Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / Α'-Β' ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ / ΠΑΙΔΕΙΑ / ΦΠΑ τριών ταχυτήτων στην ιδιωτική εκπαίδευση
ΦΠΑ τριών ταχυτήτων στην ιδιωτική εκπαίδευση

ΦΠΑ τριών ταχυτήτων στην ιδιωτική εκπαίδευση

Την επιβολή κλιμακωτού ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας το μεσημέρι της Τρίτης, μετά την υπουργική σύσκεψη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου. Τα ισοδύναμα από τα οποία θα προκύψει η ελάφρυνση, αναμένεται να ανακοινωθούν στο τέλος της εβδομάδας.

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) και του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ) , η οποία έγινε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Φίλης ανακοίνωσε:

  • ΦΠΑ 0% για παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία.
  • ΦΠΑ 6% για φροντιστήρια και ΙΕΚ.
  • ΦΠΑ 13% για τα ιδιωτικά σχολεία όλων των βαθμίδων.

Εκτός από το θέμα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης έγινε διεξοδική συζήτηση για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, με το θέμα των «κόκκινων» δανείων να εξελίσσεται σε νέο «αγκάθι» στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους.

Τέλος, υπήρξε ενημέρωση από τον Υπουργό Εργασίας κ. Κατρούγκαλο για το πόρισμα της Επιτροπής Εργασίας για το Ασφαλιστικό. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, έγινε αναλυτική συζήτηση και στο τέλος του μήνα, η κυβέρνηση θα καταθέσει την δική της ολοκληρωμένη πρόταση.

Μοσκοβισί: Ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης η απόφαση για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση

Αποκλειστική ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης είναι η απόφαση επιβολής ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση ή η εξεύρεση ισοδύναμων δημοσιονομικών μέτρων, σύμφωνα με τον αρμόδιο Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν Πιέρ Μοσκοβισί. Ο κ. Μοσκοβισί απαντώντας σε κοινή επιστολή που είχαν αποστείλει από τις 20 Αυγούστου, η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη και ο τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ καθηγητής Θεόδωρος Φορτσάκης, είναι κατηγορηματικός:

«Πριν από τις εθνικές εκλογές, η ελληνική υπηρεσιακή κυβέρνηση αποφάσισε να αναβάλλει την εφαρμογή του μέτρου για τον Φ.Π.Α. για τα ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα για τις 16 Οκτωβρίου. Η νέα κυβέρνηση, κατά συνέπεια, θα μπορεί να λάβει μία απόφαση για το αν προτίθεται να εφαρμόσει την αρχική πρωτοβουλία ή αν θα βρει εναλλακτικά δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα προκειμένου να ανατρέψει την απόφαση».

Μάλιστα ο κ. Μοσκοβισί διευκρινίζει ότι δεν ήταν πρόταση της Κομισιόν η επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση: «η Επιτροπή δεν ζήτησε από την Ελλάδα να αλλάξει τη νομοθεσία σχετικά με το Φ.Π.Α. στην ιδιωτική εκπαίδευση. Η Επιτροπή είναι έτοιμη να συζητήσει με τις αρχές οποιοδήποτε μέτρο μπορεί να φέρει εις πέρας την πλήρη εφαρμογή των δεσμεύσεων του Μνημονίου».

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Αναλένα Μπέρμποκ: Τα στοιχήματα της πρώτης Γερμανίδας ΥΠΕΞ #ΑναλέναΜπέρμποκ - https://t.co/h4Rn1tyYEb -

  • #Ρινόκερος: Αντικαταστάτης του Σερβετάλη ο Αιμιλιάνος Σταματάκης #Ρινόκερος - https://t.co/YLWGoZ5UDh -

  • Ανάπλαση Πανεπιστημίου: Ξεκίνησαν οι εργασίες #ΑνάπλασηΠανεπιστημίου - https://t.co/viwV0pvfhp -

"Αλιεύοντας" την είδηση