Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΕΛΛΑΔΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Φρένο από ΗΠΑ σε έξοδο του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα
Φρένο από ΗΠΑ σε έξοδο του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα

Φρένο από ΗΠΑ σε έξοδο του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα

Δυναμική παρέμβαση έκαναν χθες οι Αμερικανοί υπέρ της συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο αλλά και υπέρ της ανάγκης ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Σε τηλεφώνημά του προς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο Αμερικανός ομόλογός του Τζακ Λιου σημείωσε «τον σημαντικό ρόλο του ΔΝΤ στη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων», προτρέποντας παράλληλα την ελληνική κυβέρνηση να τις συνεχίσει «και να συνεργασθεί στενά με τους διεθνείς της εταίρους».

Με τη σημερινή του επίσκεψη στο Βερολίνο και τη με τον κ. Σόιμπλε, ο υπουργός Οικονομικών κλείνει έναν κύκλο επαφών με τους βασικούς παίκτες της ευρωπαϊκής οικονομίας. Χθες συναντήθηκε με τον Ολλανδό ομόλογό του και πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος περιορίστηκε να σχολιάσει ότι η συζήτηση ήταν εποικοδομητική και θα συνεχιστεί στο Eurogroup την Πέμπτη. Πλέον και με την παρέμβαση του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιου, κανένας στα σημαντικά κέντρα αποφάσεων δεν υιοθετεί τη θέση του Αλ. Τσίπρα για αποχώρηση του ΔΝΤ από τη διαπραγμάτευση. Ο κ. Τσακαλώτος μπορεί να εξήγησε τον όγκο των προαπαιτουμένων που έχει καλύψει η ελληνική κυβέρνηση από το καλοκαίρι αλλά δεν κατάφερε -όπως φαίνεται- να αλλάξει τη γνώμη των ομολόγων του για τη μη αναγκαιότητα του ΔΝΤ στο , το οποίο αναμένεται να τηρήσει ιδιαίτερα σκληρή στάση και για τα δημοσιονομικά αλλά και για την .

Ετσι ο πρωταρχικός σκοπός των επισκέψεων ήταν να εξηγήσει τον όγκο των προαπαιτουμένων που έχε καλύψει η ελληνική κυβέρνηση από το καλοκαίρι, αλλά κατά δεύτερο λόγο, και ίσως πιο σημαντικό, να προετοιμάσει το έδαφος ενόψει της δύσκολης αξιολόγησης που πρέπει να κλείσει το επόμενο διάστημα. Και με αυτές τις επισκέψεις ο κ. Τσακαλώτος ελπίζει να αποκτήσει την εύνοια των υπουργών Οικονομικών πριν καλά καλά ξεκινήσουν οι .

Το που πήρε ο κ. Τσακαλώτος ήταν ξεκάθαρο, και από το και τον «σκληρό» Φινλανδό υπουργό Οικονομικών Αλεξάντερ Στουμπ μέχρι τον πιο «επιεική» Γάλλο ομόλογό του ήταν περίπου το ίδιο: δεν υπάρχει πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ. Και ενώ μια σειρά από Ευρωπαίους αξιωματούχους είχε δηλώσει και στο παρελθόν ότι πρόγραμμα χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ δεν γίνεται να υπάρξει, ο κ. Τσακαλώτος θέλησε να συζητήσει κατ’ ίδιαν με τους βασικούς πρωταγωνιστές και να διερευνήσει πόσο σημαντική είναι για αυτούς μια τέτοια συμμετοχή στο .

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Οδηγούσε στο λιμάνι χωρίς δίπλωμα #οδήγησηχωρίςδίπλωμα - https://t.co/P6vhxdAiXe -

  • Συνεχίζεται το πρόγραμμα της κουνουποκτονίας στη Μαγνησία #πρόγραμμακουνουποκτονίας - https://t.co/6Xqir6y8bE -

  • Δύο βραβεία στην Περιφέρεια Θεσσαλίας από τα Hellenic Responsible Business Awards 2021 - https://t.co/PfHr41UMga… -

"Αλιεύοντας" την είδηση