Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΕΛΛΑΔΑ / Φωτιά στην Εύβοια: Σε πύρινο κλοιό για 7η ημέρα
Φωτιά στην Εύβοια: Σε πύρινο κλοιό για 7η ημέρα

Φωτιά στην Εύβοια: Σε πύρινο κλοιό για 7η ημέρα

Πάνω από 500.000 στρέμματα οι καμένες εκτάσεις

Μάχη με τις φλόγες δίνουν για 7η ημέρα οι πυροσβέστες στην Εύβοια, καθώς το ένα μετά το άλλο χωριά και οικισμοί του νησιού κυκλώνονται από τα πύρινα μέτωπα.

Τα χωριά Ελληνικά, Γούβες, Αρτεμίσιο, Καστρί, Πευκί, Μονοκαρυά, Καματριάδες και Γαλατσάδες βρίσκονται σε πύρινο κλοιό από χθες, Κυριακή, το πρωί, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας, κάτοικοι, εθελοντές και πυροσβέστες στο Αρτεμίσιο και στις Γούβες προσπαθούσαν να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από τις οικίες των οικισμών. Περιφερειακά, σπίτια έχουν καεί, αλλά οι πυρήνες των χωριών παραμένουν αλώβητοι.

Στις Γούβες, το Αγριοβότανο, τη Μονοκαρυά και το Πευκί η αντίσταση των εθελοντών και των κατοίκων κράτησε μεγάλο μέρος των χωριών ανέπαφο. Αντίθετα, οι αναζωπυρώσεις ήταν πολλές σχεδόν σε όλη την έκταση των καμένων περιοχών και στις περισσότερες περιπτώσεις σήμανε συναγερμός: σε Αγία Άννα, Βασιλικά, Ψαροπούλι, Αγιά Νικόλαο.

Όλες οι εξελίξεις από τα πύρινα μέτωπα

Αναζωπυρώσεις σημειώθηκαν, επίσης, στα χώρια Κερασοχώρι, Μηλιές, Κρυονερίτης και Αγδίνες, αλλά οι δυνάμεις πυρόσβεσης απέτρεψαν την εξάπλωσή τους.

Στο νότιο μέτωπο, προβλήματα εντοπίζονται στα χωριά Τρούπι, Καλύβια και Σπαθάρι.

Η πυροσβεστική, με τη βοήθεια δυνάμεων που έστειλαν ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και κατοίκων, έδωσαν μάχη να κρατήσουν τις φλόγες προκειμένου να μην επεκταθούν στο όρος Καντήλι.

Τις τελευταίες ώρες, καθώς η φορά των ανέμων έχει αλλάξει, χρειάστηκαν αρκετές παρεμβάσεις.

fotia-stin-eyvoia-se-pyrino-kloio-gia-7i-imera-pano-apo-500-000-stremmata-oi-kamenes-ektaseis0
ΙΝΤΙΜΕ

Πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής και άλλες δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί σε καίρια σημεία εν αναμονή των πτήσεων εναέριων μέσων το ξημέρωμα.

Παράλληλα, τα προβλήματα με την ηλεκτροδότηση συνεχίζονται. Τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ δεν προλαβαίνουν να αποκαταστήσουν τις βλάβες. Δρόμοι είναι αδιάβατοι, είτε από κολώνες και καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος που έχουν πέσει, είτε από αναζωπυρώσεις της φωτιάς.

Επιστήμονες εκτιμούν ότι περισσότερα από 500.000 στρέμματα γης έχουν καεί στην Εύβοια.

Απεγκλωβισμοί με πλωτά μέσα

Με ασφάλεια απεγκλωβίστηκαν το βράδυ της Κυριακής από πλωτό σκάφος του Λιμενικού, πέντε πολίτες οι οποίοι προσπάθησαν να αποφύγουν τις φλόγες από την παραλία Μαύρικα Ευβοίας. Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στο Πευκί, όπου θα παραμείνουν προσωρινά.

«Το βράδυ θα είναι δύσκολο στην Εύβοια», είπε σε έκτακτη ενημέρωση ο υφυπουργός Πολιτικής προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, σημειώνοντας ότι «ο αγώνας συνεχίζεται αμείωτος, με την ίδια αυταπάρνηση όλων των δυνάμεων μας».

Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι τόσο το πυροσβεστικό σώμα όσο και οι ένοπλες δυνάμεις, το λιμενικό σώμα και η ΕΛ.ΑΣ. καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες απέναντι στα πολλαπλά μέτωπα για να διαφυλάξουν τις ανθρώπινες ζωές και περιουσίες. Επισήμανε πως οι δυνάμεις που επιχειρούν έχουν ενισχυθεί σημαντικά.

Παρατείνεται η απαγόρευση μετακίνησης σε δάση και εθνικούς δρυμούς

Όπως ανακοίνωσε χθες ο κ. Χαρδαλιάς, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που τέθηκε σε ισχύ στις 6 Αυγούστου παρατείνεται έως την ερχόμενη Παρασκευή 13 Αυγούστου, ώρα 06:00 το πρωί. Σύμφωνα με αυτήν, απαγορεύεται σε ολόκληρη τη χώρα η μετακίνηση, διέλευση ή παραμονή σε δάση, εθνικούς δρυμούς, περιοχές Natura και άλση.

Ταυτόχρονα, για το ίδιο χρονικό διάστημα απαγορεύεται κάθε δραστηριότητα ή εργασία που μπορεί να προκαλέσει φωτιά, όπως για παράδειγμα οξυγονοκόλληση, ή καύση εύφλεκτης ύλης. Για κάθε παράβαση, εκτός από τις σοβαρές ποινικές κυρώσεις, προβλέπεται στην πρώτη περίπτωση πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ και στη δεύτερη, πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ.

Πάνω από 650.000 στρέμματα οι καμένες εκτάσεις σε Εύβοια, Αττική και Λακωνία

Έως το μεσημέρι της Κυριακής 8/8 είχαν καεί περίπου 460.000 στρέμματα στην Εύβοια, 80.000 στρέμματα στην Αττική και 110.000 στρέμματα στη Λακωνία, ανεβάζοντας το σύνολο των καμένων εκτάσεων τουλάχιστον στα 650.000 στρέμματα. Με δεδομένο ότι οι πυρκαγιές στην Εύβοια συνεχίζουν να καίνε, αυτή η εκτίμηση είναι πολύ πιθανό να μεταβληθεί τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Περίπου στις 12:20 της Κυριακής ο ευρωπαϊκός περιβαλλοντικός δορυφόρος Sentinel-2 κατέγραψε εικόνες υψηλής ανάλυσης από τις καμένες περιοχές σε Εύβοια, Αττική και Λακωνία, βοηθούμενος από τις ανέφελες συνθήκες που επικράτησαν στη χώρα. Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr επεξεργάστηκε αυτές τις εικόνες, ώστε να εκτιμήσει το μέγεθος των καμένων εκτάσεων και κατέληξε στις παραπάνω εκτιμήσεις.

Από την άλλη πλευρά, η χαρτογράφηση από την επιχειρησιακή μονάδα BEYOND του ΕΑΑ της καμένης έκτασης με βάση την εικόνα του ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel-2, η οποία ελήφθη χθες στις 12:20, οδήγησε στην εκτίμηση ότι η καμένη έκταση στην Αττική υπολογίζεται σε 6.747 εκτάρια (περίπου 68.000 στρέμματα), κάπως μικρότερη από την εκτίμηση του meteo για 80.000 στρέμματα.

Σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις του Πληροφοριακού Συστήματος για τις Δασικές Πυρκαγιές στην Ευρώπη (European Forest Fire Information System – EFFIS), στην Εύβοια περίπου το 38% των καμένων περιοχών είναι δασικές εκτάσεις και το 24% άλλες φυσικές εκτάσεις, στην Αττική το ποσοστό των δασικών εκτάσεων ανέρχεται σε 37% περίπου και των λοιπών φυσικών εκτάσεων σε περίπου 34%, ενώ στη Λακωνία το 7% ήταν δασικές εκτάσεις και το 55% άλλες φυσικές εκτάσεις.

Εξάλλου, σύμφωνα με το ΕΑΑ, τα επίπεδα των επιβλαβών αιωρούμενων σωματιδίων PM2.5 (λεπτά εισπνεόμενα σωματίδια, με διάμετρο περί τα 2,5 μικρόμετρα και μικρότερα) επανήλθαν σε φυσιολογικά χαμηλά επίπεδα στη Δυτική Ελλάδα (Πάτρα, Ναύπακτος κ.ά.), καθώς και στη Μεσσηνία, ενώ στο Λεκανοπέδιο Αττικής, όπου από χθες είχαν βελτιωθεί σημαντικά, συνεχίζουν και σήμερα στις περισσότερες περιοχές να είναι σε χαμηλά (κάτω των 10 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα) ή σε ικανοποιητικά επίπεδα (10-20 μg/m3), ενώ σε μερικές βρίσκονται σε μέτρια επίπεδα (20-25 μg/m3).

Στο Αρτεμίσιο Ευβοίας επιχειρούν εθελοντές της ΕΟΔ Μαγνησίας

Από τις 5.00 το πρωί, επιχειρούν στο Αρτεμίσιο Ευβοίας, 10 εθελοντές της ΕΟΔ Μαγνησίας, που έχουν μεταβεί στην περιοχή, όπου μαίνονται οι φωτιές για να συνδράμουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών.

Οι εθελοντές λαμβάνουν οδηγίες από τις Πυροσβεστικές Δυνάμεις, ενώ έχουν άψογη με τους ντόπιους της περιοχής.

Όπως χαρακτηριστικά δηλώνουν: “Η με τους κατοίκους είναι άψογη. Οι άνθρωποι μας βοηθούν έτσι ώστε να μπορούμε κι εμείς να συνδράμουμε”.

Οι εθελοντές της ΕΟΔ Μαγνησίας, πρόσφεραν μέρος ανθρωπιστικής βοήθειας που είχαν συγκεντρώσει στην Ιστιαία και τα υπόλοιπα είδη πρώτης ανάγκης αναμένεται να διανεμηθούν σε άλλους πυρόπληκτους της περιοχής.

Κάτοικοι και εθελοντές ζητούν την συνδρομή εναέριων μέσων,  καθώς οι φωτιές μαίνονται στην περιοχή και καίγεται δάσος.

Περιφέρεια Θεσσαλίας: Αλυσίδα αλληλεγγύης για τους πυρόπληκτους

 Η  Περιφέρεια Θεσσαλίας συγκεντρώνει βοήθεια για τους πυρόπληκτους,  στο πλαίσιο της αλυσίδας αλληλεγγύης και προσφοράς για την κάλυψη των πρώτων,   επειγουσών αναγκών των συνανθρώπων μας που δοκιμάζονται σκληρά.

Με εντολή του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού  ενεργοποιείται  σημείο συγκέντρωσης  βοήθειας για τους πυρόπληκτους στο Διοικητήριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Λάρισα (οδός Παπαναστασίου).

Την δράση συντονίζει ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λάρισας Χρήστος Καλομπάτσιος σε συνεργασία με την Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας.

Πολίτες και επιχειρήσεις που επιθυμούν  να συνδράμουν, μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 2413506273 και 2413 506281.

Συγκεντρώνονται τρόφιμα μακράς διάρκειας,  είδη πρώτης ανάγκης, τροφές για ζώα κ.λπ.

 

 

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση