμνας, την Δημοτική Ενότητα Βόλου, τη Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων, το Αστικό ΚΤΕΛ και άλλους φορείς, με τη συνδρομή της Τροχαίας και του Λιμενικού χαιρόμαστε σήμερα που υποδεχόμαστε τα χαμόγελα μικρών παιδιών, που αύριο θα συντελέσουν με την οδηγική τους συμπεριφορά και αποτρέποντας τη χρήση αυτοκινήτου και προτιμώντας εναλλακτικά τη χρήση ποδηλάτου ή αναπηρικών αμαξιδίων να μπορέσουμε σε αυτή την όμορφη πόλη να την περπατάμε, καθώς αυτό έχει πολλά πλεονεκτήματα, όσον αφορά το περιβάλλον, την προσβασιμότητα, την υγεία και γενικά είναι το προφίλ που θέλουμε για τον Βόλο του αύριο, για να γίνει μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη».

Από την πλευρά της η αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Κυκλοφορίας, Μεταφορών και Διαχειριστικής Εφοδιαστικής Αλυσίδας Ευτυχία Ναθαναήλ είπε: “Η βιώσιμη κινητικότητα είναι βασικό αντικείμενο των συγκοινωνιολόγων και η έρευνα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο στρέφεται γύρω από θέματα βιωσιμότητας.

Εμείς ασχολούμαστε πολλά χρόνια με τη βιώσιμη αστική κινητικότητα και με τον Δήμο Βόλου έχουμε συνεργασία με συνέδρια και άλλες δραστηριότητες.

Η εβδομάδα αυτή είναι πολύ σημαντική γιατί είναι πανευρωπαϊκή και γίνεται ταυτόχρονα σε όλες τις πόλεις που συμμετέχουν σε αυτό τον θεσμό. Η σημερινή ημέρα είναι ακόμη πιο συμβολική καθώς κορυφώνονται οι εκ, αλλά θα πρέπει να αποτελέσει τον αρωγό για όλες τις επόμενες δράσεις μας, όπως είναι η αφύπνιση των πολιτών, των επιχειρηματιών, της διοίκησης, τη Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των ερευνητών.

Όλοι πρέπει να στραφούμε στην κατεύθυνση ενίσχυσης της βιώσιμης κινητικότητας, με μείωση του κυκλοφοριακού φόρτου, να βελτιώσουμε τις προσβάσεις σε διάφορες θέσεις μέσα στην πόλη και να διευκολύνουμε άτομα με θέματα κινητικότητας, να διευκολύνουμε τις εμπορευματικές μεταφορές και να βελτιώσουμε τη ζωή μας με τη χρήση ποδηλάτου και άλλων εναλλακτικών δράσεων μετακίνησης.”

Στην εκδήλωση αναφέρθηκε ο επανεκλεγείς πρόεδρος του Σωματείου Κινητικά Αναπήρων «Ιππόκαμπος» Π. Μπέλλος λέγοντας: “Βρισκόμαστε σήμερα εδώ στο πλαίσιο της Ημέρας Χωρίς Αυτοκίνητο, μια ημέρα συμβολική για να ενημερώσουμε, να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες του Βόλου για τους εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης στην πόλη, όπως πεζή και ποδήλατα. Να γνωρίσουμε την πόλη μας που είναι εύκολα προσβάσιμη. Δίνουμε και εμείς βροντερό παρών γιατί θεωρούμε ότι η βιώσιμη κινητικότητα είναι σημαντική για όλους. Το μήνυμα της χρονιάς: μιλάμε για καθαρή συνεργατική και έξυπνη μετακίνηση, μια μετακίνηση που εξυπηρετεί χωρίς καμία διάκριση.

Το βασικότερο πρόβλημα στο Βόλο είναι οι ράμπες και οι θέσεις στάθμευσης των ΑΜΕΑ που είναι κατειλημμένες, το τελευταίο διάστημα με τον χρωματισμό των θέσεων των ΑΜΕΑ μειώνεται ο χρόνος που οι θέσεις αυτές είναι κατειλημμένες, σε αρκετές υπηρεσίες υπάρχει πρόβλημα στην πρόσβαση. Βήμα -βήμα προχωράμε στην αρχή της προσβασιμότητας”.

Τέλος, ο εκπρόσωπος της Λέσχηw Ειδικών Δυνάμεων (ΛΕΔ) Βασ. Ηλιόπουλος τόνισε: “Δίνουμε και εμείς δυναμικό παρών στην εκδήλωση προσβασιμότητας και βιώσιμης κινητικότητας. Πιστεύουμε να περάσουμε ένα θετικό μήνυμα προς φορείς και πολίτες που δυστυχώς πολλοί δεν λειτουργούν σωστά. Παρκάρουμε πάνω σε ράμπες, φράζουμε διόδους και σταθμεύουμε τα αυτοκίνητά μας παράνομα.”

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση