Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Έξι κριτήρια για σταδιακή άρση των περιορισμών θέτει ο ΠΟΥ
Έξι κριτήρια για σταδιακή άρση των περιορισμών θέτει ο ΠΟΥ

Έξι κριτήρια για σταδιακή άρση των περιορισμών θέτει ο ΠΟΥ

Νέες συστάσεις προς τις χώρες που μελετούν άρση των περιοριστικών μέτρων πρόκειται να εκδώσει αύριο Τρίτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Οι συστάσεις θα έχουν έξι κριτήρια τα οποία θα πρέπει να λάβουν υπήψη στον σχεδιασμό τους τα κράτη  που σκέφτονται να προχωρήσουν σε χαλάρωση των μέτρων.

Η πανδημία της Covid-19 εξαπλώνεται γρήγορα αλλά επιβραδύνεται πολύ πιο αργά, προειδοποίησε κατά τη σημερινή ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους.

«Με άλλα λόγια, η είναι πολύ πιο αργή από την άνοδο», είπε, τονίζοντας πως τα περιοριστικά μέτρα πρέπει να αρθούν σταδιακά και πως αυτό δεν μπορεί να γίνει αμέσως.

«Τα μέτρα ελέγχου μπορεί μόνο να αρθούν αν τηρούνται τα σωστά μέτρα δημόσιας υγείας, όπως μια σημαντική δυνατότητα για ιχνηλάτηση επαφών», πρόσθεσε.

Όπως υπογράμμισε, η παρ ενός «ασφαλούς και αποτελεσματικού» εμβολίου είναι αναγκαία για να σταματήσει εντελώς η μετάδοση της Covid-19, που έχει σκότωσει σχεδόν 115.000 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

«Η εποχή της ς σημαίνει ότι ο κίνδυνος της επαναφοράς και αναζωπύρωσης της Covid-19 θα συνεχίσει να υπάρχει. Ουσιαστικά, η παρ και η διανομή ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου θα είναι αναγκαία για την πλήρη διακοπή της μετάδοσης», σημείωσε.

Από την πλευρά του ο Μάικ Ράιαν, εκτελεστικός διευθυντής των προγραμμάτων έκτακτης ανάγκης του Παγκόσμιου Οργανισμού, τόνισε πως οι αρχικές ενδείξεις σταθεροποίησης δεν σημαίνουν ότι η πανδημία του νέου κορονοϊού τελείωσε.

«Έχουμε σίγουρα παρατηρήσει μια σταθεροποίηση σε ένα αριθμό χωρών στην καμπύλη μετάδοσης του ιού και η ένταση της ς σταθεροποιείται και κάποιες χώρες ξεκίνησαν να καταγράφουν μια αρκετά σταθερή πτώση του αριθμού των εισαγωγών σε νοσοκομεία…».

«Αλλά υπό καμία έννοια, αυτό δεν σημαίνει ότι τελείωσε. Τώρα είναι η στιγμή για επαγρύπνηση, τώρα είναι η στιγμή να επιτείνουμε την προσοχή», ανέφερε, προειδοποιώντας για πιθανή ραγδαία νέων κρουσμάτων μόλις οι χώρες ξεκινήσουν να άρουν τα μέτρα απαγόρευσης .

«Δεν γίνεται να αντικαταστήσουμε το lockdown με το τίποτε… Θα χρειαστεί να αλλάξουμε τις συμπεριφορές μας για το άμεσο μέλλον», ανέφερε, συστήνοντας μια πιο ομαλή διέξοδο από τους περιορισμούς.

Ο Τέντρος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούν τον ΠΟΥ, παρά τις επικρίσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Σε ερώτηση που δέχθηκε για δημοσιεύματα ότι ο Τραμπ ίσως «διακόψει» την αυτή την εβδομάδα, ο επικεφαλής του Οργανισμού είπε πως συνομίλησε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ πριν από δύο εβδομάδες. «Αυτό που ξέρω είναι υποστηρικτικός και ελπίζω ότι η του ΠΟΥ θα συνεχιστεί. Η σχέση που έχουμε είναι πολύ καλή και ελπίζω πως αυτό θα συνεχιστεί».

Πηγή: kathimerini.gr
[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση