Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Γ. Κατρούγκαλος: Ισχυρός Πρόεδρος που να εκλέγεται και να ανακαλείται από το λαό
Γ. Κατρούγκαλος: Ισχυρός Πρόεδρος που να εκλέγεται και να ανακαλείται από το λαό

Γ. Κατρούγκαλος: Ισχυρός Πρόεδρος που να εκλέγεται και να ανακαλείται από το λαό

Υπέρ της άμεσης εκλογής Προέδρου ς πό τους πολίτες κι μάλιστα με ενισχυμένες αρμοδιότητες τάσσεται με του στην «Κ» ο Υπ. Εργασίας κ. Γ. Κατρούγκαλος.

«Ακόμη και ως προς το θέμα ταμπού της πρώτης εικοσαετίας της μεταπολίτευσης, τις αρμοδιότητες του Προέδρου, θα μπορούσαν να υπάρξουν ευρύτερες συναινέσεις» σημειώνει ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και μέλος της επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος που επεξεργάζεται τις για τη συνταγματική . Μάλιστα, ο κ. Κατρούγκαλος προτείνει ο Πρόεδρος της ς «όχι μόνον να εκλέγεται άμεσα από τον λαό αλλά να είναι και ανακλητός από αυτόν», ανοίγοντας δηλαδή τη συζήτηση για διαδικασίες αμφισβήτησης του υπηρετούντος Προέδρου μέσω, πιθανότατα, λαϊκής πρωτοβουλίας.

Δεν είναι, ενδεχομένως, τυχαίο ότι στο ίδιο , ο κ. Κατρούγκαλος δίνει ιδιαίτερο βάρος στην ισχυροποίηση, όπως λέει, «του πολίτη, μέσω θεσμών ανακλητότητας και δημοψηφισμάτων λαϊκής πρωτοβουλίας».

«Η αντίληψη που επικράτησε στην του 2001, να εξισορροπείται η ισχύς της εκτελεστικής εξουσίας κυρίως μέσω ανεξάρτητων αρχών, έχει προφανώς αποτύχει» σημειώνει ο ίδιος, σχολιάζοντας ότι η ίδια η διαδικασία αναθεώρησης θα πρέπει να αποτελέσει άμεσης δημοκρατίας, αν θέλουμε ένα Σύνταγμα των πολιτών και όχι των πολιτικών

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση