Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Φιλαρέτη Κουϊμτζή Φιλαρέτου: H καλύτερη αγορήτρια του Διεθνούς Διαγωνισμού διαγωνισμού Εικονικής Δίκης
Φιλαρέτη Κουϊμτζή Φιλαρέτου: H καλύτερη αγορήτρια του Διεθνούς Διαγωνισμού διαγωνισμού Εικονικής Δίκης

Φιλαρέτη Κουϊμτζή Φιλαρέτου: H καλύτερη αγορήτρια του Διεθνούς Διαγωνισμού διαγωνισμού Εικονικής Δίκης

H καλύτερη αγορήτρια του Διεθνούς Διαγωνισμού διαγωνισμού Εικονικής Δίκης για το Δίκαιο του Διαστήματος «Manfred Lachs Space Law Moot Court Competition» αναδείχθηκε η Φιλαρέτη Κουϊμτζή Φιλαρέτου από τη Σκιάθο που πραγματοποιήθηκε στην Guadalajara του Μεξικού στις 26-30 Ιουλίου.

Η Φιλαρέτη ήταν μέλος της ομάδας της Νομικής Σχολής Αθηνών, η οποία εκπροσώπησε την Ευρωπαϊκή Ήπειρο, ως πρωταθλήτρια για το 2016, στους Παγκόσμιους Τελικούς του «Manfred Lachs Space Law Moot Court Competition» και ανακηρύχθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια.

Ο εικονικής δίκης Manfred Lachs συμπλήρωσε φέτος 25 χρόνια ζωής. Διοργανώνεται, σε ετήσια βάση, από το International Institute of Space Law και, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, από το European Centre of Space Law (ECSL). Η προς κρίση υπόθεση της φετινής χρονιάς αφορούσε θέματα ευθύνης από διαστημικές δραστηριότητες (εκτόξευση και θέση σε τροχιά δορυφόρων), στην προστασία του περιβάλλοντος από μη λειτουργικά διαστημικά αντικείμενα (space debris) καθώς και στο νομικό πλαίσιο διάσωσης και επιστροφής αστροναυτών, εν γένει συμμετεχόντων σε διαστημικές πτήσεις αλλά και διαστημικών αντικειμένων που βρέθηκαν σε κατάσταση ανάγκης.

Την παγκόσμια, πλέον, πρωταθλήτρια, ομάδα της Νομικής Σχολής απετέλεσαν οι προπτυχιακές φοιτήτριες κυρίες Γεωργία-Ελένη Εξάρχου, Φιλαρέτη Κουϊμτζή Φιλαρέτου και Σοφία Στελλάτου, υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση του κ. Γ. Κυριακόπουλου, Λέκτορα Διεθνούς Δικαίου της Νομικής Αθηνών. Τον ακαδημαϊκό υπεύθυνο κ. Κυριακόπουλο συνεπικούρησε, στην της ομάδας, με εξαιρετική επιτυχία, η προπτυχιακή φοιτήτρια κυρία Γεωργία-Μαρία Καλογήρου, η οποία είχε λάβει μέρος στο διαγωνισμό το 2014.

Η Νομική Σχολή Αθηνών έφθασε στην κορυφή του διαγωνισμού μεταξύ 60 πανεπιστημίων από όλο τον κόσμο. Στον ημιτελικό γύρο επικράτησε του Curtin (Perth, Αυστραλία), ενώ στον Παγκόσμιο Τελικό υπερίσχυσε του Obafemi Awolowo της Νιγηρίας, που είχε αποκλείσει στον (άλλο) ημιτελικό το Πανεπιστήμιο McGill (Μόντρεαλ, Καναδάς).

Η τεράστια αυτή επιτυχία των Ελληνίδων φοιτητριών θα πρέπει να συνδυασθεί με τις διαχρονικές υψηλότατες επιδόσεις της Νομικής Σχολής Αθηνών κατά τα έξι χρόνια που συμμετέχει στο διαγωνισμό (2011-2016): Κατά το διάστημα αυτό, η Σχολή μετρά τέσσερις Ευρωπαϊκούς τελικούς, τρεις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη, δύο δεύτερες θέσεις στο κόσμο και τη, φετινή, κορυφαία παγκόσμια διάκρισή της.

Παράλληλα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Νομική Σχολή Αθηνών είναι το μόνο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο με τρεις συμμετοχές σε παγκόσμιο τελικό και κατάκτηση της πρώτης θέσης παγκοσμίως από το 2004! Τα αυτά καταδεικνύουν ότι η Νομική Αθηνών, με τις εντυπωσιακά επαναλαμβανόμενες επιτυχίες της, έχει πλέον εδραιωθεί ως η αδιαφιλονίκητη κορυφαία παγκοσμίως συμμετοχή στον εν λόγω διαγωνισμό για το διάστημα 2011- που συμμετέχει σ’αυτόν!

Οι ως άνω επιδόσεις των Ελλήνων φοιτητών και φοιτητριών (ας σημειωθεί ότι καθε χρόνο διαγωνίζεται διαφορετική ομάδα φοιτητών), με αποκορύφωμα, βεβαίως, τη φετινή παγκόσμια πρωτιά, σχολιάσθηκαν ήδη ευμενέστατα και με ιδιαίτερο θαυμασμό από την διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα του δικαίου του διαστήματος, στα πλαίσια της οποίας η Νομική Αθηνών αποτελεί πλέον συνώνυμο των πιο υψηλών δυνατοτήτων, της συστηματικής εργασίας, της πληρότητας της νομικής σκέψης, του ακαταμάχητου των νομικών επιχειρημάτων αλλά και μιάς πραγματικά “επαγγελματικής” παράστασης ενώπιον των εικονικών δικαστηρίων.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση