Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Έξι αλλαγές στη φορολόγηση των αυτοκινήτων
Έξι αλλαγές στη φορολόγηση των αυτοκινήτων

Έξι αλλαγές στη φορολόγηση των αυτοκινήτων

Έξι με στόχο την αποτελεσματικότερη φορολόγηση στον τομέα του αυτοκινήτου ετοιμάζει το Υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, οι σχεδιάζονται  στο πλαίσιο της προσπάθειας «για τη δημιουργία και παγίωση μιας δικαιότερης και αποτελεσματικότερης φορολόγησης  των αυτοκινήτων και ενός γενικότερου εξορθολογισμού του τομέα της αυτοκίνησης».

Αυτές είναι:

• Μείωση του ορίου εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα πάνω από τα οποία απαλλάσσονται τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα από τα τέλη από τα 99 γρ./χλμ. στα 80 γρ./χλμ. Με άλλα λόγια, διευρύνονται οι κατηγορίες πετρελαιοκίνητων οχημάτων που θα επιβαρύνονται με τέλη κυκλοφορίας.

• Επιβολή «τέλους περιβάλλοντος» σε παλαιά (άνω της 20ετίας) και ρυπογόνα αυτοκίνητα. Ανάλογο μέτρο εφαρμόζεται σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις.

• Κατάργηση του κριτήριου του κυβισμού των οχημάτων ως βάση της φορολόγησής τους. Αντί γι’ αυτό προτείνεται υπολογισμός της φορολογίας στη βάση της προ φόρων λιανικής τιμής, με προοδευτική αναπροσαρμογή των συντελεστών του τέλους ταξινόμησης. Εκπρόσωποι της αγοράς αυτοκινήτου θεωρούν ότι ο υπολογισμός του τέλους ταξινόμησης βάσει της λιανικής τιμής είναι δικαιότερος και μπορεί να καταπολεμήσει το φαινόμενο των υποτιμολογήσεων. Ο νέος τρόπος υπολογισμού του τέλους ταξινόμησης αναμένεται να χρησιμοποιηθεί και για τον υπολογισμό του φόρου πολυτελούς διαβίωσης και των τελών κυκλοφορίας, ενώ αναλόγως θα αναπροσαρμοσθούν και τα τεκμήρια διαβίωσης.

• Καταβολή ΦΠΑ, έλεγχο στοιχείων και υπαγωγή στις διατάξεις της σχετικής φορολογίας των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων τα οποία προέρχονται από χώρες του εξωτερικού. Σήμερα το κράτος έχει μεγάλη απώλεια από τη διεύρυνση του μεριδίου των μεταχειρισμένων που εισάγονται από το εξωτερικό: πρώτον, διότι ο ΦΠΑ δεν καταβάλλεται στην Ελλάδα, αλλά στη χώρα από την οποία αγοράστηκε το αυτοκίνητο και δεύτερον, διότι στα τέλη του 2013 το ελληνικό κράτος αναγκάστηκε να μειώσει τη φορολογική επιβάρυνση για τα εισαγόμενα, προκειμένου να συμμορφωθεί με σχετική του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

• Εντοπισμός των ανασφάλιστων και ανέλεγκτων από ΚΤΕΟ οχημάτων μέσω ηλεκτρονικών διασταυρώσεων.

 

πηγή:kathimerini.gr

 

 

 

 

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση