Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Φωτιά στο Μάτι: Στους 14 οι αγνοούμενοι – 70 ταυτοποιημένες σοροί
Φωτιά στο Μάτι: Στους 14 οι αγνοούμενοι – 70 ταυτοποιημένες σοροί

Φωτιά στο Μάτι: Στους 14 οι αγνοούμενοι – 70 ταυτοποιημένες σοροί

Σε εξέλιξη η εισαγγελική έρευνα

Νέα ενημέρωση εξέδωσε το Τύπου της ς υπηρεσίας διευκρινίζοντας τον αριθμό των ταυτοποιημένων νεκρών και αγνοουμένων, το βράδυ της Δευτέρας.

Ο αριθμός των ταυτοποιημένων νεκρών ανέρχεται στους 70 και οι αγνοούμενοι με βάση την υποβολή επισήμων δηλώσεων από τα οικεία τους πρόσωπα, ανέρχονται σε 14 άτομα.

H προηγούμενη ενημέρωση έκανε λόγο για 59 ταυτοποιημένες σορούς και 25 αγνοουμέ.

Τους ποινικά υπευθύ για τα αίτια πρόκλησης της πυρκαγιάς και την τραγική εξέλιξή της που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους, αναζητεί η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας κατόπιν εντολής της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου.

Βέβαια, η επιλογή της ανώτατης εισαγγελικής λειτουργού, δεδομένης της σφοδρότητας της τραγωδίας, να ζητήσει τη διενέργεια της προκαταρκτικής έρευνας από την Εισαγγελία Πρωτοδικών και όχι από τον Αρειο Πάγο έχει προκαλέσει ερωτήματα σε νομικούς κύκλους, οι οποίοι επισημαίνουν την αναγκαιότητα ανάθεσης της έρευνας σε ανώτερο ή ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό. Η προκαταρκτική έρευνα, πάντως, υπό την εισαγγελέα Πρωτοδικών Βαρβάρα νεσούλη, εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς.

Ειδικότερα, χθες κατέθεσε ο δήμαρχος Ραφήνας Βαγγέλης Μπουρνούς, ενώ σήμερα έχει κληθεί προς κατάθεση ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης. Ο κ. Μπουρνούς, σε που είχε μαζί του η «Κ», δεν θέλησε επί του παρόντος να προβεί σε καμία δήλωση. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι ο ίδιος σε δηλώσεις του (ΑΝΤ1) την περασμένη εβδομάδα υποστήριξε ότι παρότι αντιλήφθηκε πολύ γρήγορα τον κίνδυνο, δεν ήταν στην αρμοδιότητά του να διατάξει εκκένωση της περιοχής. Σύμφωνα με τον ίδιο δεν δόθηκε ποτέ τέτοια εντολή από τους αρμοδίους, αν και όπως εκτίμησε θα ήταν πολύ δύσκολο να αποτραπεί η τραγωδία, καθώς η πυρκαγιά εξαπλώθηκε με πολύ μεγάλη ταχύτητα.

Μαρτυρική κατάθεση στην εισαγγελέα έδωσε την περασμένη Παρασκευή ο Πολιτικής Προστασίας ιάννης Καπάκης, ο οποίος έχει γίνει αποδέκτης σφοδρής κριτικής για τους χειρισμούς του την ώρα της κρίσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Καπάκης υποστήριξε ότι ενήργησε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του και προσκόμισε και τα σχετικά αποδεικτικά στοιχεία, απορρίπτοντας τα όσα του αποδίδονται περί ολιγωρίας και κακών χειρισμών.

Τις επόμενες ημέρες μαρτυρική κατάθεση αναμένεται να δώσουν στην εισαγγελέα οι επικεφαλής όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ενώ ήδη η κ. Γνεσούλη έχει ορίσει ανεξάρτητο πραγματογνώμονα –πυραγό– προκειμένου να διαλευκάνει τα αίτια της τραγωδίας, ενώ ζήτησε και την άμεση περαίωση της αυτοψίας από την αρμόδια υπηρεσία της ς. Εν τω μεταξύ, χθες, κατετέθη η πρώτη μηνυτήρια αναφορά από πολίτη για την τραγωδία, ενώ προσεχώς αναμένεται μπαράζ μηνύσεων και αγωγών από συγγενείς θυμάτων, οι οποίοι ήδη προβαίνουν στις απαραίτητες ενέργειες για τον διορισμό πραγματογνωμόνων προκειμένου να εντοπιστούν οι αιτίες της τραγωδίας και οι ευθύνες των αρμοδίων.

Ως προς τη μηνυτήρια αναφορά, συγκεκριμένα κατετέθη στην από τον απόστρατο πλωτάρχη του Πολεμικού Ναυτικού Παναγιώτη Σταμάτη, ο οποίος ζητεί τη σύγκληση της Ολομέλειας των Εφετών και της ανάθεσης της υπόθεσης σε εφέτη ανακριτή. Η αναφορά στρέφεται κατά παντός υπευθύνου αρμόδιου υπουργού, υφυπουργού, αιρετών κ.λπ. αλλά και συμμετόχων και εμπλεκομένων, υπηρεσιακών και μη, παραγόντων.

 

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση