Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Γ.Γ. Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος: Οι ΟΤΑ θα κινηθούν για την επανέγκριση των ορίων των οικισμών
Γ.Γ. Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος: Οι ΟΤΑ θα κινηθούν για την επανέγκριση των ορίων των οικισμών

Γ.Γ. Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος: Οι ΟΤΑ θα κινηθούν για την επανέγκριση των ορίων των οικισμών

Συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019  στη , για το φλέγον θέμα  που έχει προκύψει στο Πήλιο, μετά την με αρ. 1268/2019 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία ακυρώνονται οι οριοθετήσεις και οι επεκτάσεις ορίων οικισμών, με πράξεις της Διοίκησης (Υπουργείου, πρώην ομαρχών κ.λπ.) και αποφάσεις Δήμων.

Συγκεκριμένα, με πρωτοβουλία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Μαγνησίας πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας με τον γενικό γραμματέα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕ Ευθύμιο Μπακογιάννη, στο κτήριο του ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας στη .

Στη συνάντηση  συμμετείχαν η πρόεδρος της Δ.Ε. ΤΕΕ Μαγνησίας  Νάνσυ Καπούλα, ο δήμαρχος Ζαγοράς –  Μουρεσίου  Παναγιώτης  Κουτσάφτης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Τοπογράφων Μαγνησίας, Χρυσόστομος Αποστόλου και ο αντιπρόεδρος Γιάννης Πολυμενίδης,  η προϊσταμένη Διεύθυνσης Δόμησης Δήμου Βόλου  Κυριακή Τσοπουρίδου με την υπάλληλο της ΥΔΟΜ Κωνσταντίνα Μεταξοπούλου  και η αρχιτέκτων  μηχανικός Μήτση Βαλασσά.

Το σύνθετο πρόβλημα που έχει προκύψει στη περιοχή του Πηλίου, μετά την απόφαση του , ανέλυσε η πρόεδρος Δ.Ε. του ΤΕΕ Μαγνησίας .  Η ίδια ανέφερε πως «οι ιδιοκτήτες που έχουν κτίσει ή αγοράσει ακίνητα εντός των ορίων δεν είχαν πρόθεση να παρανομήσουν, αλλά αντιθέτως στηρίχτηκαν σε αποφάσεις της διοίκησης.

Εφόσον στη περίπτωση του Πηλίου η διοίκηση είχε ακολουθήσει λανθασμένη διαδικασία με την οριοθέτηση μέσω αποφάσεων Νομάρχη θα πρέπει να δοθεί μια σύννομη μεν λύση, χωρίς όμως συνέπειες στους ιδιοκτήτες που όλα αυτά τα χρόνια εμπιστεύτηκαν τη Διοίκηση».

Η πρόεδρος της Δ.Ε. του ΤΕΕ Μαγνησίας  αναφέρθηκε επίσης στις παραμέτρους του προβλήματος που αφορούν στις άδειες ς για τις οποίες έγινε αναλυτική συζήτηση. Η κ. Καπούλα τόνισε την αναγκαιότητα να απεμπλακούν αρχικά ορισμένες διοικητικές πράξεις, όπως οι άδειες επισκευής, αναθεώρησης και άλλες που αφορούν στα κτηριακά θέματα.

Από την πλευρά του  ο δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου  Παναγιώτης Κουτσάφτης, μετέφερε την κραυγή αγωνίας των δημοτών του, καθώς την συγκεκριμένη χρονική στιγμή, κανείς σε όλο το Πήλιο δεν μπορεί να οικοδομήσει, να προχωρήσει σε εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης, ενώ οι αγοραπωλησίες πλέον έχουν παγώσει ολοκληρωτικά.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Τοπογράφων Μηχανικών Μαγνησίας Χρ. Αποστόλου, αναφέρθηκε στο μείζον θέμα των μεταβιβάσεων καθώς και στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν ως τοπογράφοι στη σύνταξη των τοπογραφικών διαγραμμάτων. Τόνισε δε τα προβλήματα που δημιουργούνται με επιχειρηματίες που θέλουν να επενδύσουν σε περιοχές του Πηλίου, ωστόσο δεν προχωρούν τις διαδικασίες  καθώς κανείς δεν γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι μετά την απόφαση του .

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ  Ευθύμιος Μπακογιάννης, αναφέρθηκε στην προσπάθεια που καταβάλλεται από  το Υπουργείο ώστε να προσδιοριστεί η μεθοδολογία σύμφωνα με την οποία οι θα κινηθούν για την επανέγκριση των ορίων των οικισμών. Τόνισε πως σε αυτές τις περιπτώσεις ως επισπεύδων βάσει του Νόμου τίθεται ο Δήμος και οι διαδικασίες πρέπει να γίνουν από την ΥΔΟΜ Μαγνησίας.

Ο γενικός γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ εξουσιοδότησε την πρόεδρο  της Δ.Ε. του ΤΕΕ Μαγνησίας να συντονίσει νέα σύσκεψη στη , όπου θα μετάσχουν οι υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΕΝ [ΔΑΟΚΑ (Διεύθυνση Αρχιτεκτονικής, Οικοδομικών Κανονισμών και Αδειοδοτήσεων), ΔΠΣ (Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού)] και της ΥΔΟΜ, ώστε να καθοριστούν τα στάδια προεργασίας για τη επίλυση του προβλήματος με τα όρια, αλλά και επιμέρους θέματα όπως αυτά με τις άδειες ς στα νομίμως υφιστάμενα.

dav

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση