Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Φορολογικές επιβαρύνσεις και ασφαλιστικές εισφορές επιφέρουν φοροδιαφυγή-φοροαποφυγή
Φορολογικές επιβαρύνσεις και  ασφαλιστικές εισφορές επιφέρουν φοροδιαφυγή-φοροαποφυγή

Φορολογικές επιβαρύνσεις και ασφαλιστικές εισφορές επιφέρουν φοροδιαφυγή-φοροαποφυγή

Με τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων ύψους 20,3 δισ. € που δέσμευσε και μετέτρεψε σε ομόλογα η Τράπεζα της Ελλάδος, θα μπορούσαν παραμείνουν σταθερές για 10 χρόνια και να μη μειώνονται οι συντάξεις, τόνισε από το Βόλο ο οικονομολόγος, τέως δικηγόρος και πρώην γ.γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργος Ρωμανιάς, που μίλησε το απόγευμα σε ημερίδα για το νέο ασφαλιστικό-φορολογικό νόμο 4387/2016, που διοργάνωσε ο Σύλλογος Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Νομού Μαγνησίας.

Ο κ. Ρωμανιάς χαρακτήρισε μυθεύματα τα της προηγούμενης κυβέρνησης ότι οι μειώσεις είναι μονόδρομος, διότι τα ασφαλιστικά ταμεία δεν έχουν χρήματα και δεν υπήρχαν άλλες επιλογές και πρόσθεσε: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τα έλεγε αυτά μέχρι πρότινος, τώρα τα λέει και αυτός και οι βουλευτές του έχουν ευθυγραμμιστεί και λένε ότι δεν υπάρχουν χρήματα και είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε αυτό το δρόμο.

«Και η προηγούμενη κυβέρνηση και η τωρινή λένε ψέματα. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή τη στιγμή τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν περιουσία 20,3 δις €. Εάν μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή την περιουσία για να εξοικονομούνται αυτά που κάθε χρόνο κόβονται από τις συντάξεις, τουλάχιστον για 10 χρόνια δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα, διότι οι συντάξεις πληρώνονται και από τις τρέχουσες εισφορές και από τις αποδόσεις της περιουσίας και όχι μόνο από τα αποθεματικά των ταμείων», είπε χαρακτηριστικά κ. Ρωμανιάς.

Ο ίδιος επισήμανε ότι λιμνάζουν 20,3 δισ. €, κι αυτό πρέπει να μας βάλει σε υπόνοιες ότι κάτι δεν πάει καλά και αυτό είναι ότι αυτά τα χρήματα είναι δεσμευμένα στην Τράπεζα της Ελλάδος και συμπλήρωσε: «Τα ταμεία στην δεν έδωσαν ομόλογα, μετοχές ή έντοκα γραμμάτια, αλλά μετρητά. Η μετέτρεψε με δική της πρωτοβουλία και επιλογή τα μετρητά σε ομόλογα και αν δεν πουληθεί κάποιο ομόλογο, οι τιμές των οποίων είναι χαμηλές, χρεώνει τα ασφαλιστικά ταμεία».

Ο κ. Ρωμανιάς τόνισε ότι είχε ενημερώσει τον σημερινό πρωθυπουργό όταν ήταν στην και του είχε εξηγήσει αυτή την ανωμαλία, αλλά αυτή η κατάσταση συνεχίζεται κι δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιος που να ορθώσει το ανάστημά του και να πει ότι τα ταμεία έχουν χρήματα, μπορούν για 10 χρόνια να εξασφαλίσουν τις σημερινές συντάξεις, αλλά λόγω του ότι είναι δεσμευμένα, παρουσιάζεται αυτή η ανωμαλία και έχουμε συνεχείς μειώσεις των συντάξεων.

Παρουσιάζεται το φαινόμενο να πολλαπλασιάζονται από τη μια οι ασφαλιστικές εισφορές και οι κρατήσεις και από την άλλη οι συντάξεις των νέων να έχουν καταντήσει φιλοδωρήματα. Και δεν τελειώνουμε εδώ. Στο νέο Νόμο 4389, προβλέπεται να λειτουργήσει από τον Μάιο του 2017, ο νέος κόφτης, όπου υπάρχουν οι εξαιρέσεις. Στις δαπάνες που εξαιρούνται από τον κόφτη, δεν περιλαμβάνονται οι συντάξεις και βρίσκονται στις δαπάνες όπου ο κόφτης θα επενεργήσει.

Αναφερόμενος στις συντάξεις ο κ. Ρωμανιάς τόνισε ότι μέχρι τώρα ο δείκτης αναπλήρωσης (το ποσοστό του μισθού που μεταφέρεται στη σύνταξη) ήταν 80%,έχει πέσει γύρω στα 70% από το 2017 και πέρα και σε κάθε περίπτωση σταματούσε εκεί. Ο δείκτης αυτός ήταν σωρευτικός για όλο τον εργασιακό βίο. Με τον καινούργιο πίνακα δεικτών αναπλήρωσης, οι δείκτες παύουν να είναι σωρευτικοί και είναι κλασματικοί.

«Δηλαδή για πρώτα 15 χρόνια, ετήσια ο δείκτης θα είναι 0,77%. Αυτό σημαίνει ότι στα 42 ή και παραπάνω χρόνια ο δείκτης αναπλήρωσης θα έχει πάει στο 41%,ενώη εθνική σύνταξη που λένε ότι θα δοθεί είναι ανεπαρκέστατη, ώστε οι συντάξεις να πιάσουν τα παλιά επίπεδα», σημείωσε.

Ως μόνη λύση ο κ. Ρωμανιάς πρότεινε τα ταμεία να μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα χρήματά τους και να μην έχουν φόβο αν θέλουν να χρησιμοποιήσουν 5 εκ. € να αναγκαστούν να πουλήσουν ομόλογα αξίας 30 εκ. €. «Να χρεωθεί η Τράπεζα της Ελλάδος που πήγε και έκανε την επένδυση και όχι το ταμείο», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος αποκάλυψε ότι υπάρχουν αθρόες προσφυγές ακόμη και για τον καλοκαιρινό νόμο που ανεβάζει τα όρια ηλικίας, για τον οποίο κατατέθηκε αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Στη συνέχεια, ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Αντώνης Μουζάκης , αναφέρθηκε στο φορολογικό, τις αλλαγές που επέφεραν οι δύο νόμοι σε συνέχεια του τρίτου μνημονίου και στις επιβαρύνσεις που προκύπτουν στα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2016.

Όπως ανέφερε συναθροιζόμενα τα ποσοστά των φορολογικών επιβαρύνσεων με τις ασφαλιστικές εισφορές, δείχνουν ότι μέρος του εισοδήματος, πολύ παραπάνω από το μισό σε πολλές περιπτώσεις προορίζεται για την εξυπηρέτηση αυτών των οφειλών, με αποτέλεσμα το εισόδημα που απομένει να μην μπορεί σε καμία περίπτωση να καλύψει βιοποριστικές ανάγκες και δανειακές υποχρεώσεις.

«Με τέτοιου είδους μεθοδεύσεις, θα οδηγήσουμε τον κόσμο σε φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή, διότι όσο αυξάνονται οι φορολογικοί και ασφαλιστικοί συντελεστές, ο μόνος τρόπος άμυνας της επιχείρησης ή του νοικοκυριού (που κανείς δεν επικροτεί η επιβραβεύει) είναι να ακολουθήσει τέτοιου είδους ενέργειες», ανέφερε.

Ο κ. Μουζάκης τόνισε ότι τα δημόσια έσοδα του 2015 και των πρώτων μηνών του 2016, πέφτουν και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξάνονται κατά ένα δισ. € κάθε μήνα και στο 12μηνο, θα έχουμε 12 δισ. € απώλειες, όπως και πέρυσι, κάτι που δείχνει ότι δεν υπάρχει φοροδοτική ικανότητα.

«Αυτό θα οδηγήσει σε μη συλλογή των προϋπολογισμένων εσόδων και τη στιγμή που τα έξοδα είναι σταθερά, θα οδηγηθούμε σε ελλείμματα, κάτι που θα οδηγήσει σε εκ νέου δανεισμό», προέβλεψε ο αντιπρόεδρος των φοροτεχνικών. Όπως ανέφερε σταδιακά πρέπει να αποκλιμακωθούν αυτοί οι φορολογικοί συντελεστές, ώστε να βοηθηθούν οι υφιστάμενες επιχειρήσεις να σταθούν στα πόδια τους και, το κυριότερο, να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών.

asfalistiko1

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση