Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Φόβοι για μισό δισ. κρούσματα στην Ινδία
Φόβοι για μισό δισ. κρούσματα στην Ινδία

Φόβοι για μισό δισ. κρούσματα στην Ινδία

Φόβους ότι τ κρούσμτα στην Ινδία μπορεί να είναι 30 φορές μεγαλύτερα από τα επίσημα 17,6 εκατομμύρια που έχουν ανακοινωθεί από την έναρξη της πανδημίας εκφράζουν πλέον οι ειδικοί.

Εφόσον η αναλογία αυτή επιβεβαιωθεί, ο αριθμός των κρουσμάτων ενδέχεται να είναι ακόμη και μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι.

Υγειονομικοί και επιστήμονες έχουν εδώ και καιρό προειδοποιήσει οι επίσημες αναφορές για τα κρούσματα του κορωναϊού και τους σχετικούς με αυτόν θανάτους είναι σημαντικά λιγότερες των πραγματικών για διάφορους λόγους, από τη έλλειψη υποδομών, ανθρώπινα λάθη και τον χαμηλό αριθμό επίπεδα διαγνωστικών τεστ.

Κάποια πράγματα έχουν βεβαίως αλλάξει από το πρώτο κύμα -όπως η σχετική αύξηση των τεστ- όμως η πραγματική έκταση του δεύτερου κύματος που συντρίβει την Ινδία είναι πιθανότατα πολύ χειρότερη από ό,τι υποδεικνύουν τα επίσημα στατιστικά στοιχεία.

Μεγάλος αριθμός μη καταγεγραμμένων θανάτων

Η μάχη συνεχίζεται ακόμη. Ο ημερήσιος απολογισμός θανάτων προβλέπεται ότι θα διατηρήσει ανοδική πορεία μέχρι και τα μέσα Μαΐου, σύμφωνα με ειδικά μοντέλα πρόβλεψης που χρησιμοποιούν επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον. Οι θάνατοι μπορεί να κορυφωθούν σε περισσότερους από 13.000 ημερησίως, δηλαδή τέσσερις φορές περισσότεροι από τον τωρινό ημερήσιο απολογισμό, σύμφωνα με τις σχετικές προβλέψεις.

Ο εθνικός δείκτης θετικότητας είναι περίπου 15%, ανεβαίνοντας μέχρι το 30% σε ορισμένες πόλεις (π.χ. Νέο Δελχί), δήλωσε χαρακτηριστικά τη Δευτέρα η Δρ. Soumya Swaminathan, επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. «Αυτό σημαίνει ότι εκεί έξω υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έχουν προσβληθεί από τον ιό και δεν έχουν εντοπιστεί, λόγω των δυνατοτήτων στα τεστ… μόνο αργότερα θα μπορέσουμε να μάθουμε πόσοι ήταν οι άνθρωποι που είχαν κολλήσει τον ιό», προσέθεσε.

Η υποχρηματοδότηση που αντιμετωπίζει ο ς τομέας ς σημαίνει ότι ακόμη και υπό κανονικές συνθήκες, μόνο το 86% των θανάτων καταγράφονται από επίσημους κυβερνητικούς φορείς, από τους οποίους μόλις το 22% καταγράφεται με κάποια επίσημη αιτία, αναφέρει χαρακτηριστικά ο ειδικός σε θέματα κοινοτικής φαρμακευτικής, Δρ. Hemant Shewade.

Η πλειοψηφία των ανθρώπων στην Ινδία πεθαίνει στο σπίτι ή σε άλλα μέρη, όχι στο νοσοκομείο, κάτι που σημαίνει ότι συνήθως δεν υπάρχει παρόντας γιατρός για να αποδώσει αιτία στον θάνατο, ένα πρόβλημα που έχει χειροτερέψει κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος της πανδημίας, με τα νοσοκομεία να μην έχουν καθόλου διαθέσιμο χώρο για νέες ασθενών. Μη έχοντας που να πάνε, οι ασθενείς με κορωναϊό σε μεγάλο βαθμό πεθαίνουν στα σπίτια τους, σε ακινητοποιημένα ασθενοφόρα, σε αίθουσες αναμονής ή έξω από γεμάτες κλινικές.

Μέχρι σήμερα, η Ινδία έχει 198.000 καταγεγραμμένους θανάτους από κορωναϊό. Σύμφωνα όμως με τους υπολογισμούς του Δρ. Hemant Shewade, οι θάνατοι ενδέχεται να είναι υποτιμημένοι κατά μία αναλογία δύο μέχρι πέντε, κάτι το οποίο σημαίνει ότι ο πραγματικός αριθμός τους μπορεί να ανέρχεται και σε 990.000.

Ο αριθμός των μαζικών ταφών, αποτεφρώσεων και στοιβαγμάτων σορών έχουν εγείρει αμφιβολίες για τους κρατικούς απολογισμούς των θανάτων από κορωναϊό σε διάφορες περιοχές της χώρας.

«Σπαρακτική κατάσταση»

Χθες ο χαρακτήρισε την κατάσταση στην Ινδία , «περισσότερο κι από σπαρακτική» εφόδια στη χώρα αυτή για να τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει την πανδημία, δήλωσε ο επικεφαλής του, ο 

«Ο κάνει ό,τι μπορεί, παρέχοντας κρίσιμο εξοπλισμό και εφόδια, όπως χιλιάδες φιάλες υ, προκατασκευασμένα, νοσοκομεία και εργαστηριακό εξοπλισμό», είπε ο επικεφαλής του Οργανισμού Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σε συνέντευξη.

Μέσα σε διάστημα λίγων ημερών, η λεγόμενη «ινδική» παραλλαγή του νέου κορωναϊού βύθισε τη χώρα του 1,3 δισεκ. κατοίκων στο χάος.

Πολλές χώρες έχουν ανακοινώσει ότι θα στείλουν κατεπειγόντως .

Στο Νέο Δελχί, οι διάδρομοι των νοσοκομείων είναι γεμάτοι από κρεβάτια και φορεία με ασθενείς. Οικογένειες παρακαλούν, ματαίως, να τους δώσουν λίγο οξυγόνο ή μια θέση για τους δικούς τους ανθρώπους. Ορισμένοι πεθαίνουν προτού να φτάσουν καν στο νοσοκομείο.

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση