Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Γ. Πρώϊας: “Η ρύπανση της ατμόσφαιρας στο Βόλο είναι ήδη μεγάλη για να συζητάμε για καύση RDF”
Γ. Πρώϊας: “Η ρύπανση της ατμόσφαιρας στο Βόλο είναι ήδη μεγάλη για να συζητάμε για καύση RDF”

Γ. Πρώϊας: “Η ρύπανση της ατμόσφαιρας στο Βόλο είναι ήδη μεγάλη για να συζητάμε για καύση RDF”

 

Η πόλη του Βόλου αντιμετωπίζει ήδη μεγάλο πρόβλημα αερορύπανσης και η καύση του RDF θα την επιβαρύνει επιπλέον, επισήμανε μεταξύ άλλων ο υποψήφιος διδάκτορας στο Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος Γιώργος Πρώϊας μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου.

 

Μάλιστα εξήγησε ότι η καύση του rdf θα μπορούσε να γίνεται με ασφάλεια για τη δημόσια υγεία, καθώς υπάρχει η απαιτούμενη , όμως θα πρέπει να υπάρχουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους για να μπορούν να πιστοποιήσουν κατά πόσο τηρείται η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. “Κανείς δεν μπορεί να μας διαβεβαιώσει ότι θα εφαρμοστεί η που περιγράφουν οι επιστήμονες ειδικά όταν η κυβερνητική είναι υπέρ των μεγάλων συμφερόντων” επισήμανε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Νίκος Κανελλής.

Ο  κ. Πρώϊας ανέφερε -μεταξύ άλλων- ότι σε χημικές αναλύσεις που έγιναν στους στα από το 2008 έως το 2012 στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος στο οποίο συμμετείχε και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, πιστοποιήθηκε ότι υπήρχαν υπολείμματα βαρέων μετάλλων, και όχι μόνο από τη βιομηχανία αλλά και από καύση σκουπιδιών. Επιπλέον κατά τη διάρκεια της κρίσης η καύση ξύλου ή άλλων υλικών από τα νοικοκυριά, η κακή συντήρηση των καυστήρων κ.ά. είχαν σαν αποτέλεσμα την δραματική αύξηση καρκίνων, παιδικού άσθματος κ.λπ. “Όλα αυτά θα φανούν εντονότερα τα επόμενα χρόνια”, εξήγησε. Επιπλέον ανέφερε ότι σε μελέτες που είχαν γίνει στην πόλη του Βόλου με φοιτητές στο πλαίσιο μεταπτυχιακών εργασιών, με φορητά όργανα, και για τρία συνεχόμενα χρόνια, διερευνήθηκε πως κατανέμεται χωριά η ρύπανση. Διαπιστώθηκε λοιπόν ότι το πρωί και το βράδυ το πρόβλημα είναι εντονότερο στην πόλη που έτσι όπως είναι σχεδιασμένη εγκλωβίζει τους ρύπους και μαζί με την υγρασία η κατάσταση που διαμορφώνεται είναι χειρότερη.

Στα θετικά της καύσης ο κ. Πρώϊας ανέφερε τη του όγκου των απορριμμάτων, την εξοικονόμηση καυσίμων, τη του λειτουργικού κόστος σε μία επιχείρηση κλπ. Τα αρνητικά όμως είναι πολύ περισσότερα καθώς από την καύση του εκλύονται στην ατμόσφαιρα προϊόντα οξειδίου του αζώτου που όταν είναι σε υψηλές συγκεντρώσεις είναι επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία, βαρέα μέταλλα, χλωροφθοράνθρακες, μόλυβδος, φουράνια, διοξίνες κ.α. είναι καρκινογόνα για τον άνθρωπο. “Ο κάθε φορέας που θα επιθυμούσε να χρησιμοποιήσει το rdf ως καύσιμο υλικό θα πρέπει να εκπονήσουν μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και αν εγκριθεί μετά θα πρέπει και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να είναι σε θέση να ελέγχουν την εφαρμογή της. Γιατί η τεχνολογία υπάρχει ώστε να περιοριστεί η έκλυση στην ατμόσφαιρα αυτών των ρύπων. Υπάρχουν στο εξωτερικό εργοστάσια καύσης απορριμμάτων γενικότερα δίπλα σε πόλεις, χωρίς να υφίσταται πρόβλημα. Ποιος μας λέει εμάς και σε κάθε πολίτη του Βόλου ότι αυτό θα ισχύσει; “, αναρωτήθηκε ο κ. Πρώϊας.

Ν. Κανελλής: “Συμφέροντα πίσω από την καύση των σκουπιδιών”

Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Νικ.  Κανελλής επισήμανε ότι οι απορρίπτουν συνολικά την πρόταση για καύση RDF από την ΑΓΕΤ και όχι μόνο. Επιπλέον επέρριψε ευθύνες στην δημοτική αρχή Βόλου για το πως χειρίστηκε το θέμα. Επισήμανε ότι από την αρχή της θητείας της είχε ταχθεί υπέρ της καύσης των απορριμμάτων στο πλαίσιο του σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων. “Στο δημοτικό συμβούλιο τόσο ο τότε δήμαρχος Αχ. Μπέος, όσο και ο πρόεδρος του ΣΥΔ Κ. Γανωτής είχαν παραδεχθεί ότι σκέπτονται την μιας τέτοιας μονάδας. Τι πρόβλημα υπάρχει, είπαν να τα στέλνουμε στην ΑΓΕΤ να τα καίει; Στην αγορά υπάρχει άλλωστε μεγάλη ζήτηση”, ανέφερε ο κ. Κανελλής.
Επιπλέον υπενθύμισε ότι ο ίδιος είχε καταθέσει σχετικές ερωτήσεις και επερωτήσεις για την καύση των σκουπιδιών αλλά δεν απαντήθηκαν.

“Εμείς έχουμε καταθέσει σχετική πρόταση στο πλαίσιο της διαβούλευσης, και στο δημοτικό συμβούλιο. Η πρόταση αυτή κάνει λόγο για αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί αν γίνει από το σπίτι ακόμη. Και αυτή την παρουσιάσαμε το Φεβρουάριο του 2015 σε ημερίδα.” επισήμανε. Τέλος επισήμανε ότι μπορεί ακαδημαϊκά στο εργαστήριο να μπορεί να ελεγχθούν οι ρύποι που εκλύονται στην ατμόσφαιρα από την καύση του RDF όμως “ποιος μπορεί να εμπιστευθεί τους ελεγκτικούς μηχανισμούς όταν η κυβερνητική που εφαρμόζεται είναι “γη και ύδωρ στα μεγάλα συμφέροντα”, επισήμανε ο κ. Κανελλής.
Τέλος ανέφερε ότι στις 29 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί ημερίδα για τη ρύπανση του Παγασητικού από τη “Συμμαχία Πολιτών για το Νερό” με επιστήμονες από όλη την Ελλάδα.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση