Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ » Φόβος εργαζομένων να καταγγείλουν περιπτώσεις bullying
Φόβος εργαζομένων να καταγγείλουν περιπτώσεις bullying

Φόβος εργαζομένων να καταγγείλουν περιπτώσεις bullying

Στην Εκκλησία και σε ψυχοφάρμακα καταφεύγουν τα θύματα του εργασιακού εκφοβισμού (Bullying)  λόγω του δεν  καταγγέλουν  συμπεριφορές  εργοδοτών ή προϊσταμένων τους, φοβούμενοι ότι θα χάσουν τη δουλειά τους.

Τα παραπάνω  επισημάνθηκαν σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε σήμερα, ενόψει της ς που θα γίνει αύριο στο Βόλο, στις 18.00 στο Αμφιθέατρο Κορδάτου, από τον Πανθεσσαλικό  Σύλλογο Νομικών και πολιτικών επιστημόνων Εκπαιδευτικών.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Κατερίνα Παυλοπούλου, αναφέρθηκε σε στοιχεία της πανελλήνιας έρευνας που διενεργήθηκε από την καθηγήτρια και πρώην αντιπρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου ς Νάνσυ Παπαλεξανδρή, η οποία θα  είναι ομιλήτρια στην αυριανή .

Η κα Παυλοπούλου, τόνισε πως  υπάρχει βία στην εργασία  είτε  σωματική, ψυχο ή και με μορφή υποτίμησης, μείωσης του αποτελέσματος της δουλειάς και της προσωπικότητας κάποιου και πρόσθεσε πως  αν και διεθνώς υπάρχει βιβλιογραφία, σε επίπεδο Ελλάδας υπάρχει μόνο μια έρευνα που καταγράφει τα περιστατικά εργασιακής βίας που είναι συχνό φαινόμενο στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα.

Η πρόεδρος του Πανθεσσαλικού  Συλλόγου Νομικών και πολιτικών επιστημόνων Εκπαιδευτικών, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι τα θύματα της εργασιακής βίας «επειδή φοβούνται να μιλήσουν βρίσκουν παρηγοριά στην Εκκλησία ή στα ψυχοφάρμακα».

Τέλος, σημείωσε ότι το πρόβλημα της βίας χαρακτηρίζεται από τη σιωπή των θυμάτων που αισθάνονται ότι αν αποκαλύψουν την κατάσταση που βιώνουν θα αποβεί σε βάρος τους.

Στη συνέχεια, ο  πρόεδρος της Σωκρ.  Σαβελίδης, τόνισε ότι οι τακτικές εργασιακού ψυχολογικού εκφοβισμού στην εκπαίδευση είναι αρκετά περιορισμένες και εξήγησε ότι οι καταγγελίες συνήθως αναφέρονται σε ιεραρχικούς προϊσταμέ, αλλά και σε ομοιόβαθμους.

Επίσης σημείωσε πως οι διαπιστώσεις από τις καταγγελίες στην εκπαίδευση είναι ότι οι «επιτιθέμενοι» άδικα κατηγορούν τον εκπαιδευτικό για «λάθη» που στην πραγματικότητα δεν έκανε, παραμελούν να δείξουν ικανοποίηση σε υποδειγματική δουλειά, ασκούν σταθερή κριτική κατά συγκεκριμένων εκπαιδευτικών και προσπαθούν να απομονώσουν συναδέλφους τους κοινωνικά ή φυσικά. Σύμφωνα με τον κ. Σαβελίδη,  κάποιες φορές ο σκέφτεται να φύγει ή να μεταφερθεί σε άλλο χώρο, για να μην αντιμετωπίσει περισσότερη δυσμενή μεταχείριση.

Στη συνέχεια ο   του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Βασ. Μπακαλιάνος τόνισε ότι εκδήλωση σαν την  αυριανή , διοργανώνεται για πρώτη φορά Πανελλαδικά και σημείωσε ότι το θέμα του εργασιακού εκφοβισμού έφτασε και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ερώτηση που κατέθεσε η Ευρωβουλευτής Ελίζα Βόζενμπεργκ.

Επίσης ανέφερε ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση του εκφοβισμού, αν και με τον θάνατο του Βαγγέλη Γιακουμάκη, αναμένεται να κατατεθεί σχετικό νομοσχέδιο.

Τέλος ο  κ. Μπακαλιάνος τόνισε ότι στον ιδιωτικό τομέα κάποιος που πέφτει θύμα εκφοβισμού μπορεί να απευθυνθεί σε δικηγόρο και μπορεί να προστατευτεί από τις διατάξεις για εξύβριση ή συκοφαντική δυσφήμιση, καθώς ο νομοθέτης δεν έχει προβλέψει το πρόβλημα του εκφοβισμού, ενώ όσον αφορά στο Δημόσιο, πρέπει να γίνει ή πειθαρχική διαδικασία προς τον ανώτερό του, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει γιατί οι εργαζόμενοι φοβούνται μην  έχουν επιπτώσεις στη δουλειά τους.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση