Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / Α'-Β' ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ / Ευεργετικός ο αθλητισμός για την αντιμετώπιση του άγχους των μαθητών
Ευεργετικός ο αθλητισμός για την αντιμετώπιση του άγχους των μαθητών

Ευεργετικός ο αθλητισμός για την αντιμετώπιση του άγχους των μαθητών

Αναγκαίες είναι για τους που πρόκειται να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις οι εξωσχολικές δραστηριότητες για την καταπολέμηση του άγχους που εμφανίζεται ειδικά αυτή την περίοδο της ζωής τους, τονίζει η καθηγήτρια Παιδαγωγικής Ψυχολογίας του ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ελένη Ανδρέου, σε ημερίδα που διοργάνωσε η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας με θέμα την αντιμετώπιση του άγχους πριν και κατά τη διάρκεια των πανελλαδικών εξετάσεων.

Η Ρηγώ Φασουράκη, προϊσταμένη εκπαιδευτικών θεμάτων της Β’ θμιας, τόνισε ότι τα περιστατικά άγχους στις Πανελλαδικές έχουν μειωθεί πάρα πολύ ειδικά από τότε που καταργήθηκαν οι επαναληπτικές εξετάσεις που μπορούσε να δώσει ένας μαθητής αν πάθαινε πανικού.

Έτσι αν υπάρξει περίπτωση πανικού πρέπει και ο ίδιος να μπορεί να το αντιμετωπίσει και να είναι σε θέση να τον βοηθήσουν οι και γι’ αυτό το λόγο μέσω της επιμόρφωσης θα πρέπει να γνωρίζουν πως να χειριστούν μια τέτοια περίπτωση.

Η κ. Ανδρέου ανέφερε ότι το άγχος αποτελεί μία αντίδραση του οργανισμού όταν θεωρεί ότι έχει να αντιμετωπίσει κάτι απειλητικό είτε σε κοινωνικό επίπεδο ή επιβίωσης.

«Σε μέτρια επίπεδα βέβαια είναι καλό αλλά το πρόβλημα είναι όταν αρχίζει και ξεφεύγει γιατί τότε εμφανίζονται ψυχοσωματικά προβλήματα, προβλήματα συγκέντρωσης, αποδιοργάνωσης και το άτομο δεν έχει τη συνηθισμένη λειτουργικότητα.

Οι πανελλαδικές αποτελούν για πολλούς ένα απειλητικό φαινόμενο, γιατί νιώθουν ότι μία πιθανή αποτυχία, ουσιαστικά θα υπονομεύσει το μέλλον τους, τη ζωή τους, τα όνειρά τους. Άλλωστε το περιβάλλον είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικό και όλα αυτά οξύνουν το άγχος των μαθητών. Στη σύγχρονη εποχή οι εμφανίζονται περισσότερο αγχωμένοι από ό,τι στο παρελθόν» ανέφερε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια.

Τόνισε ότι τα παιδιά θα πρέπει να μάθουν να αντιμετωπίζουν το άγχος. «Ουσιαστικά εκείνο που μας ενδιαφέρει στα παιδιά και τους εφήβους πέρα από τις ακαδημαϊκές ικανότητες είναι να αποκτήσουν ικανότητες διαχείρισης δύσκολων καταστάσεων, αυτό που λέμε ανθεκτικότητα.

Τα παιδιά αυτό το αποκτούν μέσα από την κοινωνικοποίηση, μέσα από τη . Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλά παιδιά φθάνοντας στην Τρίτη Λυκείου σταματούν τον αθλητισμό, αλλά αυτό είναι πολύ κακό, διότι τα παιδιά θέλουν να εκτονωθούν.

Χρειάζονται λοιπόν δραστηριότητες εκτόνωσης άγχους, είτε μέσα από τον αθλητισμό, παρέα με φίλους, άλλες εξωσχολικές δραστηριότητες. Επιπλέον χρειάζεται τα παιδιά να διδαχθούν λειτουργικούς τρόπους αντιμετώπισης του άγχους. Το αλκοόλ δεν είναι λειτουργικός τρόπος, είναι όμως η χαλάρωση, η διαχείριση του χρόνου, η σωστή προσέγγιση της μελέτης.

Ο γονιός αλλά και ο πρέπει να σταθεί δίπλα του να το στηρίξει διδάσκοντάς του ότι και τα λάθη και οι αποτυχίες μπορεί να συμβούν, αλλά σημασία έχει να είμαστε προσηλωμένοι στο στόχο μας. Αλλά ο στόχος δεν είμαστε εμείς, αλλά ένα από τα πράγματα που κάνουμε και θέλουμε να τα κάνουμε σωστά» κατέληξε.

Ολοκληρώνεται η υποβολή αιτήσεων για τις Πανελλαδικές 

Σήμερα Παρασκευή είναι η τελευταία μέρα δηλώσεων των μαθητών και των αποφοίτων για τις Πανελλαδικές εξετάσεις. Οι δηλώσεις γίνονται στα σχολεία ηλεκτρονικά, παρουσία καθηγητών που είναι υπεύθυνοι για την καταχώρηση.

Επίσης λήγει σήμερα η για την κατάθεση αιτήσεων, όσων ενδιαφέρονται να δώσουν ξένη για το κρατικό πιστοποιητικό γλωσσομάθειας. Οι αιτήσεις κατατίθενται στη Δευτεροβάθμια Διεύθυνση Ν. Μαγνησίας, στον 7ο όροφο.

Τα πρώτα στοιχεία για τον αριθμό των μαθητών που θα δώσουν Πανελλαδικές στα σχολεία της Μαγνησίας, αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο αριθμός των αιτήσεων θα καθορίσει τα εξεταστικά κέντρα και οι αιτήσεις των υποψηφίων στις Σποράδες θα επιμεριστούν, όπου υπάρχουν δυσκολίες μετακίνησης των καθηγητών και των υποψηφίων.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Στον Βόλο Ιερό Λείψανο του Αγίου Λουκά του Ιατρού #ΑγίουΛουκάτουΙατρού - https://t.co/Qxoy1f76VL -

  • Μεταγραφή Μαρκοπουλιώτη στον Ολυμπιακό Βόλου #ΟλυμπιακόΒόλου - https://t.co/pVySOtrXBc -

  • Φωτιά στo βουνό της Όθρυος  #Όθρυς - https://t.co/7fwrQHigTY -

"Αλιεύοντας" την είδηση