Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Εξοικονόμηση 35% στο ηλεκτρικό με την ενεργειακή αναβάθμιση του Νοσοκομείου Βόλου
Εξοικονόμηση 35% στο ηλεκτρικό με την ενεργειακή αναβάθμιση του Νοσοκομείου Βόλου

Εξοικονόμηση 35% στο ηλεκτρικό με την ενεργειακή αναβάθμιση του Νοσοκομείου Βόλου

Σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ανέρχονται τα χρήματα που θα εξοικονομήσει το του λόγω της ενεργειακής του αναβάθμισης, καθώς το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας που μέχρι πρότινος έφτανε το 1,3 εκ. ευρώ θα μειωθεί κατά 35% (περίπου 270.000€).

Ο διοικητής του υ και ο αναπληρωτής διοικητής Ματθαίος Δραμητινός και Χάρης Αποστολίδης, σε συνέντευξη τύπου ανακοίνωσαν την ένταξη του Νοσοκομείου στο πρόγραμμα ΗΜΕΠΕΡΑΑ του υπουργείου Ανάπτυξης, που είναι επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ.

Το πρόγραμμα είναι ύψους 1,6 εκ. € και ο διοικητής είπε ότι είναι μια προσπάθεια που ξεκίνησε εδώ και ένα χρόνο και στο συγκεκριμένο πρόγραμμα εντάχθηκαν αρκετά Νοσοκομεία, εκ των οποίων το «» που είναι δεύτερο Πανελλαδικά που εντάσσεται στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αλλαγή λεβητών του Νοσοκομείου, για παραγωγή μόνιμα ζεστού νερού, με εξαιρετική οικονομία, ενώ θα αναβαθμιστεί το ηλεκτρονικό σύστημα, που ελέγχει όλες τις ενεργειακές ανάγκες του Νοσοκομείου και παρεμβαίνει κατά περίπτωση.

Ταυτόχρονα εντάσσεται και ποσό 400.000 € για ιατροτεχνικό εξοπλισμό που έχει να κάνει με την εξοικονόμηση ενέργειας, μεταξύ των οποίων ο ψηφιακός μαστρογράφος, αλλαγή στις λάμπες τους χειρουργείου με οικονομικότερες και προμήθεια σειράς οικονομικών οθονών (medical grey) και που αλλάζουν την απεικόνιση των εξετάσεων.

Ο διοικητής επισήμανε ότι πρακτικά το πρόγραμμα βάζει το νοσοκομείο σε μια αρκετά πρωτόγνωρη διαδικασία για Νοσοκομεία, με μόνιμες μειώσεις των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ μειώνονται κατά 30% οι εκπεμπόμενοι ρύποι, συνεισφέροντας στη του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Από την πλευρά του ο Χάρης Αποστολίδης τόνισε ότι το πρόγραμμα έχει δύο βασικούς πυλώνες, τον ενεργειακό, την ψηφιοποίηση κάποιων δεδομένων, που θα προσφέρουν στην εξοικονόμηση και στη σωστή λειτουργία.

Η συμπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και ζεστού νερού, θα αυξήσει τον συντελεστή ενέργειας, θα αυξήσει την αυτονομία του Νοσοκομείου σε περιπτώσεις διακοπής ή προβλημάτων και με το ζεστό έχει πολύ μεγάλη εξοικονόμηση, καθώς μόνο το καλοκαίρι, σπαταλά 40.000 € για αέριο για να ζεσταθεί το , υπογράμμισε.

Ο αναπληρωτής διοικητής είπε ότι το Νοσοκομείο δαπανά 850.000 € ετησίως για ηλεκτρική ενέργεια και 450.000 για το φυσικό αέριο και η εξοικονόμηση με τη συμπαραγωγή θα είναι της τάξης του 35%, που σημαίνει ότι σε 2-4 χρόνια θα έχει γίνει απόσβεση της επένδυσης.

Για τη συμπαραγωγή ενέργειας θα χρησιμοποιηθεί ένας κινητήρας, που θα κινείται με φυσικό αέριο, ενώ χαρακτήρισε σημαντική την αναβάθμιση του συστήματος παρακολούθησης εγκαταστάσεων (BMS), που βάζει το Νοσοκομείο ένα βήμα προς την , για το επόμενο βήμα που σχεδιάζεται και είναι το smart hospital με δεδομένα που θα χρησιμοποιούνται για όλη τη λειτουργία του και για την πλήρη εξέλιξη και βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών.

Τέλος ανακοινώθηκε πως την ερχόμενη Πέμπτη 23 Μαΐου, στις 2 το μεσημέρι θα γίνουν τα εγκαίνια του Μαγνητικού Τομογράφου στο , παρουσία και στελεχών του υπουργείου Υγείας που προσκλήθηκαν, αλλά και των τοπικών υφυπουργών και βουλευτών.

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση