Γαλλία: Ξεκίνησαν οι εργασίες της COP21 στη σκιά μεγάλων διαδηλώσεων
Οι συμμετέχοντες στην παγκόσμια Συνδιάσκεψη για το Κλίμα τήρησαν ενός λεπτού σιγή σήμερα στη μνήμη των θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων του Παρισιού και η Γαλλία απηύθυνε έκκληση προκειμένου να υπάρξουν «συμβιβασμοί», κατά την έναρξη των διαπραγματεύσεων στο Μπουρζέ, μία ημέρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής με τη συμμετοχή των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.
«Η διαχείριση του χρόνου μας θα είναι απαραίτητη» και «θα χρειαστεί κάθε ημέρα που περνάει να μπορούμε να καταγράφουμε πρόοδο» δήλωσε ο Λοράν Φαμπιούς, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας και πρόεδρος της COP21, μετά τον φόρο τιμής που απέτισαν οι παρευρισκόμενοι στους 130 νεκρούς των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου.
«Μπορώ να υπολογίζω σε εσάς προκειμένου να διαπραγματευτείτε και να προχωρήσετε σε συμβιβασμούς από τις επόμενες κιόλας ώρες» τόνισε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας στους επικεφαλής των 195 αντιπροσωπειών που συγκεντρώθηκαν στο Μπουρζέ για μια σύνοδο εργασίας, πριν από την επίσημη έναρξη της Συνδιάσκεψης αύριο.
«Εάν θελήσουμε να βασιστούμε στο ψευδεπίγραφο θαύμα της προηγούμενης νύχτας, φοβάμαι ότι αυτό δεν θα είναι η καλύτερη λύση» προειδοποίησε ο Λοράν Φαμπιούς, αναφερόμενος στις προηγούμενες συνόδους για την κλιματική αλλαγή.
Συγκρούσεις αστυνομικών με διαδηλωτές
Oι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σήμερα σε 208 προσαγωγές, οι 174 εκ των οποίων οδήγησαν σε προφυλακίσεις, έπειτα από μια συγκέντρωση που αμαυρώθηκε από βίαια επεισόδια στην Πλας ντε Λα Ρεπουμπλίκ στο Παρίσι, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας.
Ο Μπερνάρ Καζνέβ εξέφρασε τη λύπη του για τις ταραχές και κυρίως για το γεγονός ότι «πολλές δεκάδες άνθρωποι που φόραγαν κουκούλες ή είχαν τα πρόσωπα καλυμμένα» πέταξαν αντικείμενα εναντίον των δυνάμεων επιβολής της τάξης.
Καθώς αυτές οι ομάδες χρησιμοποίησαν αντικείμενα που είχαν αφήσει οι πολίτες στην πλατεία για να αποτίσουν φόρο τιμής στους 130 νεκρούς των επιθέσεων του Παρισιού πριν από 15 ημέρες, ο υπουργός απηύθυνε έκκληση για την καταδίκη αυτών των βιαιοπραγιών «με το μεγαλύτερο σθένος ως σεβασμό στα θύματα των επιθέσεων».
Στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει κηρυχθεί μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα «οι στατικές συγκεντρώσεις και οι ανθρώπινες αλυσίδες επετράπησαν, όχι οι διαδηλώσεις» εξήγησε ο Καζνέβ.
Οι δυνάμεις επιβολής της τάξης «δε μπορούν να εμποδίζονται από τη βασική αποστολή τους», να εγγυώνται δηλαδή την ασφάλεια της Διάσκεψης για το Κλίμα όπου αναμένονται περίπου 150 επικεφαλής Κρατών.
Ο υπουργός αντιθέτως χαιρέτισε τις «58 συγκεντρώσεις των πολιτών» που πραγματοποιήθηκαν σε κλίμα ηρεμίας χθες Σάββατο και σήμερα Κυριακή σε ολόκληρη την χώρα.
Στο Παρίσι «μια ανθρώπινη αλυσίδα πολλών χιλιάδων ανθρώπων είχε ως αποτέλεσμα μια ειρηνική κινητοποίηση που στέφθηκε με επιτυχία» τόνισε ο ίδιος.
«Όμως το απόγευμα (…) μια βίαιη μειοψηφία επιχείρησε να οργανώσει χωρίς να της επιτραπεί μια διαδήλωση» από την πλατεία Δημοκρατίας, επισήμανε ο Γάλλος υπουργός.
«Δεν πρέπει να προβαίνουμε σε καμία σύνδεση μεταξύ των ανθρώπων που διαδηλώνουν καλή τη πίστη και αυτών των ομάδων που δεν έχουν παρά ένα στόχο: να εκμεταλλεύονται τις υπεύθυνες και νόμιμες συγκεντρώσεις για να διαπράττουν απαράδεκτες βιαιοπραγίες» προσέθεσε ο ίδιος.
Ο υπουργός είπε επίσης ότι 26 άνθρωποι τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό στη Γαλλία σε σχέση με τις διαδηλώσεις κατά της COP21.
Το βουλεβάρτο Βολτέρ είναι εκείνο όπου διαπράχθηκαν οι επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου, κυρίως στη μυθική αίθουσα συναυλιών Μπατακλάν και μπροστά στην μπρασερι Comptoir Voltaire. Δημοσιογράφος του AFP διαπίστωσε πως η αλυσίδα, που φιλοδοξεί να ενώσει την πλατεία Ρεπουμπλίκ με την πλατεία Νασιόν, διακόπηκε στο ύψος του Μπατακλάν. Οι δυνάμεις της τάξης έμοιαζαν περισσότερο νευρικές στην περιοχή αυτή.
πηγή:kathimerini.gr