Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Επτά νεκροί και 120 τραυματίες ο τραγικός απολογισμός της σφοδρής-φονικής κακοκαιρίας στη Χαλκιδική
Επτά νεκροί και 120 τραυματίες ο τραγικός απολογισμός της σφοδρής-φονικής κακοκαιρίας στη Χαλκιδική

Επτά νεκροί και 120 τραυματίες ο τραγικός απολογισμός της σφοδρής-φονικής κακοκαιρίας στη Χαλκιδική

Επτά νεκροί και 120   είναι ο τραγικός   απολογισμός της σφοδρής κακοκαιρίας που έπληξε τις τελευταίες ώρες τον νομό Χαλκιδικής.

Πρόκειται για μια 54χρονη γυναίκα η οποία καταπλακώθηκε από την σκεπή μια ταβέρνας στην περιοχή Νέα Πλάγια της Χαλκιδικής, όπως επίσης και ο γιός της.
Επίσης στην περιοχή Νέα Ποτίδαια Χαλκιδικής ένα δέντρο το οποίο έπεσε είχε σαν αποτέλεσμα να καταπλακώσει έναν 39χρονο άντρα Ρώσικης καταγωγής και τον δίχρονο γιό του, οι οποίοι  έχασαν τη ζωή τους.

Οι άλλοι δύο νεκροί είναι από τη Ζωσόπολη Χαλκιδικής όπου καταπλακώθηκε τροχόσπιτο από δέντρο.Στο τροχόσπιτο έμενε μια οικογένεια Τσέχων και σύμφωνα με τις πληροφορίες υπάρχουν δύο ακόμα νεκροί.

Στο περιστατικό της Νέα Νικομήδειας Ημαθίας εκτιμάται ότι ο θάνατος ενός ηλικιωμένου έχει να κάνει με την κακοκαιρία αλλά με φυσικά αίτια.Η  κακοκαιρία προκάλεσε  80 οι οποίοι έχουν μεταφερθεί στο κέντρο Υγείας των Νέων Μουδανιών και σε .

Η Χαλκιδική έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενώ στην περιοχή βρίσκεται κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον υπουργό Εσωτερικών Π. Θεοδωρικάκο, ενώ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αναχώρησε μετά τα μεσάνυχτα για την περιοχή.

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τους συναρμόδιους υπουργούς, οι οποίοι τον ενημερώνουν για την εξέλιξη του ακραίου καιρικού φαινομένου και τις προσπάθειες που καταβάλουν οι διασώστες.

Άτυπα στο συντονισμό μετέχει και ο Νίκος Χαρδαλιάς ο οποίος θα αναλάβει τη Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας. Βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον εκτελεστικό γραμματέα της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας  Νίκο Ιωάννου και το γενικό διευθυντή Πολιτικής Προστασίας  Χαράλαμπο Στεργιάδη.

Περισσότερα από 40 συνεργεία σε όλο το νομό Χαλκιδικής προσπαθούν να βοηθήσουν πολίτες, πολλοί εκ των οποίων είναι εγκλωβισμένοι.

Οι εθελοντικές ομάδες του νομού είναι επί ποδός  και έχουν ειδοποιηθεί και όλοι οι μηχανικοί της περιφέρειας οι οποίοι από τις 5.30 το πρωί θα ξεκινήσουν την διαδικασία καταγραφής των ζημιών σε , αλλά και σε δημόσιες υποδομές.

Παράλληλα και συνεργεία της ΔΕΗ  είναι στο δρόμο καθώς υπάρχουν σοβαρά προβλήματα ηλεκτροφωτισμού στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο.

Η έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη θα γίνει νωρίς το πρωί με τη συμμετοχή και της Περιφέρειας.

Θ. Κολυδάς: Ιδιο με το φονικό μπουρίνι του 1983 αυτό που έπληξε τη Χαλκιδική

Το φονικό μπουρίνι που είχε πλήξει την Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή του Θερμαϊκού στις 21 Ιουλίου του 1983 αφήνοντας πίσω του εννέα νεκρούς, θύμισε σε μετεωρολόγους τα δεδομένα της φονικής κακοκαιρίας που σάρωσε χθες βράδυ την Χαλκιδική.

«Τα μετεωρολογικά στοιχεία που είχαμε συγκεντρώσει τις προηγούμενες ημέρες είδαμε πως ήταν μια ίδια κατάσταση- καρμπόν με εκείνο το μπουρίνι κι αυτός είναι ο λόγος που εκδώσαμε το δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων κι όχι απλώς επιδείνωσης καιρού» ανέφερε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής προγνώσεων του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ  Θοδωρής Κολυδάς.

«Χθες το επικαιροποιήσαμε και το βάλαμε (αυτό το μπουρίνι) με κόκκινο συναγερμό, το αναδείξαμε όσο μπορούσαμε περισσότερο και προειδοποιήσαμε για όλα τα στοιχεία…» πρόσθεσε

Ο κ. Κολυδάς εκτίμησε ότι πρόκειται για την ενός ισχυρού και καταστροφικού μπουρινιού από αυτά που πλήττουν συχνά περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.

Αναφερόμενος στο φαινόμενο του ανεμοστρόβιλου επισήμανε ότι σε τέτοιους ισχυρούς ανεμοστρόβιλους δεν αποτυπώνεται τόσο η δύναμή τους στην οριζόντια ταχύτητα του ανέμου. «Στα καταιγιδοφόρα σύννεφα οι κατακόρυφες ταχύτητες του ανέμου είναι από δυο έως και τέσσερις φορές παραπάνω από τις οριζόντιες ταχύτητες του ανέμου. Αν δηλαδή ένα ανεμόμετρο μας δίνει 100 χλμ την ώρα τα ανοδικά μπορεί να φτάσουν στιγμιαία τρεις και τέσσερις φορές ισχυρότερα! Στιγμιαία… Γι αυτό “σηκώθηκε” και το βανάκι και οι στέγες… Στην μπορούν να σηκώσουν κι ολόκληρα …».

Εκτεταμένα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση λόγω της ς

Εκτεταμένα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση έχουν προκαλέσει στη Χαλκιδική τα ακραία καιρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν τη νύχτα της Τετάρτης.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον ΑΔΜΗΕ, εξαιτίας της κακοκαιρίας έπεσαν δύο ιστοί υψηλής τάσης στην περιοχή της Διώρυγας της Ποτίδαιας, ενώ σημειώθηκε στη γραμμή μεταφοράς ρεύματος υψηλής τάσης που συνδέει τον Υποσταθμό Μουδανιών με τον Υποσταθμό Κασσάνδρας.

Συνεργεία του ΑΔΜΗΕ που έσπευσαν στο σημείο ασφάλισαν τη γραμμή μεταφοράς προκειμένου να μην υπάρξει οποιοσδήποτε κίνδυνος και να απομονωθεί η , ενώ εργάζονται για την επιδιόρθωση της ζημιάς και την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης.

Το αυτοκινούμενο τροχόσπιτο που ανετράπη

Μεταξύ των νεκρών είναι και ένα ζευγάρι ηλικιωμένων από την Τσεχία που παραθέριζε σε αυτοκινούμενο τροχόσπιτο στη Σωζόπολη καθώς το όχημα φαίνεται πως ανατράπηκε από τους ισχυρούς ανέμους.

Μαζί τους παραθέριζε ο γιος τους που τραυματίστηκε και διακομίστηκε σε νοσοκομείο, καθώς και ο εγγονός τους, που κατά νεότερες πληροφορίες είναι 18 ετών, είναι καλά στην υγεία του αλλά έχει υποστεί σοκ.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση