Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Γενναία προκαταβολή για το φυτικό κεφάλαιο–Προτεραιότητα στο ζωικό κεφάλαιο όπου ολοκληρώθηκαν οι καταγραφές   
Γενναία προκαταβολή για το φυτικό κεφάλαιο–Προτεραιότητα στο ζωικό κεφάλαιο όπου ολοκληρώθηκαν οι καταγραφές    

Γενναία προκαταβολή για το φυτικό κεφάλαιο–Προτεραιότητα στο ζωικό κεφάλαιο όπου ολοκληρώθηκαν οι καταγραφές   

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ο αντιπρόεδρος  του ΕΛΓΑ 

 Σε  συναντήσεις εργασίας  που οργάνωσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε Λάρισα και Βόλο  συμμετείχε ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ   ικόλαος Δούκας,   προκειμένου να ενημερώσει φορείς και εκπροσώπους της αγροτικής οικονομίας για την πρόοδο των καταγραφών και τη  διαδικασία αποζημιώσεων του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου.

 

Ο ικόλαος Δούκας, αντιπρόεδρος  ΕΛΓΑ δήλωσε: «Βρισκόμαστε στη Περιφέρεια Θεσσαλίας, συζητώντας για τα επόμενα βήματα προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την πολύ εκτεταμένη και έντονη ζημία που έχουμε στην περιοχή.

Ο ΕΛΓΑ βρίσκεται από την πρώτη μέρα με κλιμάκια δίπλα στους παραγωγούς, αποτύπωσε την κατάσταση  και έχουμε αποφασίσει ποιά θα είναι τα επόμενα βήματα, δίνοντας προτεραιότητα στο ζωικό κεφάλαιο όπου έχουν ολοκληρωθεί οι καταγραφές. Συνεχίζουμε τις καταγραφές στο φυτικό κεφάλαιο ώστε να μπορέσουμε να έχουμε, κατ' εντολή του πρωθυπουργού και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα αποζημιώσεις για τους παραγωγούς μας.

Υπάρχουν  σημαντικές εξελίξεις ως προς την απόφαση να δοθεί μια γενναία προκαταβολή για το φυτικό κεφάλαιο.

Το ζωικό κεφάλαιο αποτελεί προτεραιότητα οπότε με την ολοκλήρωση των δηλώσεων  θα έχουμε άμεσες αποπληρωμές για  τους κτηνοτρόφους μας. Βρισκόμαστε σε συνεχή εγρήγορση, ο Οργανισμός είναι καθημερινά στη μάχη. Αποφασίσαμε να ενισχύσουμε το Υποκατάστημα της Λάρισας με 50 επιπλέον εκτιμητές από άλλα Υποκαταστήματα,  ώστε να έχουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα την πλήρη εικόνα των απωλειών και να μπορέσουμε να απαλύνουμε τον πόνο των πληγέντων.  Θα διαθέσουμε και επιπλέον προσωπικό εφόσον απαιτηθεί. Υπενθυμίζω ότι η   για τις δηλώσεις λήγει στις 5 Οκτωβρίου και  δεν απαιτούνται τέλη εκτίμησης».

Ο Κώστας Αγοραστός,   ανέφερε:  «Συγχαρητήρια στον  ΕΛΓΑ  που ήταν παρών από την πρώτη στιγμή. Έχουμε καταγράψει το μεγαλύτερο μέρος των ζημιών και οι υπηρεσίες της Περιφέρειας  συνδράμουν προς αυτή την κατεύθυνση. Οι ζημιές στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο είναι μεγάλες. Υπάρχουν περιοχές με ολική καταστροφή.

Σε αυτές τις περιοχές  η αποζημίωση χρειάζεται  να είναι συλλογική και  οριζόντια, χωρίς εξατομίκευση των ζημιών. Και να δοθεί  προκαταβολή 50% ώστε να μπορέσει ο αγρότης να παραμείνει στην παραγωγική διαδικασία. Υπάρχουν και περιοχές με μικρότερες ζημιές. Εκεί γίνεται εξατομίκευση.

Μέριμνα χρειάζεται να ληφθεί και για τον κατεστραμμένο γεωργικό εξοπλισμό: Μηχανήματα, πομώνες, καρούλια, λάστιχα, καταγράφονται για να μπορέσει να  βρεθεί τρόπος να αποζημιωθούν. Σε αυτό θα συμβάλλει η συνεργασία όλων.

Για την αποζημίωση στο ζωικό και μελισσοκομικό κεφάλαιο χρειάζονται  γρήγορες διαδικασίες και απλοποίηση. Για όσα ζώα δεν έχουν απομακρυνθεί, προβλέπεται  ειδική διαδικασία ψεκασμού και υγειονομικής αξιολόγησης για να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, μέχρις ότου είναι εφικτή η προσέγγιση και η περισυλλογή τους».

N. Δούκας: Γενναία προκαταβολή για το φυτικό κεφάλαιο-Αποζημιώσεις από τη νέα χρονιά

Για γενναία προκαταβολή για το φυτικό κεφάλαιο που χάθηκε ίσως και τον Οκτώβριο αλλά και για αποζημιώσεις από τη νέα χρονιά, δεσμεύτηκε ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ Νικόλαος Δούκας που συμμετείχε σήμερα σε σύσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας παρουσία φορέων και εκπροσώπων της αγροτική οικονομίας κυρίως από την περιοχή του Αλμυρού.

Στο μεταξύ όπως ειπώθηκε στη σύσκεψη μέχρι στιγμής περίπου 4.500 στρέμματα βαμβάκι, 1000 στρέμματα ελαιόδενδρα και 1500 στρέμματα , και περίπου 100 ζώα καταγράφηκαν να έχουν καταστραφεί από τις πλημμύρες που προκάλεσε ο Ιανός στην περιοχή του Αλμυρού. Το μεγαλύτερο δε πρόβλημα αφορά το πως θα αποζημιωθούν οι έγγειες ιδιοκτησίες και τα μηχανήματα που καταστράφηκαν επισήμανε ο δήμαρχος Αλμυρού, Βαγγέλης Χατζηκυριάκος.

Ειδικότερα ο κ. Δούκας τόνισε ότι είναι ικανοποιητικός ο ρυθμός καταγραφής των ζημιών, ήδη ολοκληρώθηκε για το ζωϊκό κεφάλαιο ενώ αποφασίστηκε να δοθεί μια γενναία προκαταβολή για το φυτικό κεφάλαιο, ακόμη και μέσα στον Οκτώβριο για όλους με προτεραιότητα σε αυτούς που έχουν υποστεί ζημιές στο 100% της παραγωγής. Το ζωικό κεφάλαιο, επίσης αποτελεί προτεραιότητα οπότε με την ολοκλήρωση των δηλώσεων θα αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι. Επιπλέον αποφασίστηκε να ενισχυθεί το υποκατάστημα του Οργανισμού στη Λάρισα με 50 επιπλέον εκτιμητές από άλλα Υποκαταστήματα,  ώστε «να έχουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα την πλήρη εικόνα των απωλειών και να μπορέσουμε να απαλύνουμε τον πόνο των πληγέντων.  Θα διαθέσουμε και επιπλέον προσωπικό εφόσον απαιτηθεί».

Τέλος υπενθύμισε ότι η για τις δηλώσεις λήγει στις Υπενθυμίζω ότι η  προθεσμία για τις δηλώσεις λήγει στις 5 Οκτωβρίου και  δεν απαιτούνται τέλη εκτίμησης».

Από την πλευρά του ο , Κ. Αγοραστός επισήμανε ότι οι ζημιές είναι πολύ μεγάλες γενικότερα στη Θεσσαλία και υπάρχουν περιοχές με ολική καταστροφή. «Σε αυτές τις περιοχές  η αποζημίωση χρειάζεται  να είναι συλλογική και  οριζόντια, χωρίς εξατομίκευση των ζημιών. Και να δοθεί  προκαταβολή 50% ώστε να μπορέσει ο αγρότης να παραμείνει στην παραγωγική διαδικασία. Υπάρχουν και περιοχές με μικρότερες ζημιές. Εκεί γίνεται εξατομίκευση. Μέριμνα χρειάζεται να ληφθεί και για τον κατεστραμμένο γεωργικό εξοπλισμό: Μηχανήματα, πομώνες, καρούλια, λάστιχα, καταγράφονται για να μπορέσει να  βρεθεί τρόπος να αποζημιωθούν. Σε αυτό θα συμβάλλει η συνεργασία όλων. Για την αποζημίωση στο ζωικό και μελισσοκομικό κεφάλαιο χρειάζονται  γρήγορες διαδικασίες και απλοποίηση. Για όσα ζώα δεν έχουν απομακρυνθεί, προβλέπεται  ειδική διαδικασία ψεκασμού και υγειονομικής αξιολόγησης για να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, μέχρις ότου είναι εφικτή η προσέγγιση και η περισυλλογή τους».

 

Ο δήμαρχος Αλμυρού, Βαγγέλης Χατζηκυριάκος, ανέφερε ότι ο δήμος από την αρχή έστησε το μηχανισμό για την καταγραφή των ζημιών κάθε είδους. «Καταγράφουμε τα πάντα και κανείς δεν έχει παράπονο ενώ και οι υπεύθυνοι του ΕΛΓΑ ήταν μαζί μας από την πρώτη στιγμή. Ελπίζουμε να δοθούν και γρήγορα οι αποζημιώσεις. Το πρόβλημά μας εμάς κυρίως είναι οι έγγειες ιδιοκτησίες». Επιπλέον ανέφερε ότι μέχρι στιγμής περίπου 4.500 στρέμματα βαμβάκι, 1000 στρέμματα ελαιόδενδρα και 1500 στρέμματα , και περίπου 100 ζώα καταγράφηκαν να έχουν καταστραφεί από τις πλημμύρες ενώ οι καταγραφές συνεχίζονται. «Το θέμα είναι να βρεθεί τρόπος να αποζημιωθούν ακόμη και αυτοί που στην ουσία έχασαν τα χωράφια τους, που εξαφανίστηκαν κάτω από τόνους νερού και έγιναν πλέον ρέματα», επισήμανε ο κ. Χατζηκυριάκος.

Η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων Δωροθέα Κολυνδρίνη επεσήμανε προς τον υποδιοικητή του ΕΛΓΑ ότι οι καταστροφές συνυφαίνονται με την απώλεια του ζωικού κεφαλαίου, του φυτικού, των μελισσιών, των κτημάτων που ήταν σε αγρανάπαυση και θα πρέπει να καλλιεργηθούν, αλλά και στα μηχανήματα των αγροτών.

Όλα αυτά θα πρέπει να συνυπολογισθούν από τον ΕΛΓΑ προκειμένου να δοθούν οι πραγματικές αποζημιώσεις».

Ακολούθησαν ερωτήσεις από τους εκπροσώπους των παραγωγών, στις οποίες απάντησε ο κ. Δούκας, τον οποίο η αντιπεριφερειάρχης ευχαρίστησε στο τέλος της σύσκεψης για τα γρήγορα αντανακλαστικά που επέδειξε ο Οργανισμός και για την τάχιστη διαδικασία
που ακολουθεί, προκειμένου να δοθούν οι αποζημιώσεις.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων Δωροθέα Κολυνδρίνη, οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες Αθ. Μόρρας και Γρ. Ιγγλέσης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Γ.  Κίτσιος, Ι. Τέας, Ζώγας και Τσαγανού, ο εντεταλμένος σύμβουλος Βορείων Σποράδων  Ζλατούδης, ο εκπρόσωπος του Δήμου και αντιδήμαρχος Αργ. Κοπάνας, ο δήμαρχος Αλμυρού Ευ. Χατζηκυριάκος, οι προϊστάμενοι των Δ/νσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνς της Περιφερειακής Ενότητας  Λιάνος και Καταραχιάς και εκπρόσωποι αγροτικών, κτηνοτροφικών και μελισσοκομικών συλλόγων και συνεταιρισμών Νομού Μαγνησίας.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση