Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » G7: Απίθανο να εκδοθεί τελικό ανακοινωθέν
G7: Απίθανο να εκδοθεί τελικό ανακοινωθέν

G7: Απίθανο να εκδοθεί τελικό ανακοινωθέν

Λόγω των διφωνιών με τις

Οι ηγέτες των επτά πιο νεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών που συνεδριάζουν σήμερα στον Καναδά είναι μάλλον απίθανο να εκδώσουν ένα τελικό ανακοινωθέν με την ολοκλήρωση της συνόδου τους, το Σάββατο, λόγω έλλειψης ομοφωνίας μεταξύ τους, κυρίως στα θέματα που αφορούν το εμπόριο.

Πολλοί αξιωματούχοι που βρίσκονται στο Λα Μαλμπέ είπαν ότι είναι σχεδόν αδύνατον να συμφωνηθεί ένα τελικό κείμενο μεταξύ των ηγετών του Καναδά, της Βρετανίας, των , της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιαπωνίας και της Ιταλίας.

Λόγω των διαφωνιών των υπόλοιπων έξι χωρών με τις ΗΠΑ το πιθανότερο είναι ο , η χώρα που φιλοξενεί φέτος τη , να παρουσιάσει ένα απλό κείμενο στο οποίο θα δίνεται μια σύνοψη της συνόδου και θα περιγράφονται τα θέματα στα οποία συμφωνούνοι έξι χώρες, όπως το εμπόριο και το , ανέφερε ένας Γάλλος διπλωμάτης.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έφτασε στο Λα Μαλμπέ γύρω στις 13.00 (τοπική ώρα) και ζήτησε αμέσως να συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο , με τον οποίο είχαν μια «πολύ εγκάρδια» συζήτηση γύρω από τα θέματα της Βόρειας Κορέας και του εμπορίου, ανέφερε εκπρόσωπος του Ελιζέ, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Νωρίτερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, κατηγόρησε τον Ντόναλντ Τραμπ ότι «δεν υπολογίζει» την παγκόσμια τάξη.

«Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο, εντούτοις, είναι που βλέπω πως η παγκόσμια τάξη, η οποία βασίζεται σε κοινούς , αποτελεί αντικείμενο περιφρόνησης όχι από τους συνήθεις υπόπτους, αλλά, προς έκπληξη, από τον βασικό αρχιτέκτονα και εγγυητή της: τις ΗΠΑ» επισήμανε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Τουσκ, που έχει προσκληθεί να συμμετάσχει στη συνάντηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ομάδας των 7 ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη στο Λα Μαλμπέ, στον ανατολικό Καναδά.

Δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για επανένταξη της Ρωσίας στη

Οι εκπρόσωποι των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που μετέχουν στη σύνοδο της G7 στο Κεμπέκ του Καναδά συμφώνησαν ότι δεν πληρούνται ακόμη οι προϋποθέσεις προκειμένου να επανενταχθεί η Ρωσία στην Ομάδα αυτή, δήλωσε απόψε η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Η Μέρκελ, μιλώντας στο περιθώριο της συνόδου, είπε επίσης ότι ακόμη είναι πάρα πολύ νωρίς για να πει κανείς αν θα εκδοθεί κάποιο κοινό ανακοινωθέν της συνόδου. Πρόσθεσε όμως ότι αν δεν τα καταφέρουν, αυτό θα είναι μια έντιμη παραδοχή τους ότι δεν επιτεύχθηκε κάποια συμφωνία.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε να επιστρέψει η Ρωσία στην G7, άποψη την οποία φάνηκε να συμμερίζεται ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε σε μια ανάρτησή του στο Twitter.

Η Ρωσία αποβλήθηκε από την Ομάδα των πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, το 2014, για την οποία της έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις δυτικές χώρες.

 

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση