Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Φεβρουάριο το stress test της κυβέρνησης
Φεβρουάριο το stress test της κυβέρνησης

Φεβρουάριο το stress test της κυβέρνησης

Σε μία εβδομάδα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το δεύτερο σετ των 12 προαπαιτούμενων μέτρων που θα απελευθερώσει άλλο ένα δισ. στην . Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, αν η ελληνική πλευρά δεν τα έχει ολοκληρώσει μέχρι αυτή την ημερομηνία, το 1 δισ. δεν θα εκταμιευτεί αλλά θα παραμένει διαθέσιμο για εκταμίευση μαζί με τις επόμενες δόσεις, βέβαια κάτω από διαφορετικούς όρους, με να καθυστερήσει για άλλη μία φορά τη διαδικασία. Ενώ η ολοκλήρωση της αξιολόγησης αναμενόταν στο τέλος του έτους, ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι δεν αναμένεται να γίνει κάτι τέτοιο ούτε μέχρι τον Ιανουάριο, αλλά μάλλον βλέπει πιο πιθανό να γίνεται μέχρι τον Φεβρουάριο. Τα θέματα που θα αποδειχθούν «αγκάθια» –και για τα οποία αναμένεται έντονη συζήτηση– είναι το ασφαλιστικό, η φορολόγηση των αγροτών αλλά και η θέσπιση των μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών στόχων.

Σε σχέση με το χρέος, εξήγησε ότι δεν υπάρχουν πιέσεις από το ΔΤ για ονομαστικό κούρεμα και είπε πως «αν δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και δει κανείς τις πληρωμές που υπάρχουν για το επόμενο διάστημα, θα καταλάβει πως δεν έχει καμία οικονομική λογική ένα κούρεμα». Συμπλήρωσε ότι η επίδραση της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού αλλά και η εφαρμογή της εργαλειοθήκης του θα συνυπολογιστούν, όπως και η γενικότερη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Αυτό θα συμβεί διότι «επηρεάζουν την ανάπτυξη και τις δημοσιονομικές μεταβιβάσεις», όπως είπε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι στο Eurogroup της Δευτέρας δεν αναμένονται ούτε αποφάσεις ούτε και πολιτικά συμπεράσματα. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε, όπως είπε, στο μέσον μιας διαδικασίας, καθώς τα 2 δισ. έχουν εκταμιευθεί, έχουμε τα αποτελέσματα των τραπεζών, δύο δεν χρειάζονται κεφάλαια αφού τα κάλυψαν μόνες τους, για τη μία η έχει αποφασιστεί και για την τελευταία θα μάθουμε τα αποτελέσματα σύντομα.

Οσον αφορά τη σύσταση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, που θα πρέπει να έχει πάρει μορφή μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου, ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι εφόσον οι τράπεζες δεν χρειάστηκαν τα 15 δισ. που είχαν αρχικά προβλεφθεί για την ανακεφαλαιοποίησή τους, μπορεί να μειωθεί και το ποσό που πρέπει να συγκεντρώσει το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, αλλά αυτό το θέμα δεν έχει ακόμα συζητηθεί. Αυτό που δεν αλλάζει είναι το συνολικό ποσό που έχει προβλεφθεί για την για τα επόμενα τρία χρόνια, τα 86 δισ. του τρίτου προγράμματος, αλλά και σε περίπτωση που δεν χρειαστεί να καταβληθεί όλο το ποσό «καλό θα είναι να υπάρχουν σε περίπτωση έκτακτων αναγκών», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Πηγή: kathimerini.gr

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση