Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Φωτιά στη Λέσβο: Εντολή εκκένωσης σε Βρίσα και Σταυρό
Φωτιά στη Λέσβο: Εντολή εκκένωσης σε Βρίσα και Σταυρό

Φωτιά στη Λέσβο: Εντολή εκκένωσης σε Βρίσα και Σταυρό

Συνεχίζει και μαίνεται η μεγάλη φωτιά που ξεκίνησε από χτες στα Βατερά Λέσβου, με το μέτωπο να έχει επεκταθεί πλέον προς τη Βρίσα και να κινείται προς την περιοχή των Βασιλικών.

Μάλιστα,  λίγο πριν τις 13:30 δόθηκε εντολή για εκκένωση της Βρίσας.

Λίγο αργότερα, εστάλη και σχετικό μήνυμα από το 112 στους κατοίκους του οικισμού. Οι κάτοικοι του χωριού καλούνται να κινηθούν προς τον Πολιχνίτο, όπου και έχει στηθεί διαχείρισης τους.

Γύρω στις 3 το μεσημέρι, δόθηκε εντολή εκκένωσης και για το χωριό Σταυρός, ενώ εστάλη και μήνυμα από το 112.

Νωρίς σήμερα το πρωί, το μέτωπο σε αυτήν την περιοχή είχε τεθεί υπό έλεγχο όμως οι άνεμοι ιδιαίτερα εξαιτίας του μικροκλίματος που δημιουργήθηκε εκεί από τη φωτιά είχαν σαν αποτέλεσμα την αναζωπύρωση της. Η φωτιά στράφηκε προς τον οικισμό του Σταυρού και η μάχη δίνεται κυρίως στο τμήμα βόρεια από τον οικισμό προκειμένου να αποτραπεί η είσοδος της φωτιάς στο μεγάλο δάσος στις νότιες πλαγιές του όρους .

Πυροσβέστες και εθελοντές καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να περιορίσουν τις , ώστε να μην απειληθούν κανένας οικισμός.

Σημειώνεται ότι στη Βρίσα είχαν σημειωθεί σοβαρές ζημιές κατά τον μεγάλο σεισμό του 2017. Άνεμοι 6 με 7 μποφόρ πνέουν στη σεισμόπληκτη περιοχή.

Η προσπάθεια της κατάσβεσης εστιάζεται στο δυτικό μέτωπο, που είναι ενεργό και έχει γίνει ζώνη προς Βρίσα. Στην περιοχή επιχειρούν 81 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων. Από εναέρια επιχειρούν 3 τράκτορες, 2 CL415 και ένα Mi8.

Όσον αφορά στη συνδρομή των , από εναέρια μέσα επιχειρούν 2 Καναντέρ και 2 PZL. Επιπλέον, έχουν διατεθεί 4 , 2 υδροφόρες, 3 λεωφορεία, ένα ασθενοφόρο, ένα φορειοφόρο όχημα, ένα γερανοφόρο όχημα Oshkosh, ένα όχημα Hummer, 2 προωθητές γαιών, ένα βυτιοφόρο πετρελαίου, 2 βυτιοφόρα καυσίμου JP-8 (αεροπορικό καύσιμο, 44 άτομα του «Σχεδίου Ξενοκράτης» καθώς και 30 άτομα που υποστηρίζουν τις εργασίες των μηχανημάτων.

Συνολικά 218 αστυνομικοί, 69 οχήματα και ένα πτητικό μέσο παρέχουν από χθες το πρωί συνδρομή στις πυροσβεστικές δυνάμεις, με απαραίτητες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, προληπτική εκκένωση οικισμών όπου απαιτείται και λήψη απαιτούμενων μέτρων για τη διασφάλιση της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων.

192 αστυνομικοί, εκ των οποίων 25 αξιωματικοί, παρέχουν συνδρομή στις πυροσβεστικές δυνάμεις στο επιχειρησιακό πεδίο και 26 αστυνομικοί εκ των οποίων οκτώ Αξιωματικοί, διατίθενται στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Αστυνομικού Μεγάρου Μυτιλήνης, στο πλαίσιο συντονιστικής και καθοδηγητικής δράσης, αλλά και για την απαραίτητη «διοικητική μέριμνα» στις επιχειρησιακές δυνάμεις.

Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus

Κατόπιν εντολής του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ως Εθνικό Σημείο Επαφής, ενεργοποίησε την υπηρεσία Copernicus Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για την περιοχή Βατερά της Π.Ε. Λέσβου, η οποία επλήγη από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το Σάββατο 23 Ιουλίου, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Φωτιά στη Λέσβο: Εντολή εκκένωσης σε Βρίσα και Σταυρό-1

Η προσπάθεια εστιάζεται στο δυτικό μέτωπο

«Οι άνεμοι αυτήν την ώρα έχουν πέσει, η φωτιά καίει στο δάσος αφού απομακρύνθηκε από τα Βατερά» ανέφερε νωρίς το πρωί στον ραδιοφωνικό σταθμό ο περιφερειάρχης υ νσταντίνος Μουτζούρης.

Ο κ. Μουτζούρης τόνισε ότι από τη φωτιά κάηκαν πέντε οικίες και μία επιχείρηση στα Βατερά, τα οποία είχαν εκκενωθεί χθες το μεσημέρι. Ο περιφερειάρχης ανέφερε ότι ο μηχανισμός εκκένωσης λειτούργησε έγκαιρα και αποτελεσματικά.

Χθες το βράδυ, οι άνδρες της Πυροσβεστικής έδωσαν πραγματική μάχη με τις να περιορίσουν τα δύο με μέτωπα σε Βρίσα και Σταυρό και να εμποδίσουν τη φωτιά να ξεφύγει. Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι πυροσβέστες, υπήρχαν διαρκώς νέες αναζωπυρώσεις.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση