Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΕΛΛΑΔΑ / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / «Φρένο» στα σενάρια περί εκλογών άμεσα
«Φρένο» στα σενάρια περί εκλογών άμεσα

«Φρένο» στα σενάρια περί εκλογών άμεσα

«Δεν πρέπει να διακινδυνεύσουμε τίποτε από αυτά που έχουμε δρομολογήσει», είναι το κεντρικό μήνυμα που εκπέμπει το Μέγαρο Μαξίμου, ενόψει των αποφάσεων, που τις επόμενες ημέρες θα λάβει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όσον αφορά τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι αυξημένο ειδικό βάρος στις αποφάσεις αυτές ασκούν η ομαλή δρομολόγηση των διαδικασιών που συνδέονται με την έναρξη υλοποίησης του νέου προγράμματος και η εκπλήρωση των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση έναντι των εταίρων. Αν και από τα κέντρα λήψης αποφάσεων στις Βρυξέλλες και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες επελέγη να μη σχολιασθούν δημοσίως τα σενάρια περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι προς την Αθήνα διαμηνύθηκε με απολύτως σαφή τρόπο ότι οι εταίροι αναμένουν την εκπλήρωση των δεσμεύσεων που η κυβέρνηση έχει αναλάβει και συνδέονται με την υλοποίηση της συμφωνίας.

Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού επιμένουν ότι οι τελικές αποφάσεις δεν έχουν ακόμη ληφθεί και ότι ο κ. Τσίπρας αναμένει κατ’ αρχάς την ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης της συμφωνίας από τα ξένα κοινοβούλια και την υπογραφή της σύμβασης με τον ESM, καθώς και την πρώτη εκταμίευση από το νέο πρόγραμμα, πριν οριστικοποιήσει τον οδικό χάρτη των πρωτοβουλιών του στο εσωτερικό, κάτι που δεν πρόκειται να γίνει πριν από την Παρασκευή. Ωστόσο, όλες οι ενδείξεις συντείνουν στην εκτίμηση ότι μετατίθενται χρονικά τόσο το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες μέσα στον Σεπτέμβριο, όσο και ένα αίτημα της κυβέρνησης για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Αντ’ αυτών, η κυβέρνηση εμφανίζεται να προσανατολίζεται στο κλείσιμο της Βουλής και στη λειτουργία θερινών τμημάτων, από τα οποία, καθώς η σύνθεσή τους είναι «ελεγχόμενη», θα μπορούσαν να περάσουν πιο ανώδυνα για την κυβερνητική πλειοψηφία τα προαπαιτούμενα που συνδέονται με την πρώτη αξιολόγηση (περί τα μέσα Οκτωβρίου). Με έναν τέτοιο ελιγμό, ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να ικανοποιήσει την προσδοκία των εταίρων για υλοποίηση των συμφωνηθέντων, περιορίζοντας κατά το δυνατόν την εικόνα αμφισβήτησης της κυβέρνησης από σημαντική μερίδα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας έχει καταστήσει κοινωνούς της πρόθεσης της κυβέρνησης για τη λειτουργία θερινών τμημάτων πολιτικούς παράγοντες πέραν των στενών ορίων της κυβέρνησης. Βεβαίως, μια τέτοια απόφαση αναμένεται ότι θα ανοίξει ένα νέο κύκλο αντιπαράθεσης με την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Την ίδια στιγμή, στον στενό κύκλο συνεργατών του πρωθυπουργού ορισμένοι επιμένουν ότι θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, αλλά και για εκλογές, ώστε να μπορεί μια νέα κυβέρνηση, με ανανεωμένη εντολή και χωρίς «βαρίδια» να προχωρήσει στην απρόσκοπτη υλοποίηση της συμφωνίας. Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, εμμέσως επιβεβαίωσε χθες τη χρονική μετατόπιση κινήσεων στην κατεύθυνση κατάθεσης αιτήματος παροχής ψήφου εμπιστοσύνης ή άμεσης προσφυγής στις κάλπες, αναφέροντας (στον Αθήνα 9,84) ότι «μέσα στο 10ήμερο θα πρέπει οι αποφάσεις να έχουν ληφθεί και να υπάρχει στο τραπέζι ένας οδικός χάρτης, που θα είναι προαποφασισμένος και θα μας φτάνει μέχρι την πρώτη αξιολόγηση».

Η κ. Γεροβασίλη έθεσε επίσης το πλαίσιο που επιδιώκει να διασφαλίσει η κυβέρνηση, τονίζοντας ότι «θέλουμε την ελάφρυνση, τη διευθέτηση του χρέους, που όπως αντιλαμβάνεσθε το θεωρούμε κεντρικό θέμα, με την έννοια ότι αυτό θα κρίνει και κατά πόσον η συμφωνία που έχει ήδη συναφθεί θα έχει επιπτώσεις και θα είναι βιώσιμη». Αναφορικά με τον χρόνο διεξαγωγής εκλογών, είπε: «Μπορεί και τέλος Σεπτεμβρίου, μπορεί και τέλος Οκτωβρίου, αλλά δεν θα ήθελα να αποτολμήσω να πω χρόνο εκλογών, γιατί είναι ένα πολυπαραγοντικό θέμα η ημερομηνία εκλογών, εάν και πότε θα συμβούν», τόνισε.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Κακοκαιρία «Ιανός» – Κρίσιμες οι επόμενες εννέα ώρες, ποιες περιοχές θα πληγούν - https://t.co/XCjUTkhwER -

  • Ημερίδα του ΣΗΠΕ στο ΤΕΕ Μαγνησίας για τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ - https://t.co/Z48dukN4bK -

  • Προγράμματα εκπαίδευσης στο (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας - https://t.co/8Cb0nbHCIm -

"Αλιεύοντας" την είδηση