Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Φωτιές: Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις από τα πύρινα μέτωπα
Φωτιές: Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις από τα πύρινα μέτωπα

Φωτιές: Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις από τα πύρινα μέτωπα

Για τρίτη ημέρα συνεχίζεται η μάχη στα πύρινα μέτωπα της χώρας.Σε εξέλιξη βρίσκονται οι πυρκαγιές στη Δυτική Αττική και το Λουτράκι, ενώ μαίνεται η φωτιά και στη Ρόδο.

Παρακολουθήστε λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις:

Φωτιά τώρα στη Μεσσηνία

Νέα ξέσπασε σε αγροτοδασική περιοχή στην Πύλο στην περιοχή Υάμεια, λίγο πριν τις 14:00 το μεσημέρι. Για την κατάσβεσή της έχουν ήδη κινητοποιηθεί 12 πυροσβέστες και 6 οχήματα, ενώ έχει δοθεί εντολή να κινητοποιηθεί και ένα ελικόπτερο.

14:24

Πυρκαγιές: Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί σε Αττική και Βοιωτία

Το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ εξέδωσε ανακοίνωση όπου υπογραμμίζει ότι στο πλαίσιο ευρύτερου επιχειρησιακού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, εφαρμόζονται κατά περίπτωση έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις με απαγορεύσεις, και εκτροπές κυκλοφορίας, ώστε να διασφαλίζεται η σωματική ακεραιότητα των πολιτών καθώς και η ακώλυτη κυκλοφορία των πυροσβεστικών και άλλων οχημάτων έκτακτης ανάγκης.

Στο πλαίσιο αυτό στην περιοχή της Αττικής ισχύει η διακοπή κυκλοφορίας στους εξής δρόμους:

• οδό Φυλής, από την Ι.Μ. Κοιμήσεως Θεοτόκου Κλειστών,

• επαρχιακή οδό Οινόης – Μαγούλας, από το εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ,

• επαρχιακή οδό Ελευσίνας – Θηβών, από τον κόμβο Μάνδρας προς Θήβα μέχρι τα όρια με Θήβα και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας,

• οδό Αγ. Αικατερίνης από Μάνδρα έως Λ. Καταδρομών,

• Λ. Καταδρομών και Γερμανικού.

Παράλληλα, για την περιοχή της Βοιωτίας εξακολουθεί να ισχύει η διακοπή και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας:

• στη Λεωφόρο Οινόης Σχηματαρίου – Ελευσίνας, από τη 14η χ/θ (Στεφάνι Βοιωτίας) έως την 7η χ/θ (περιοχή ΤΙΤΑΝ),

• στην Παλαιά Εθνική Οδό Ελευσίνας – Θηβών, από 33η χ/θ (θέση ‘Αγιος Χριστόφορος) έως την 30η χ/θ (όρια με Νομό Αττικής),

• καθώς και στην Επαρχιακή Οδό Πάνακτου – Οινόης Αττικής, από την 1η έως την 10η χ/θ.

Επιπλέον, στη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου, από το ύψος του Κόμβου Αγίων Θεοδώρων μέχρι τον Κόμβο Επιδαύρου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Κόρινθο, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται από την αριστερή και τη μεσαία λωρίδα κυκλοφορίας, πλην όμως παραμένει κλειστή η δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας.

Η Αστυνομία απευθύνει έκκληση τους πολίτες να μην μετακινούνται προς αυτά τα σημεία ενώ λόγω του πολύ υψηλού κινδύνου ς που υπάρχει και σήμερα να αποφεύγουν κάθε μετακίνηση, διέλευση ή παραμονή σε περιοχές NATURA, εθνικούς δρυμούς, δάση και άλση.

14:21

Συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στα μέτωπα των πυρκαγιών

Με εναέρια μέσα και ομάδες «Δευκαλίωνα» και «Ξενοκράτη» συμμετείχαν οι ‘Ενοπλες Δυνάμεις στα μέτωπα των πυρκαγιών σε Κουβαρά, Λουτράκι και Δερβενοχώρια Βοιωτίας.

Συγκεκριμένα, στην ευρύτερη περιοχή Σαρωνίδας – Κουβαρά επιχειρούν 50 άτομα του σχεδίου «Ξενοκράτης», δύο ομάδες «Δευκαλίων» με 22 άτομα συνολικά καθώς και ένα ασθενοφόρο.

Για το μέτωπο στo Λουτράκι, διατίθενται δύο προωθητές γαιών, μια ομάδα «Δευκαλίων» με 11 άτομα, μια ομάδα «Ξενοκράτης» με 8 άτομα. Στα Δερβενοχώρια επιχειρούν 5 προωθητές γαιών και δύο ομάδες «Δευκαλίων» με 22 άτομα συνολικά.

Στον ‘Εμπωνα Ρόδου επιχειρεί ενα ελικόπτερο Chinook. Επιπρόσθετα έξι αεροσκάφη CL-215, τέσσερα CL-415, 16 PZL και 3 ελικόπτερα Chinook επιχειρούν σε Κουβαρά – Σαρωνίδα, Δερβενοχώρια και Λουτράκι, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας.

Το σύνολο των μέσων – μηχανημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, εξακολουθεί να βρίσκεται σε ετοιμότητα για διάθεση, κατόπιν οδηγιών της Πολιτικής Προστασίας. Επιπλέον, στον τομέα της χερσαίας επιτήρησης, σε όλη την επικράτεια έχει προγραμματιστεί για σήμερα η εκπομπή 82 περιπόλων και η στελέχωση τεσσάρων πυροφυλακίων, με την εμπλοκή συνολικά 470 ατόμων με 235 οχήματα.

14:12

Λουτράκι: Αναζωπυρώσεις στη Γλυκιά Ζωή

Συνεχείς είναι οι αναζωπυρώσεις στη Γλυκιά Ζωή Λουτρακίου, όπως αναφέρει η ΕΡΤ, με τους πυροσβέστες να προσπαθούν από αέρος και εδάφους να σβήσουν τις φλόγες που ξεπηδούν στα καμμένα.

13:48

Δήμαρχος Μεγαρέων: «Η αλλαγή του ανέμου έδωσε μικρή “ανάσα” στο Κανδήλι και άλλους οικισμούς Νέα Πέραμου»

Ανακούφιση στο αναζωπυρωμένο μέτωπο της πυρκαγιάς στην περιοχή Κανδήλι Μεγάρων προσέφερε γύρω στη 1:00 το μεσημέρι η αντιστροφή της φοράς ανέμου προς τα καμένα εδάφη, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης.

Ο ίδιος, επικεφαλής ομάδας πυρόσβεσης εθελοντών δίπλα σε δύο μικρά μοναστήρια της περιοχής, εκφράστηκε ιδιαίτερα ανακουφισμένος από την σταθεροποίηση της κατάστασης. «Ελπίζω οι επίγειες δυνάμεις να ελέγξουν τις μικροεστίες που εκδηλώνονται στον οικισμό Κανδήλι, όπως και τις υπόλοιπες ανατολικότερα προς την Νέα Ζωή», σημείωσε.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του δημάρχου από την σύντομη περιήγηση του στην πληγείσα περιοχή, όπως μας ενημέρωσε, δεν έχουν σημειωθεί μεγάλες καταστροφές στον οικιστικό ιστό πλην 2-3 κτισμάτων. Ωστόσο σοβαρότερες ήταν οι καταστροφές στους οικισμούς Πλάτωνας, Άνω Λουτρόπυργος και Άνω Βλυχάδα της Νέας Περάμου Μεγάρων (επάνω από την Εθνική).

Στην περιοχή παραμένει κλειστός ο επαρχιακός δρόμος που συνδέει τη Ν. Πέραμο με την Μάνδρα καθώς επιχειρούν οι δυνάμεις πυρόσβεσης μεταξύ των οποίων εθελοντές, Ρουμάνοι, στρατός, πολίτες….

13:41

Τρωτές οι περιοχές εκτός σχεδίου

Ενας δυσεπίλυτος γρίφος, ένα μπερδεμένο κουβάρι, η άκρη του οποίου μοιάζει εγκλωβισμένη στο εσωτερικό του

Πυρκαγιές: Τρωτές οι περιοχές εκτός σχεδίου
13:26

Καλύτερη η εικόνα στο Κανδήλι

 • Δεν φαίνεται να κινδυνεύει ο οικισμός.
 • Η φωτιά καίει κατά βάση μια πλαγιά του Ορους Πατέρα.
 • Υπάρχουν στο σημείο ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις.
 • Οι άνεμοι πνέουν πιο ευνοϊκή για τον περιορισμό της φωτιάς.
13:15

Κων. Φυλακτός (Αντιδήμαρχος Μεγάρων) στην «Κ»: «Για την ώρα, η φωτιά δεν κατεβαίνει στον οικισμό»

«Πραγματοποιήθηκε πολύ καλά η εκκένωση στο Κανδήλι. Τα μοναστήρια Άγιος Νικόλαος και Άγιος Φανούριος τα γλιτώσαμε.

Ένα σπίτι έχει πολύ σοβαρές ζημιές και σε άλλα η φωτιά μπήκε στις αυλές.

Η φωτιά καίει κατά βάση τη συγκεκριμένη πλαγιά του Ορους Πατέρα και όπως φαίνεται μένει σε αυτό το σημείο.

Δεν φαίνεται για την ώρα να κατεβαίνει παρακάτω μέσα στον οικισμό», δηλώνει ο κ. Φυλακτός στην «Κ».

13:06

«Δεν εγκαταλείπω το σπίτι μου»

Κάτοικος από το Κανδήλι, μιλώντας στην «Κ», δηλώνει πως δεν εγκαταλείπει το σπίτι του, όπου βρίσκεται μαζί με την οικογένειά του. «Εχω ξανασωθεί από τη φωτιά το 1983. Από τότε έχει να πιάσει φωτιά. Η φωτιά είναι στα 400-500 μέτρα από το σπίτι. Δεν με φοβίζει», λέει. Μπροστά από το σπίτι βρίσκεται ένα οικόπεδο με ξερά χόρτα.

13:04

Σε ετοιμότητα 5 σκάφη στη Ρόδο

Σε άμεση ετοιμότητα βρίσκονται πέντε πλωτά του Λιμενικού Σώματος και ιδιωτικά σκάφη στην περιοχή βόρεια-βορειοδυτικά της Ρόδου για την παροχή συνδρομής εφόσον κριθεί απαραίτητο, λόγω της φωτιάς που μαίνεται από χθες στο νησί.

12:55

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη υπό τον Κυρ. Μητσοτάκη στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ.) της Πολιτικής Προστασίας.

Ο πρωθ ενημερώθηκε από τον αρχηγό και τους επιτελείς του Πυροσβεστικού Σώματος για τις επιχειρήσεις κατάσβεσης, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη, των πυρκαγιών που έχουν ξεσπάσει σε όλη τη χώρα, κυρίως για τα μέτωπα στη Δυτική Αττική και τη Ρόδο.

Επίσης, έγινε σχεδιασμός για τις επόμενες ημέρες, καθώς αναμένονται ιδιαίτερα δύσκολες καιρικές συνθήκες με ακραίες θερμοκρασίες και πολύ χαμηλά ποσοστά υγρασίας.

Στη σύσκεψη, μαζι με την ηγεσία του ΠΣ, συμμετείχαν ο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, οι υφυπουργοί, Βαγγέλης Τουρνάς και Χρήστος Τριαντόπουλος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νότης Μηταράκης, ο υπουργός Επικρατείας, , ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης και ο γγ Πολιτκής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου.

Μετά τη σύσκεψη ο πρωθυπουργός δεν έκανε δήλωση.

12:54

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στα Μέγαρα

Διακοπή της κυκλοφορίας στη Λεωφόρο Καταδρομών και Γερμανικού

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στις εξόδους της Αττικής Οδού προς Θριάσιο και Μάνδρα

12:52

Κανδήλι: Μαρτυρία κατοίκου στην «Κ» – «Είμαι σίγουρη ότι θα χαθεί το σπίτι μου»

«Δεν έχω κουράγιο. Το περίμενα και φοβόμασταν από χτες. Δεν έχουμε κοιμηθεί όλη τη νύχτα Αν το πιάναν από το πρωί που η φωτιά ήταν στα μικρά λοφάκια που μετά ξεκινούσε ο οικισμός δεν θα γινόταν αυτό το κακό. Μένω εδώ από το 2000 και είναι η κύρια κατοικία μου. Δεύτερη φορά απειλείται το σπίτι (…) Το σπίτι μου είναι δίπλα στη φωτιά. Είμαι σίγουρη ότι θα χαθεί», αναφέρει η κ. Αδαμαντία Μπογιοπούλου, μιλώντας στην «Κ» από τη Λεωφόρο Καταδρομών στο Κανδήλι, αφού εκκένωσε το σπίτι της.

12:43

Μαρυρία στην «Κ» κατοίκου από το Κανδήλι η οποία εκκένωσε το σπίτι της

«Κάναμε ό,τι μπορούσαμε με λάστιχα για ό,τι μπορούσαμε να σώσουμε. Υπάρχουν πολλά ξερά χόρτα. Φύγαμε μαζί με τη μητέρα μου και την αδερφή μου. Δεν βλέπαμε τη φωτιά από πάνω. Βλέπαμε πολλά αυτοκίνητα να κατεβαίνουν και πολλά πυροσβεστικά και αστυνομικά οχήματα. Είναι η κυρία κατοικία μας».

12:39

Υπό έλεγχο η φωτιά στο Σχηματάρι

Άμεσα τέθηκε υπό έλεγχο πυρκαγιά που εκδηλώθηκε νωρίτερα σε αγροτική έκταση στο Σχηματάρι.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά εκδηλώθηκε στο 75ο χιλιόμετρο της εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας, προς το Ύπατο Βοιωτίας.

Στο σημείο επιχειρούν 14 πυροσβέστες με 7 οχήματα.

12:36

Μεγάλη αναζωπύρωση στην Οινόη

Ισχυρή εστία πάνω από το χωριό Στεφάνη. Ο οικισμός για την ώρα δεν φαίνεται να κινδυνεύει λόγω της φοράς των ανέμων. Πληροφορίες πριν από λίγο, έκαναν λόγο και για μεγάλη εστία στον οικισμό Πουρνάρι. Στην περιοχή πραγματοποιούνται ρίψεις από αέρος.

12:28

Οι φλόγες έχουν μπει σε στο Κανδήλι

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι φλόγες έχουν μπει σε στο Κανδήλι. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τις αρχές, η μεγάλη πλειονότητα των κατοίκων έχει απομακρυνθεί από την περιοχή μετά το μήνυμα του 112 το οποίο καλούσε σε εκκένωση προς τα Μέγαρα.

12:18

Ρόδος: Εκκενώνονται τρία χωριά και ένα ξενοδοχείο – Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά

Στην εκκένωση των χωριών Ελεούσας, Σαλάκου, Διμυλιάς και του ορεινού όγκου του Προφήτη Ηλία, όπου βρίσκεται το ξενοδοχείο Έλαφος, προχωρούν η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο Δήμος Ρόδου, μετά από εντολή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Η κατάσταση με την πυρκαγιά στο νησί της Ρόδου είναι ανεξέλεγκτη παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται και τις συνεχείς ρίψεις νερού από τα πυροσβεστικά αεροπλάνα.

12:10

Επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου της ΕΜΥ

Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων το οποίο αναφέρεται στο θερμό κύμα ζέστης που προκαλεί συνθήκες καύσωνα με την ονομασία CLEON σε πολλές περιοχές της χώρας επικαιροποιείται σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία.

Α. Σήμερα Τετάρτη 19-7-2023 οι περιοχές που θα επηρεάζονται από πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα είναι περιορισμένες στα δυτικά τμήματα της χώρας, ενώ στα ανατολικά οι θερμοκρασίες θα είναι χαμηλότερες και η αίσθηση της ζέστης μικρότερη, κυρίως επειδή πνέουν Ετησίες άνεμοι (μελτέμια) που φθάνουν στο Αιγαίο τα 7 μποφόρ.

Β. Την Πέμπτη 20-7-2023 οι άνεμοι θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα αρχίσει να ανεβαίνει.

Γ. Ειδικότερα από την Παρασκευή 21-7-2023 έως και την Κυριακή 23-7-2023 η νέα θερμική έξαρση θα γίνει αισθητή σε όλη τη χώρα, ενώ τη Δευτέρα 24-7-2023 αναμένεται πρόσκαιρη υποχώρηση των πολύ υψηλών θερμοκρασιών.

Δ. Από την Τρίτη 25-7-2023 έως και την Πέμπτη 27-7-2023 αναμένεται νέα θερμική έξαρση.

Πιο συγκεκριμένα :

1. Σήμερα Τετάρτη 19-7-2023 η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

α. στα νησιά του Ιονίου και τα δυτικά ηπειρωτικά τους 38 με 40 και κατά τόπους στη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο τους 41 βαθμούς Κελσίου

β. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 37 με 38 και τοπικά στην κεντρική Μακεδονία τους 39 βαθμούς Κελσίου

δ. στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου

ε. στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

2. Την Πέμπτη 20-7-2023 οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα φθάσουν:

α. στην Ήπειρο και τη Μακεδονία τους 38 με 40 και κατά τόπους στο εσωτερικό της κεντρικής Μακεδονίας τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου

β. Στη Θεσσαλία, στη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο τους 40 με 42 και κατά τόπους στη Θεσσαλία, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο τους 43 βαθμούς Κελσίου

γ. στα νησιά του Ιονίου τους 39 με 41 βαθμούς Κελσίου.

δ. στη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου.

3. Από την Παρασκευή 21-7-2023 έως και την Κυριακή 23-7-2023 προβλέπεται μικρή περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας. Οι μέγιστες τιμές θα φθάνουν στα ηπειρωτικά τους 41 με 43 και κατά τόπους στο εσωτερικό της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας τους 44 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα τους 38 με 41 βαθμούς Κελσίου.

4. Τη Δευτέρα 24-7-2023 η θερμοκρασία προβλέπεται να υποχωρήσει κατά 2 με 5 βαθμούς Κελσίου, με τη μεγαλύτερη πτώση να παρατηρείται στην ανατολική χώρα και τη μικρότερη στη δυτική.

5. Σύμφωνα με όλα τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία από την Τρίτη 25-7-2023 έως και την Πέμπτη 27-7-2023 αναμένονται και πάλι πολύ υψηλές θερμοκρασίες στη χώρα μας.

12:09

Οι πρώτες πληροφορίες για τη φωτιά στο Σχηματάρι

Η εστία έχει ξεσπάσει σε φυτοκαλαμιές και για την ώρα δεν εμπνέει ανησυχία.

Στο σημείο επιχειρούν 14 πυροσβέστες με 7 οχήματα.

12:06

Απειλούνται σπίτια στο Κανδήλι

Αυτή τη στιγμή το κύριο μέτωπο της πυρκαγιάς βρίσκεται μεταξύ της Νέας Περάμου και των Μεγάρων. Εκεί βρίσκεται και η περιοχή Κανδήλι, στην οποία πριν από λίγο στάλθηκε μήνυμα από το 112 για εκκένωση.

Πρόκειται για τη φωτιά που εκκίνησε από τα Δερβενοχώρια και συνεχίζει να καίει για τρίτη μέρα. Σύμφωνα πληροφορίες, αυτή τη στιγμή απειλούνται σπίτια στο Κανδήλι.

12:01

Νέα φωτιά τώρα στο Σχηματάρι

11:51

Σοβαρές διαστάσεις έχει λάβει η φωτιά στη Ρόδο

Σοβαρές διαστάσεις έχει λάβει η φωτιά στο νησί της Ρόδου παρά τις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων να την θέσουν υπό έλεγχο. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η πυρκαγιά αυτή την ώρα μαίνεται ανεξέλεγκτη τουλάχιστον σε τρία μέτωπα και υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις. Η κατάσταση θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολη.

Με ανακοινώσεις τους, Αυτοδιοίκηση και εθελοντικές ομάδες κάνουν έκκληση να σπεύσουν να βοηθήσουν όσοι μπορούν για την αντιμετώπιση της φωτιάς και κυρίως αυτοί που διαθέτουν . Άλλωστε, η πολιτική προστασία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου αναφέρει πως είναι σε διαδικασία επίταξης όλων των μηχανημάτων έργων καθώς και των υδροφόρων, προκειμένου να συνδράμουν στο έργο της πυρόσβεσης.

Επίσης, σε έκτακτη ανακοίνωσή της η πολιτική προστασία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου έκανε γνωστό ότι λόγω της πυρκαγιάς κλείνουν οι δρόμοι από Σάλακο σε Έμπωνα, από Απόλλωνα σε Έμπωνα και από Λάερμα προς Απόλλωνα.

11:47

Διακομιδή τριών πυροσβεστών από το ΕΚΑΒ

Μάχη δίνουν οι πυροσβέστες σε Αγίους Θεοδώρους και Δερβενοχώρια. Το μέτωπο είναι αρκετά ισχυρό με αποτέλεσμα το ΕΚΑΒ να διακομίσει τρεις πυροσβέστες – δύο από τα Δερβενοχώρια και έναν από τους Αγίους Θεοδώρους- με αναπνευστικά και οφθαλμολογικά προβλήματα.

11:44

Στο υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας έφτασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων της Πολιτικής Προστασίας θα ενημερωθεί για την εξέλιξη των πυρκαγιών.

11:42

Η εικόνα αυτή τη στιγμή από τα μεγάλα μέτωπα σε όλη τη χώρα

 • Μήνυμα μέσω του 112 εστάλη σε όσους βρίσκονται στη Νέα Ζωή Κανδηλίου και τη Λεωφόρο Καταδρομών ώστε να εκκενώσουν τον οικισμό και να κατευθυνθούν προς Μέγαρα.
 • Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής παλεύουν συνεχώς με τις αναζωπυρώσεις ενώ το μεγαλύτερο κομμάτι του ενεργού μετώπου εντοπίζεται στην περιοχή του Κανδηλίου των Μεγάρων και γι' αυτό ζητήθηκε η απομάκρυνση των κατοίκων από εκεί. Συγκεκριμένα, το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Νέα Ζωή Κανδηλίου και Λεωφόρο Καταδρομών εκκενώστε τώρα προς Μέγαρα. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή».
 • Όπως έγινε γνωστό με την Πυροσβεστική, παρ' ότι οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής κάνουν συνεχή κατάσβεση της πυρκαγιάς, στο συγκεκριμένο σημείο συνεχώς αναζωπυρώνεται.
 • Αναφορικά με την πυρκαγιά στο Λουτράκι συνεχίζονται και εκεί οι αναζωπυρώσεις.
 • Στη Ρόδο η πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Έμπωνα καίει πυκνό πευκοδάσος μεταξύ των οικισμών Απόλλωνα και Λάερμα.
11:35

Εικόνα από το πύρινο μέτωπο στο Κανδήλι

Φωτ. Reuters

11:33

Αρτοποιός: 123 δασικές πυρκαγιές σε 48 ώρες – Τρεις οι βασικές που μας απασχολούν

«Τις τελευταίες 48 ώρες η πατρίδα μας είναι αντιμέτωπη με περισσότερες από 123 δασικές πυρκαγιές. Κάποιες εξ αυτών οι τρεις συγκεκριμένα στην Καλλιθέα Λουτρακίου, στον Πάνακτο Βοιωτίας και από χθες το απόγευμα στην κεντρική Ρόδο μεταξύ του Απόλλωνα και των Λάερμων. Οι πιο σημαντικές λοιπόν από τις 123 είναι αυτές» ανέφερε ο Eκπρόσωπος Tύπου της Πυροσβεστικής στο Πρώτο Πρόγραμμα.

11:31

Κλείνουν δρόμοι στη Ρόδο λόγω των αναζωπυρώσεων

11:13

Εκκένωση στην περιοχή Κανδήλι Μεγάρων

Εντολή εκκένωσης στην περιοχή Κανδήλι.

11:04

 

Νέα μέτωπα στη Ρόδο

Αναζωπυρώσεις στα πύρινα μέτωπα της Ρόδου, με νέο μέτωπο να έχει ξεσπάσει προς το χωριό Έμπονα. Δύο μικρότερα νέα μέτωπα, ελέγχονται προς το από τα εναέρια μέσα. Υπάρχει διακοπή κυκλοφορίας στον δρόμος Έμπονα προς Άγιο Ισίδωρο.

10:59

Λέκκας: Ο καύσωνας που έρχεται, θα «πυροδοτήσει» νέες πυρκαγιές

«Ο καύσωνας που έρχεται, θα “πυροδοτήσει” νέες πυρκαγιές και φοβάμαι ότι με τις φωτιές που εκδηλώνονται και βρίσκονται σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες, θα υπάρξει περιβαλλοντική κατάρρευση της Αττικής», ανέφερε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας.

10:51

Μαίνεται η φωτιά στα Μέγαρα, κοντά σε σπίτια οι φλόγες – Μάχη με το χρόνο στο Λουτράκι

Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, πυροσβέστες, κάτοικοι και εθελοντές, που είναι αντιμέτωποι με συνεχείς αναζωπυρώσεις, και αλλαγές κατεύθυνσης του ανέμου. Οπως αναφέρει η ΕΡΤ, δύο από τις σχεδόν 50 εστιες σε Δυτική Αττική και Λουτράκι έχουν πάρει μεγάλες διαστάσεις.

10:48

 

Αναζωπύρωση της φωτιάς στη Νέα Πέραμο

Πυκνός καπνός έχει καλύψει τη Νέα Πέραμο, στα Μέγαρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η φωτιά βρίσκεται κοντά σε σπίτια, ενώ διαρκώς αλλάζει η φορά του ανέμου, με συνέπεια να καθίσταται ακόμα πιο δύσκολη η επιχείρηση κατάσβεσης.

10:38

 

Οι ζωές των ζώων στα χέρια των εθελοντών
Οι ζωές των ζώων στα χέρια των εθελοντών
10:35

 

Εικόνες καταστροφής στη Μαγούλα

Σοκάρουν οι εικόνες από τα καμμένα αυτοκίνητα και τις εικόνες καταστροφής στη Μαγούλα της Δυτικής Δυτικής.

10:33

 

Αναζωπύρωση στα Δερβενοχώρια

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει αυτή τη στιγμή αναζωπύρωση στην περιοχή Σκούρτα Δερβενοχωρίων, ενώ η φορά των ανέμων οδηγεί τη φωτιά προς τη Χασιά. Η φωτιά καίει την περιοχή κοντά στο χωριό Στεφάνη.

10:27

 

Μεγάλη ανησυχία και στο Λουτράκι

Μεγάλη είναι η ανησυχία και για το Λουτράκι όπου οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν τεράστια μάχη κατά τη διάρκεια της νύχτας και κατάφεραν να μην περάσει η πυρκαγιά κάτω από την εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου.

10:25

 

Μεγάλη φωτιά μεταξύ Οινόης – Μαγούλας

10:22
Κάτοικοι Καλυβίων και Λαγονησίου στην «Κ»: «Είμαστε περιτριγυρισμένοι από εύφλεκτη ύλη»
10:21

Λέκκας: Μεγάλη επίπτωση στο περιβάλλον

«Βλέπουμε τα γεγονότα να εναλλάσσονται το ένα το άλλο χωρίς να μπορούμε να τα προλάβουμε. Παλαιότερα μας δινόταν η ευκαιρία μετά από κάθε τέτοιο φαινόμενο να το αναλύσουμε, να το εκτιμήσουμε, να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας. Τώρα πια είμαστε σε αδυναμία να κάνουμε όλη αυτή τη διαδικασία γιατί τελειώνοντας ένα φαινόμενο αρχίζει το άλλο φαινόμενο και ούτω καθεξής. Έτσι λοιπόν υπάρχει μια σύνθετη κατάσταση η οποία οδηγεί ουσιαστικά στην περιβαλλοντική υποβάθμιση. Οδηγεί στο τελικό στο τελευταίο στάδιο της περιβαλλοντικής υποβάθμισης που είναι δυστυχώς η ερημοποίηση», περιέγραψε ο κ. Λέκκας στην ΕΡΤ.

10:17

Μαίνεται η φωτιά στη Ρόδο

Αυτήν την ώρα, στο μέτωπο της πυρκαγιάς επιχειρούν περισσότεροι από 120 πυροσβέστες και εθελοντές, οι οποίοι προσπαθούν να ανακόψουν το κύριο μέτωπο της φωτιάς που βρίσκεται μέσα σε δασική περιοχή.

10:16

Σε επιφυλακή και οι υγειονομικές αρχές

Σε επιφυλακή βρίσκονται και οι υγειονομικές αρχές. Σύμφωνα με ενημέρωση από το ΕΚΑΒ χθες, από το μεσημέρι έως τις 9 το βράδυ, διακομίστηκαν σε υγειονομικές δομές 10 άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, πέντε από την περιοχή της Μάνδρας και ισάριθμα από το Λουτράκι.

10:15

Στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στις 11:30 στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων της Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να ενημερωθεί για την εξέλιξη των πυρκαγιών.

10:14

Στη μάχη με τις φλόγες ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις

Όπως ενημέρωσε το πρωί ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης, στα τρία κύρια μέτωπα επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και ενισχυμένα εναέρια μέσα και συγκεκριμένα:

 • πέντε αεροσκάφη και οκτώ ελικόπτερα στη Δυτική Αττική
 • τέσσερα αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα στο Λουτράκι
 • τρία αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα στη Ρόδο.
10:13

Συνεχίζεται για τρίτη μέρα η μάχη με τις φλόγες

Για τρίτη ημέρα συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στα τρία κύρια μέτωπα που παραμένουν σε εξέλιξη, στη Δυτική Αττική, το Λουτράκι και τη Ρόδο.

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση