Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Eυρωμεσογειακή Σύνοδος – Τσίπρας: «Η Ε.Ε. έχει ανάγκη το Νότο»
Eυρωμεσογειακή Σύνοδος – Τσίπρας: «Η Ε.Ε. έχει ανάγκη το Νότο»

Eυρωμεσογειακή Σύνοδος – Τσίπρας: «Η Ε.Ε. έχει ανάγκη το Νότο»

Ο Έλληνας δήλωσε ικανοποιημένος από τα Eυρωμεσογειακής Συνόδου, η οποία απέδειξε όπως είπε, ότι ο ευρωπαϊκός νότος έχει μέλλον και προοπτική.

«Ο Ευρωπαϊκός Νότος δεν είναι ο φτωχός συγγενής της Ευρώπης» τόνισε ο Αλέξης ς κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων που έκαναν οι επτά αρχηγοί κρατών που συμμετείχαν στη 2η Ευρωμεσογειακή Σύνοδο στη Λισαβόνα.

 «Η ΕΕ έχει ανάγκη το νότο προκειμένου να ενισχυσει τη συνοχή της και να βρει το κοινωνικό της πρόσωπο» συμπλήρωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε ακόμα στον περιφερειακό ρόλο που έχουν οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου για την ειρήνη και την ασφάλεια, ενώ στάθηκε και στις συζητήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της Συνόδου για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Ακόμα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές,οι χώρες που συμμετείχαν ζητούν έγκαιρο κλείσιμο της αξιολόγησης στη βάση του ευρωπαϊκού κοινοτικού κεκτημένου, με σεβασμό στις συνταγματικές και δημοκρατικές αξίες.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε στο περιθώριο της Συνόδου συνάντηση με τον άλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολαντ κατά την οποία ο κ. Ολαντ επανέλαβε σε σχέση με τη για το , την πάγια θέση της αλλίας ότι δεν μπορεί να γίνει προληπτική νομοθέτηση μέτρων από την Ελλάδα.

Νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας είχε  συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και τον Ισπανό πρωθυπουργό όπου συζήτησαν για τα προβλήματα της Ευρώπης, την οικονομία και το προσφυγικό.

Συγκεκριμένα  ο πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Έλληνα πρωθυπουργό για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και αντάλλαξαν απόψεις σε σχέση με την παρούσα κατάσταση πραγμάτων στις συνομιλίες.

Στόχος της Συνόδου είναι ο συντονισμός των θέσεων του χωρών αυτών που βρίσκονται αντιμέτωπες με κοινές προ, ενόψει της Άτυπης Συνόδου Κορυφής στη Μάλτα, στις 3 Φεβρουαρίου 2017.

Με μια ανάρτηση του στο Twitter που συνοδεύεται από φωτογραφίες από τις εργασίες της Συνόδου της Λισαβόνας, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνει ότι η πρωτοβουλία της συνόδου των μεσογειακών/νότιων χωρών της ΕΕ γεννήθηκε στην Αθήνα και συνεχίζεται σήμερα στην πορτογαλική πρωτεύουσα.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση