Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Γ. Πανούσης: Θα δολοφονηθεί όποιος προσπαθήσει να περιορίσει τη διαφθορά στην Ελλάδα!”
Γ. Πανούσης: Θα δολοφονηθεί όποιος προσπαθήσει να περιορίσει τη διαφθορά στην Ελλάδα!”

Γ. Πανούσης: Θα δολοφονηθεί όποιος προσπαθήσει να περιορίσει τη διαφθορά στην Ελλάδα!”

Άκρως αιχμηρός για την της διαφθοράς στην Ελλάδα, εμφανίστηκε ο πρώην υπουργός και πανεπιστημιακός καθηγητής ιάννης Πανούσης, μιλώντας σε ημερίδα με τον τίτλο: “Διαφθορά Καρκίνωμα της Δημοκρατίας”, που διοργάνωσε σήμερα το απόγευμα στο ΤΕΕ Μαγνησίας ο Δικηγορικός Σύλλογος , ο οποίος χαρακτήρισε την διαφθορά σύμφυτη με την ελληνική κοινωνία, εκτιμώντας μάλιστα, ότι όποιος προσπαθήσει άμεσα να την περιορίσει, θα δολοφονηθεί!

Εκτίμησε ότι η διαφθορά έχει τεράστια κοινωνική βάση και κουλτούρα, πάνω στην οποία έχει χτιστεί όλο το κοινωνικό, οικονομικό, και πολιτικό ζήτημα.

Ως λύση για το πρόβλημα ξεκαθάρισε ότι η κοινωνία πρέπει να πιστέψει εκ νέου στη διαφάνεια, κάτι που όπως εκτίμησε θα γίνει σε 100 χρόνια…

Χαρακτήρισε τη διαφθορά ως ένα λευκό έγκλημα, που δεν καταγγέλλεται, και δεν μετριέται εύκολα, και εξέφρασε την εντύπωση ότι η διαφθορά έχει γίνει κουλτούρα διαχέεται σε όλο το κοινωνικό σώμα, με διαφορετικούς ρυθμούς και ποσά.

“Είναι πολύ δύσκολο να πεις αν κάπου έχει εντοπιστεί. Υπάρχει διαφθορά εγγύτητας παρέας, δικιά μας που λέμε ότι είναι των άλλων. Το πρόβλημα της διαφθοράς είναι να καταλάβουμε ότι έχει καθετοποιηθεί, εκδημοκρατιστεί και ο διαφθρείρων και διαφθειρόμενος αυτά που κάνουν, τα κάνουν με συνείδηση δικαίου” υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Πανούσης.

Συμπλήρωσε πως η διαφθορά έχει διαβαθμίσεις και χωρίζεται σε λευκή, γκρίζα και μαύρη. Αναλύοντας την πρώτη κατηγορία που αφορά την επιτάχυνση μιας διαδικασίας, και έχει σχέση με τη ισότητα και την πελατειακή σχέση.

Τόνισε ότι υπάρχει αυτός που διαφθείρει, αυτός που διαφθείρεται, αυτός που βλέπει, επωφελείται, αλλά δεν μπαίνει στη βασική σχέση διαφθοράς, τη λειτουργία των θεσμών, τη συγκάλυψη και τα μίντια.

Υποστήριξε ότι το πρόβλημα είναι εντός των θεσμών, καθώς είναι διαφορετικό να πει κάποιος ότι ένας δικαστής, , καθηγητής είναι διεφθαρμένος, αλλά και ο ίδιος ο θεσμός να έχει σαπίσει.

“Πιστεύω ότι κανείς δεν έχει εμπιστοσύνη στους θεσμούς. Έχουμε ένα πρόβλημα δημοκρατικής νομιμοποίησης των θεσμών. Την ώρα που δεν έχει εμπιστοσύνη στη δημοκρατία και στους θεσμούς θα τα βρεις όλα στραβά” είπε ο κ. Πανούσης, και αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, υπογράμμισε ότι εξαιτίας της, πλέον έχει νομιμοποιηθεί η διαφθορά.

Αχ. Ζήσης: Λύση η μηχανοργάνωση στη διοίκηση 

Ο πρώην εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς Αχιλλέας Ζήσης χαρακτήρισε ως επίκαιρο το θέμα, λέγοντας πως η διαφθορά πλήττει τις επενδύσεις, την οικονομική της χώρας, τους ίδιους τους θεσμούς, το κράτος δικαίου, τα κοινωνικά δικαιώματα και τις δημοκρατικές αρχές.

Είπε πως πρόκειται για ένα κοινωνικό φαινόμενο, που είναι αδύνατο να εξαλειφθεί, και το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να καταβληθούν προσπάθειες για να περιοριστεί, καθώς όπως ισχυρίστηκε είναι σύμφυτη με τον ίδιο τον άνθρωπο, που θέλει να εξουσιάζει, και να ανταγωνίζεται τον ελεύθερο επαγγελματία που επιδιώκει τον πλούτο.

Σημείωσε ότι στην ημερίδα θα κατατεθούν προτάσεις για το τι θα πρέπει να γίνεται στη , πως να επιλέγονται στελέχη σε διευθυντικές θέσεις, τι πρέπει να κάνει η Πολιτεία αναφορικά με την επέκταση σε όλους τους χώρους της διοίκησης.

Ανέφερε ότι μια από τις λύσεις είναι η μηχανοργάνωση, γιατί όπως υποστήριξε, η διαφθορά επιβιώνει όταν υπάρχει η προσωπική επαφή του δημοσίου υπαλλήλου με τον πολίτη.

“Όταν όμως υπάρχει ηλεκτρονικό επίπεδο, όπως πχ στην , όπου το 95% είναι μηχανογραφημένα τα πάντα, και όλα γίνονται ηλεκτρονικά, το αποτέλεσμα είναι να κόβεται η διαφθορά” κατέληξε ο κ. Ζήσης.

Χρ. Στρατηγόπουλος: Κοκτέιλ μέτρων με βασική την Παιδεία 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χρήστος Στρατηγόπουλος, τόνισε ότι δεν ήταν τυχαία η διοργάνωσης της σημερινής ημερίδας, καθώς η 9η Δεκεμβρίου είναι χαρακτηρισμένη ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς.

Όπως είπε η διαφθορά δεν είναι ένα μονοσήμαντο ζήτημα, αφού είναι ένα πολυσύνθετο θέμα που έχει στοιχεία διαχρονικότητας και διατοπικότητας.

Δεν αποτελεί, υπογράμμισε ιδιαιτερότητα της ελληνικής κοινωνίας, αλλά είναι κάτι που διατρέχει τους αιώνες και όλες τις οργανωμένες κοινωνίες από την στιγμή που συγκροτήθηκαν.

Τόνισε ότι η ελληνική ιδιαιτερότητα έγκειται στο γεγονός ότι υπάρχει μια κυριαρχία της λεγόμενης μικροδιαφθοράς σε αντιπαραβολή, με αυτή των λεγόμενων “υψηλών καπέλων”, δηλαδή των ισχυρών πολυεθνικών ομίλων, η οποία έχει όπως είπε επικίνδυνα χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα, ξεκαθάρισε, ότι εμφανίζεται κοινωνικά νομιμοποιημένη και είναι μια διαφθορά που φαίνεται να στηρίζεται σε φανταστικά δικαιώματα του δράστη, που υποτίθεται ότι δικαιολογούν αυτές τις πράξεις.

Αυτό εκτίμησε ότι είναι σημείο προβληματισμού, δημιουργεί μεγαλύτερες δυσκολίες στην καταπολέμηση της διαφθοράς, και σε αντίθεση με αυτή που εμφανίζεται στην υψηλή κλίμακα και που μπορεί να αντιμετωπιστεί με συγκεκριμένα νομικά μέσα, η ελληνική ιδιαιτερότητα πρέπει να καταπολεμηθεί με κοκτέιλ μέτρων, εκ των οποίων βασικό συστατικό θα πρέπει να είναι και η Παιδεία.

Να σημειωθεί ότι στην ημερίδα του , που έγινε στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ Μαγνησίας, έδωσαν το παρών οι εκκλησιαστικές αρχές του τόπου, οι δικαστικές (μια εκ των τριών προέδρων Πρωτοδικών, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών), οι αστυνομικές, καθώς και πλήθος κόσμου.

 

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση