Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Έληξε ο συναγερμός με την άγνωστη σκόνη στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Έληξε ο συναγερμός με την άγνωστη σκόνη στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Έληξε ο συναγερμός με την άγνωστη σκόνη στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Προληπτικά στο Νοσοκομείο γι πολύμανση πρύτανης, αντιπρύτανης και τρεις υπάλληλοι του ιδρύματος

 

Ύποπτος φάκελος που είχε ως παραλήπτη τον πρύτανη, εστάλη το πρωί και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με να σημάνει συναγερμός στις αρχές, καθώς ειδοποιήθηκε η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Βόλου, όπως και η Πυροσβεστική, σπεύδοντας στην πρυτανεία του παραλιακού συγκροτήματος Παπαστράτος, η κινητοποίηση που έγινε ήταν μεγάλη, καθώς υπήρχε φόβος για επίθεση με άνθρακα, με αποτέλεσμα στις 6:15 ο πρύτανης του ιδρύματος Ζήσης Μαμούρης, η αντιπρύτανης Ιωάννα Λαλιώτου, καθώς και τρεις ακόμη γυναίκες – υπάλληλοι της Πρυτανείας να χρειαστεί να απολυμανθούν σε σκηνές με ντουζιέρες που στήθηκαν στην παραλία.

Οι αρχές και συγκεκριμένα ΕΜΑΚ, ΕΚΑΒ, Αστυνομία και Πυροσβεστική Υπηρεσία, τέθηκαν από νωρίς το μεσημέρι σε συναγερμό για άνθρακα, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα για τέτοια περίπτωση και συγκεκριμένα το Σχέδιο Αντιμετώπισης Χημικών Βιολογικών Απειλών.

Ειδοποιήθηκε άμεσα κλιμάκιο της ΕΜΑΚ από τη Λάρισα στέλνοντας στο Βόλο ομάδα αντιμετώπισης χημικών, βιολογικών και ραδιολογικών απειλών και ξεκίνησε την προετοιμασία στήνοντας σκηνές για απολύμανση στην Αργοναυτών.

Μετά τις 3 το μεσημέρι, το Πανεπιστήμιο είχε αποκλειστεί, και στην παραλία βρισκόταν οι ειδικές σκηνές καραντίνας και το όλο σκηνικό θύμισε αστυνομική ταινία, καθώς περίπου μισή ώρα αργότερα η Τροχαία διέκοψε την κυκλοφορία στην οδό Ιάσονος από το ύψος της Κ. Καρτάλη, ενώ απαγορεύτηκε η είσοδος ούτε στους φοιτητές, που περίμεναν έξω από τις κορδέλες που είχε τοποθετήσει η Αστυνομία.

Γύρω στις 3:30 το μεσημέρι το ειδικό κλιμάκιο της ΕΜΑΚ πήγε στο 4ο όροφο του κτιρίου Παπαστράτος, όπου στεγάζεται η Πρυτανεία και μετά από διαδικασία αρκετών ωρών, αφού μπήκε σε καραντίνα ο χώρος και με ασφάλεια κατέβηκαν στην παραλία οι πέντε και οι υπάλληλοι.

Εκεί απολυμάνθηκαν στην ειδική ντουσιέρα και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, το προσωπικού του οποίου φορούσε ειδικές στολές, σε καραντίνα που είχε ετοιμαστεί στο Νοσοκομείο Βόλου.

Ο φάκελος που εστάλη στην Πρυτανεία, ταχυδρομήθηκε από την Ινδία ήταν κίτρινου χρώματος, ανάλογος με αυτούς που εστάλησαν σε άλλα Πανεπιστήμια της χώρας, ενώ η διεύθυνση ήταν δακτυλογραφημένη σε ταμπελάκι, στην αγγλική γλώσσα με παραλήπτη τον πρύτανη του Π.Θ., χωρίς να αναγράφει το όνομά του.

Τον φάκελο τελικά παρέλαβε η Αστυνομία, που θα τον αποστείλει για εξέταση στο Χημείο της Αθήνας.

Ο φάκελος με το άγνωστο υλικό, που εστάλη σε διάφορα πανεπιστημιακά της χώρας (Ιόνιο, Αιγαίο, Πολυτεχνείο), εμφανιζόταν να είχε έρθει από την Ινδία, με τον αποστολέα να είναι άγνωστος και παρελήφθη από τη γραμματεία της Πρυτανείας, μαζί με την αλληλογραφία.

Οι υπάλληλοι ενημέρωσαν τον Πρύτανη Ζήση Μαμούρη, ο οποίος ειδοποίησε την αστυνομία και την πυροσβεστική, κλιμάκια της οποίας έσπευσαν στο σημείο, αποκλείοντας το, ενώ εκκενώθηκε όλο το κτίριο από τους φοιτητές και τους για λόγους ασφαλείας.

Σύμφωνα με τον κ. Μαμούρη το όλο ζήτημα αντιμετωπίστηκε με ψυχραιμία, και περιμέναν οι αρχές να δώσουν το “πράσινο φως” προκειμένου να λήξει συναγερμός, ώστε να επανέλθει η ομαλότητα στο παραλιακό συγκρότημα όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αξίζει να αναφερθεί πως στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου επτά άτομα -πέντε διοικητικοί υπάλληλοι, ένας νομικός σύμβουλος του ιδρύματος και ένας αστυνομικός- που ήρθαν σε επαφή με τον ύποπτο φάκελο παραμένουν στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους.

Ο φάκελος είχε αποδέκτη την πρύτανη του , Χρυσή Βιτζιλάκη, και είχε αποσταλεί από την Ινδία.
Στον φάκελο υπήρχαν και φυλα στα οποία ήταν γραμμένη, στα αγγλικά, η φράση:
«Η νίκη θα είναι του Ισλάμ χωρίς τους μουσουλμάνους».

Όπως έγινε γνωστό, με το άνοιγμα του φακέλου, κάποιοι από τους παρόντες εργαζομένους παρουσίασαν συμπτώματα ερεθισμού στο στόμα και στη μύτη, τα οποία από χθες το βράδυ κιόλας είχαν υποχωρήσει.

Ο φάκελος από το πανεπιστήμιο Αιγαίου μεταφέρθηκε στα εργαστήρια του Γενικού Χημείου του Κράτους στις 5 σήμερα το πρωί με πτήση στρατιωτικού αεροπλάνου C 130.

Επιπλέον, ειδικοί επιστήμονες εξέτασαν τους χώρους του , όπως σε τέτοιες περιπτώσεις ορίζεται από σχετικά πρωτόκολλα ασφαλείας.

Σημειώνεται ότι η λειτουργία του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη, με χθεσινοβραδινή των πρυτανικών Αρχών έχει ανασταλεί επ' αόριστον.

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση