Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Εξι μέρες προθεσμία από Μοσκοβισί
Εξι μέρες προθεσμία από Μοσκοβισί

Εξι μέρες προθεσμία από Μοσκοβισί

Προθεσμία στην κυβέρνηση έως την ερχόμενη Δευτέρα και τη συνεδρίαση του Eurogroup, για να κλείσει όλα τα προαπαιτούμενα μέτρα του πρώτου πακέτου, ιδίως δε «τρία-τέσσερα» πολύ σημαντικά ζητήματα, έδωσε χθες ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος, Π. Μοσκοβισί, στις διαδοχικές συναντήσεις που είχε με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, και τον υπουργό Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», τα ανοιχτά θέματα στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Μοσκοβισί και για τα οποία πρέπει οπωσδήποτε να έχει επιτευχθεί έως τη Δευτέρα είναι:

1. Οι αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων.

2. Το μοντέλο προστασίας της πρώτης κατοικίας.

3. Το ύψος των κατώτατων τιμών των γενόσημων φαρμάκων.

4. Η εξεύρεση ισοδύναμων μέτρων για τη μη εφαρμογή του 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Τσίπρα, στη συνάντηση με τον κ. Μοσκοβισί συζητήθηκαν αυτά τα ανοιχτά θέματα, με τον πρωθυπουργό να τονίζει την ανάγκη να ολοκληρωθεί έγκαιρα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ επισήμανε τις κοινωνικές εντάσεις που μπορεί να προκύψουν από στρεβλούς χειρισμούς αναφορικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας και που μπορεί να θέσουν σε δοκιμασία την αναγκαία για την εφαρμογή του προγράμματος πολιτική σταθερότητα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Μοσκοβισί εμφανίσθηκε βέβαιος ότι το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων μπορεί να αντιμετωπισθεί με τρόπο που δεν θα θέτει σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή, ενώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και από τις δύο πλευρές εκφράστηκε η βεβαιότητα ότι μπορεί να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του χρόνου.

Πάντως, τα τέσσερα ανοιχτά ζητήματα θα πρέπει να έχουν κλείσει έως τη Δευτέρα, ώστε το Eurogroup να ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ. Μάλιστα, ο κ. Μοσκοβισί υποστήριξε χθες πως αν δεν έχουν επιλυθεί έως τότε, «η στο Eurogroup θα είναι πιο δύσκολη». Σημείωσε δε πως, παρά την πρόοδο που έχει καταγραφεί, θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες για να ανοίξει ο δρόμος για το επόμενο πακέτο προαπαιτούμενων και την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος. Για τα θέματα αυτά, από την Τρίτη θα γίνουν συζητήσεις στην Αθήνα με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της νέας ελάφρυνσης του χρέους, ο κ. Μοσκοβισί υποστήριξε ότι η Ελλάδα «πρέπει να προχωρήσει βήμα βήμα και όταν έρθει η ώρα θα συζητήσουμε και το θέμα του χρέους». Και πρόσθεσε πως η λύση θα πρέπει «να διέπεται από φιλοδοξία και πραγματισμό και να είναι πολιτικά αποδεκτή από τους εταίρους». Επίσης, ανέφερε ότι θα υπάρξουν προτάσεις για τη διευθέτηση του χρέους από την Κομισιόν, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση