Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Για γερά νεύρα η σύνθεση της νέας Βουλής
Για γερά νεύρα η σύνθεση της νέας Βουλής

Για γερά νεύρα η σύνθεση της νέας Βουλής

του Γιώργου Μπουρδάρα

Η αποτελεσματικότητα των κανονιστικών ασφαλιστικών δικλίδων όσον αφορά την ομαλή κοινοβουλευτική λειτουργία, καθώς και τα αντανακλαστικά των θεσμικών οργάνων, αναμένεται να δοκιμαστούν κατά τη διάρκεια της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου, εξαιτίας των χαρακτηριστικών που έχει η εθνική αντιπροσωπεία με την οκτακομματική σύνθεση την οποία ανέδειξε η κάλπη της 25ης Ιουνίου.

Ο δοκιμασμένος σε κάποιες δύσκολες καταστάσεις την περίοδο 2019-2023 Κων. Τασούλας, που επαναπροτάθηκε από τη Ν.Δ. και προφανώς θα επανεκλεγεί εκ νέου πρόεδρος της Βουλής, αλλά και η «τραυματική», κυρίως εξαιτίας της παρουσίας και δράσης των χρυσαυγιτών, εμπειρία της –επίσης οκτακομματικής– Βουλής που προέκυψε από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, θεωρείται πως συνιστούν καλή βάση για τη διαχείριση προβληματικών καταστάσεων οι οποίες εκτιμάται πως θα προκύψουν από ακτιβιστικού χαρακτήρα συμπεριφορές και ακρότητες προερχόμενες κυρίως από τα μικρά, νεοεισελθόντα κόμματα. Η προσοχή, μεταξύ άλλων, εστιάζεται και στο μόρφωμα Σπαρτιάτες, το οποίο συνδέεται, μέσω του έγκλειστου Ηλ. Κασιδιάρη, με τη Χ.Α. του 2015.

Ως γνωστόν, η νέα Βουλή θα συγκληθεί για πρώτη φορά την ερχόμενη Δευτέρα, με μοναδικό αντικείμενο την ορκωμοσία των βουλευτών. Την Τρίτη θα γίνει εκλογή προέδρου και σε αμέσως επόμενη συνεδρίαση η ψηφοφορία για την εκλογή αντιπροέδρων, κοσμητόρων και γραμματέων. Σύμφωνα με τον Κανονισμό, το πρώτο κόμμα εκλέγει τους ιεραρχικά τρεις πρώτους αντιπροέδρους και στη συνέχεια αναδεικνύεται ένας για κάθε κόμμα. Βεβαίως, μπορεί –όπως συνέβη και το 2015 με την περίπτωση της Χρυσής Αυγής– κάποιο ή κάποια κόμματα να μην αναδείξουν αντιπρόεδρο, αφού για την εκλογή του χρειάζεται απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων, όχι μικρότερη των 75 βουλευτών.

Η χωροταξία

Πέραν τούτων, πρώτο «αγκάθι» που προκύπτει έχει διαδικαστικό περιεχόμενο και αφορά συγκεκριμένα τη χωροταξική διανομή τόσο των κομματικών γραφείων, μια και ως γνωστόν οι χώροι του μεγάρου της Βουλής είναι εξαιρετικά περιορισμένοι, όσο και –κυρίως– των εδράνων στην αίθουσα της Ολομέλειας.

Ως προς αυτό το τελευταίο, παραδοσιακά «αμετακίνητα» στις θέσεις που έχουν θα είναι η Ν.Δ., μπροστά και δεξιά του προεδρείου, δηλαδή σε ολόκληρη τη δεξιά πτέρυγα, το ΚΚΕ, μπροστά και στο αριστερό άκρο, ο ΣΥΡΙΖΑ, δίπλα στους «κόκκινους», και το ΠΑΣΟΚ, επίσης μπροστά, ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ.

Ηδη συζητείται να αλλάξουν διατάξεις του Κανονισμού, ώστε να αντιμετωπιστούν ριζικά προσπάθειες καταχρηστικής εκμετάλλευσης ασαφειών.

Προβλήματα σε αυτό το επίπεδο είχαν ανακύψει κυρίως όταν είχε κοινοβουλευτική εκπροσώπηση η X.A., καθώς τότε οι Ανεξάρτητοι Ελληνες δεν ήθελαν να τοποθετηθούν ακριβώς δίπλα στα έδρανα του κόμματος Μιχαλολιάκου – Κασιδιάρη, μιας και αμφότερα τα σχήματα εκείνα, πολιτικά, έπρεπε να τοποθετηθούν στα ορεινά και άκρως δεξιά σε σχέση με το προεδρείο.

Η λύση επί του συγκεκριμένου είχε δοθεί με το να δοθούν στο δεξιό άκρο των «ορεινών» εδράνων, πίσω από τη Ν.Δ., θέσεις στους χρυσαυγίτες και, με μικρό αριθμό «γαλάζιων» να κάθονται ανάμεσα, θέσεις στους βουλευτές του Π. Καμμένου.

Μικρή μετατόπιση

Επικρατέστερο σενάριο είναι τώρα, με μικρή μετατόπιση προς τα κεντροδεξιά των «ορεινών», να τοποθετηθούν κατά σειρά οι Σπαρτιάτες, η Νίκη και η Ελληνική Λύση.

Οπως προαναφέρθηκε, ο βαθμός δυσκολίας για το νέο προεδρείο θα ανέβει στο κόκκινο δεδομένου ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο οι ηγεσίες των όποιων νεοεισερχόμενων σχημάτων έχουν προϊδεάσει για τακτικές που θα δοκιμάσουν τα όρια αντοχών του γνωστού για την «ελαστικότητά» του Κανονισμού της Βουλής. Τα ακραία σενάρια μιας τέτοιας εξέλιξης δίνουν την αίσθηση πως η διανομή γραφείων και εδράνων στην αίθουσα της Ολομέλειας θα είναι «παιχνίδι» μπροστά σε όσα θα επακολουθήσουν στις συνεδριάσεις.

Υπό αυτή την έννοια, ήδη συζητείται το ενδεχόμενο να είναι μια από τις πρώτες μέριμνες μιας ευρύτερης πλειοψηφίας η αλλαγή διατάξεων του Κανονισμού, ώστε να αντιμετωπιστούν ριζικά και αποτελεσματικά προσπάθειες από κάποιες πλευρές να κάνουν καταχρηστική εκμετάλλευση της ελαστικότητας ή ασαφειών που υπάρχουν σε αρκετές εξ αυτών των διατάξεων.

Αυτοδυναμία μέσα στην κακοφωνία

Του Παύλου Παπαδόπουλου

Τέσσερα φαντάσματα πλανώνται πάνω από τη Βουλή, αυτά των τεσσάρων μικρών κομμάτων, που είναι οι Σπαρτιάτες, η Ελληνική Λύση, η Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας. «Τα έχουμε δει όλα, κάθε φορά με κάποια άλλη απόχρωση», είπε με νόημα η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στον Κώστα Τασούλα, όταν ο πρόεδρος της Βουλής επισκέφθηκε την Πρόεδρο της ς για να της επιδώσει το επίσημο αποτέλεσμα των εκλογών, υπενθυμίζοντας στην Πρόεδρο ότι οκτακομματική Βουλή είχαμε και παλαιότερα. Είχε προηγηθεί το αρχικό σχόλιο της Προέδρου, η οποία είπε ότι «η νέα Βουλή γεννά πολλές προκλήσεις για τον πρόεδρό της». Το σχόλιο αυτό ερμηνεύτηκε ότι αποδίδει τις ανησυχίες και τις εκτιμήσεις παραγόντων όλων των πλευρών, ότι η είσοδος των τεσσάρων αυτών μικρών κομμάτων «υπόσχεται» μια τετραετία με ζωηρές κοινοβουλευτικές αντιπαραθέσεις.

«Τα έχουμε δει όλα, κάθε φορά με κάποια άλλη απόχρωση», είπε με νόημα η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στον Κ. Τασούλα, που θα είναι εκ νέου πρόεδρος, για τη σύνθεση της νέας Βουλής.

Το ίδιο θέμα έθιξε και ο πρωθυπουργός, όταν έφθασε μία ώρα μετά στο Προεδρικό Μέγαρο για να λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. «Το εκλογικό αποτέλεσμα επιφύλαξε ορισμένες εκπλήξεις, έχουμε μια οκτακομματική Βουλή», είπε ο κ. Μητσοτάκης στην Πρόεδρο της ς. «Πιστεύω όμως ότι η Δημοκρατία μας είναι πολύ ώριμη, ώστε να μπορέσει να διαχειριστεί τις όποιες πρόσκαιρες αναταράξεις». Ο πρωθυπουργός ερμήνευσε το φαινόμενο της αύξησης του αριθμού των κομμάτων που θα εκπροσωπηθούν στη νέα Βουλή ως «επιθανάτιο ρόγχο της απλής ανας». Oπως εξήγησε στη συνέχεια, αν η ενισχυμένη ανα είχε ισχύσει από τις προηγούμενες εκλογές, σήμερα η Βουλή θα ήταν πεντακομματική.

Εκείνο που απασχολεί περισσότερο ανώτατους πολιτικούς και πολιτειακούς παράγοντες είναι η κακοφωνία που θα προκαλέσει η τρικέφαλη Δεξιά πέραν της Ν.Δ., δηλαδή οι Σπαρτιάτες που έπιασαν 4,64% απλώς με ένα νεύμα του Ηλία Κασιδιάρη από τη φυλακή, αλλά και η έλευση της Νίκης που χαρακτηρίζεται από θρησκοληψία βαθύτερη από εκείνη που επικρατεί στην Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου. Επιπλέον, η επιστροφή της Ζωής υπόσχεται από μόνη της πολλές κοινοβουλευτικές συγκινήσεις. Οι πιο ψύχραιμοι υπενθυμίζουν ότι το ποσοστό των τριών κομμάτων της ακραίας Δεξιάς και της Ακροδεξιάς δεν διαφέρει πολύ από το άθροισμα των ποσοστών της Χ.Α. και των ΑΝΕΛ το 2012 ή το 2015. Ο πρωθυπουργός πάντως επισήμανε ότι πέρα από όλα αυτά το πιο σημαντικό είναι ότι οι Eλληνες ψηφοφόροι ψήφισαν για αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Η ακτινογραφία του νέου υπουργικού – Κυβέρνηση αλλαγών με ισχυρό Μαξίμου

του Σταύρου Παπαντωνίου

Όλα τα στοιχεία που είχε προαναγγείλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποτυπώθηκαν στην ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης, χθες το απόγευμα, από τον νέο κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη.

Η νέα κυβέρνηση έχει έντονο το στοιχείο του rotation, με πολλά κυβερνητικά στελέχη της προηγούμενης τετραετίας να αλλάζουν υπουργείο. Παράλληλα περιλαμβάνει περαιτέρω ενίσχυση του επιτελικού κράτους, με τον πρωθυπουργό να παραμένει πιστός στη λογική της περασμένης τετραετίας, κάνοντας παράλληλα νέα ανοίγματα στον κεντρώο χώρο, ενώ διαθέτει πλέον πολύ περισσότερες .

Παλιοί και νέοι

Το νέο υπουργικό σχήμα έχει συνολικά 27 υπουργούς και . Οι 20 είναι υπουργοί και οι 7 τους. Από τους 27, οι 20 ήταν και στην προηγούμενη κυβέρνηση. Από αυτούς τους «παλιούς», δύο, η Λίνα Μενδώνη και ο Ακης Σκέρτσος, είναι οι μοναδικοί που παραμένουν στην ίδια θέση. Τρεις από αυτούς, η Σοφία Ζαχαράκη, ο Λευτέρης Αυγενάκης και ο Θοδωρής Λιβάνιος, αναβαθμίστηκαν από θέσεις υφυπουργών σε θέσεις υπουργών και αναπληρωτή αντιστοίχως. Οι υπόλοιποι 15 που απομένουν παρέμειναν υπουργοί, όμως άλλαξαν χαρτοφυλάκιο στο πλαίσιο του λεγόμενου rotation. Πρόκειται για τον Κωστή Χατζηδάκη, τον Νίκο Παπαθανάση, τον Γιώργο Γεραπετρίτη, τον Νίκο Δένδια, τη Νίκη Κεραμέως, τον Κυριάκο Πιερρακάκη, τον Γιάννη Οικονόμου, τον Χρήστο Σταϊκούρα, τον Θόδωρο Σκυλακάκη, τον Κώστα Σκρέκα, τον Αδωνι Γεωργιάδη, τον Νότη Μηταράκη, τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, τον Βασίλη Κικίλια και τον Μάκη Βορίδη, που παραμένουν υπουργοί με νέο χαρτοφυλάκιο. Οι νέοι υπουργοί είναι 7 τον αριθμό. Πρόκειται για τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη που επανέρχεται στο υπουργικό σχήμα, την Ειρήνη Αγαπηδάκη που αναλαμβάνει αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, τον Γιώργο Φλωρίδη, τον Δημήτρη Καιρίδη, τον Δημήτρη Παπαστεργίου, την Ολγα Κεφαλογιάννη και βέβαια τον Σταύρο Παπασταύρου, που ως υπουργός Επικρατείας θα έχει επιτελικό ρόλο δίπλα στον πρωθυπουργό.

Το παρασκήνιο της επιλογής του νέου υπουργικού – Οι καραμπόλες και το rotation

Για κυβέρνηση «σκληρής δουλειάς» και μεταρρυθμίσεων κάνουν λόγο συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη.

Η ακτινογραφία του νέου υπουργικού – Κυβέρνηση αλλαγών με ισχυρό Μαξίμου-1Η νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως σημειώνουν και κυβερνητικές πηγές, είναι κυβέρνηση «σκληρής δουλειάς» και μεταρρυθμίσεων. Στο πλαίσιο αυτό, το «κομματικό» κριτήριο δεν υπήρξε καθοριστικό, με τα ανοίγματα στον κεντρώο χώρο να συνεχίζονται. Χαρακτηριστικότερη περίπτωση, η είσοδος του Γιώργου Φλωρίδη στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ένα χαρτοφυλάκιο που έχει ανάγκη πολύ μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Την ίδια ώρα ο Κυριάκος Πιερρακάκης, «πρωτοκλασάτο» πρόσωπο του ανοίγματος στο Κέντρο κατά την περασμένη τετραετία, αναλαμβάνει το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο της Παιδείας, ενώ ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, πρώην υπουργός και γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, πηγαίνει στο Υγείας, που θεωρείται κατά πολλούς το μεγαλύτερο στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη νέα τετραετία. Εκεί θα έχει αναπληρώτρια, όπως προαναφέρθηκε, την Ειρήνη Αγαπηδάκη, που επίσης προέρχεται από το Κέντρο. Τελευταία αλλά όχι λιγότερο σημαντική είναι η μεταπήδηση του Γιώργου Γεραπετρίτη από το Μέγαρο Μαξίμου στο υπουργείο Εξωτερικών. Το γεγονός ότι ο κ. Γεραπετρίτης αποτέλεσε έναν πολύ κρίσιμο κρίκο του Μαξίμου για τέσσερα χρόνια κάνει ακόμη πιο εμβληματική τη μετακίνησή του στο υπουργείο Εξωτερικών. Πολιτικός με κεντρώο πρόσημο και πολύ στενή σχέση με τον πρωθυπουργό, θα μεταφέρει τη φιλοσοφία του Μεγάρου Μαξίμου στη Βασιλίσσης Σοφίας.

Επιτελικό κράτος

Από το υπουργικό που ανακοίνωσε χθες ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης είναι σαφές πως το μοντέλο που εφαρμόστηκε και την προηγούμενη τετραετία, με έντονο το αποτύπωμα του επιτελικού κράτους, θα συνεχιστεί και σε αυτή τη θητεία. Οι υπουργοί Επικρατείας θα είναι τρεις. Ο Ακης Σκέρτσος, στέλεχος που είχε επωμιστεί την εύρυθμη λειτουργία του επιτελικού κράτους, παραμένει στο πόστο του, ενώ ο Θανάσης Κοντογεώργης, στενός συνεργάτης του, αναβαθμίζεται από γ.γ. σε υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, ενισχύοντας συμβολικά αλλά και ουσιαστικά το επιτελικό κράτος. Η προσθήκη στο Μαξίμου του Σταύρου Παπασταύρου αποτελεί μια ακόμη απόδειξη ενίσχυσης του επιτελικού κράτους, καθώς πρόκειται για ένα πρόσωπο με τεχνοκρατική κουλτούρα και επάρκεια. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται η παραμονή του Γιάννη Μπρατάκου, ο οποίος πλέον βρίσκεται σχεδόν 11 μήνες στη θέση του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, αλλά και του Μάκη Βορίδη, που ως υπουργός Επικρατείας πλέον, με αρμοδιότητα τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, θα αποτελεί το «μάτι» του Μαξίμου εντός του «χαώδους» οκτακομματικού Κοινοβουλίου.

Αξιοποίηση της γενιάς των σαραντάρηδων

Την ίδια ώρα, το νέο υπουργικό σχήμα είναι νεότερο σε ηλικία από το προηγούμενο. Ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 53 χρόνια, ενώ το 45% ανήκει στη γενιά των σαραντάρηδων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, που είναι 34 ετών. Από εκεί και πέρα, κάτω των 40 ετών είναι και ο νέος υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κώτσηρας, 39 ετών, ο νέος υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης, που είναι 36 ετών, η νέα υφυπουργός Παιδείας Δόμνα Μιχαηλίδου, επίσης 36 ετών, ενώ ο υφυπουργός Αμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης είναι 41 ετών. Η προσεκτική ματιά στο πολυπληθές υπουργικό σχήμα, που μαζί με τους υπουργούς του Μαξίμου φτάνει τα 63 άτομα, είναι πως υπάρχει σαφής εκπροσώπηση του κόμματος και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, καθώς οι 42 είναι βουλευτές του κόμματος. Ταυτόχρονα μπορεί κανείς να διαπιστώσει και μια ισορροπία μεταξύ κεντρώων και παραδοσιακών, καθώς υπάρχουν αρκετοί υφυπουργοί που προέρχονται από τη βάση του κόμματος. Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο Μάξιμος Σενετάκης, ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο Κώστας Κατσαφάδος, ο Γιάννης Οικονόνου, ο Βασίλης Σπανάκης, ο Χρίστος Δήμας, η Ελενα Ράπτη και ο Γιάννης Παππάς είναι στελέχη που προέρχονται από τα «σπλάχνα» του κόμματος, όπως και ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Από εκεί και πέρα, η νέα κυβέρνηση έχει γενικότερα εκπροσώπους από διαφορετικούς χώρους: πλην της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που προαναφέρθηκε, υπάρχουν πρόσωπα από τον ευρύτερο μεταρρυθμιστικό χώρο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με χαρακτηριστικότερο τον δήμαρχο Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου, ο οποίος αναλαμβάνει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης που αποτέλεσε προμετωπίδα του Κυριάκου Μητσοτάκη την περασμένη τετραετία.

Παράλληλα, γενικοί γραμματείς υπουργείων αναβαθμίζονται κι αναλαμβάνουν κυβερνητική θέση, όπως η Αλεξάνδρα Σδούκου.

Το νέο σχήμα περιλαμβάνει και δομικές αλλαγές, όπως η μεταφορά στο υπουργείο Οικονομικών όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων –ΕΣΠΑ, Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, Ταμείο Ανάκαμψης– για την επιτελική διαχείριση των δημοσίων πόρων και επενδύσεων 80 δισ. ευρώ για την επόμενη θητεία. Στις δομικές αλλαγές περιλαμβάνεται και η μεταφορά των αρμοδιοτήτων του Αθλητισμού στο Παιδείας με αναπληρωτή υπουργό. Οπως είχε δείξει προεκλογικά ο κ. Μητσοτάκης, στη νέα κυβέρνηση έχει δοθεί έμφαση στο κοινωνικό πρόσημο και στις πολιτικές για τη συμπεριληπτικότητα όπως θα εκφραστούν από το νέο υπουργείο για την Οικογένεια και την Κοινωνική Συνοχή.

Οι υπουργοί αναμένεται να ορκιστούν σήμερα, ενώ αύριο θα λάβει χώρα η πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και θα παραλάβουν φακέλους με τις προτεραιότητες οι οποίες περιλαμβάνονται στο προεκλογικό πρόγραμμα και θα υλοποιηθούν στη διάρκεια της τετραετίας.

Το 25%

Η νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αποτελείται κατά 25% από γυναίκες. Συνολικά σε θέσεις υπουργών και υφυπουργών τοποθετήθηκαν 15 γυναίκες: τέσσερις υπουργοί, μία αναπληρώτρια υπουργός και δέκα υφυπουργοί. Το προηγούμενο σχήμα είχε σύνολο εννέα γυναίκες – τρεις υπουργούς και έξι υφυπουργούς. Οι τέσσερις γυναίκες υπουργοί είναι η Νίκη Κεραμέως, η Λίνα Μενδώνη, η Ολγα Κεφαλογιάννη και η Σοφία Ζαχαράκη. Η αναπληρώτρια είναι η Ειρήνη Αγαπηδάκη και οι 10 υφυπουργοί είναι οι εξής: η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η Βιβή Χαραλαμπογιάννη, η Ζέττα Μακρή, η Δόμνα Μιχαηλίδου, η Χριστίνα Αλεξοπούλου, η Αλεξάνδρα Σδούκου, η Αννα Μάνη – Παπαδημητρίου, η Σοφία Βούλτεψη, η Μαρία Κεφάλα και η Ελενα Ράπτη. Ο κ. Μητσοτάκης είχε προαναγγείλει πως το επόμενο υπουργικό συμβούλιο θα έχει πολύ περισσότερες γυναίκες, όπερ και εγένετο. Μάλιστα, από τις 15 εν συνόλω γυναίκες, μόνο οι τέσσερις είναι εξωκοινοβουλευτικές και οι 11 είναι και μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., δείχνοντας τη βούληση του κ. Μητσοτάκη να αξιοποιήσει βουλευτές που έδωσαν και τη μάχη του σταυρού.

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση