Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΑΓΡΟΤΙΚΑ / ΕΛΛΑΔΑ / ΚΟΙΝΩΝΙΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Εξετάζουν διορθώσεις για τους αγρότες χωρίς έγκριση από τρόικα
Εξετάζουν διορθώσεις για τους αγρότες χωρίς έγκριση από τρόικα

Εξετάζουν διορθώσεις για τους αγρότες χωρίς έγκριση από τρόικα

Oι δυναμικές κινητοποιήσεις των αγροτών αναγκάζουν την να επανεξετάσει το θέμα της φορολόγησής τους, χωρίς ωστόσο να έχει την των πιστωτών της χώρας για οποιαδήποτε νομοθετική παρέμβαση που θα παρεκκλίνει από το μνημόνιο. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες μεταξύ του υπουργού Οικονομικών κ. Ευκλ. Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού αρμόδιου για τη φορολογία κ. Τρ. Αλεξιάδη συζητήθηκε το ενδεχόμενο της σταδιακής αύξησης του φορολογικού συντελεστή από το 13% στο 26% σε βάθος τεσσάρων ετών και όχι δύο, όπως ορίζει η συμφωνία με τους πιστωτές. Μάλιστα το σχέδιο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο, και το οποίο αποκάλυψε στο χθεσινό της φύλλο η «Κ», προβλέπει δύο διαφορετικά σενάρια, τα οποία σε αυτήν τη φάση αναπτύσσονται από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών σε με την τεχνική βοήθεια.

Ταυτόχρονα η σχεδιάζει τη μείωση της προκαταβολής φόρου υπό προϋποθέσεις. Ειδικότερα το οικονομικό επιτελείο εξετάζει:

1. Τη σταδιακή αύξηση του φορολογικού συντελεστή από το 13% στο 26% για τους έως το 2017. Για παράδειγμα, για τα εισοδήματα του 2016 ο συντελεστής φορολόγησης πρέπει να ανέλθει με βάση το μνημόνιο στο 20% από 13% πέρυσι και στο 27% για τα εισοδήματα του 2017. Στόχος είναι η αύξηση των συντελεστών να πραγματοποιηθεί σταδιακά σε διάστημα 4 ετών.

2. Τη θέσπιση ειδικής φορολογικής κλίμακας για τους που ασχολούνται αποκλειστικά με τη ή την κτηνοτροφία με περισσότερα φορολογικά κλιμάκια. Το πρώτο κλιμάκιο να ξεκινάει από το 5% για όσους έχουν εισοδήματα έως 2.500 ευρώ και να αυξάνεται προοδευτικά. Στόχος είναι να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω οι που έχουν πραγματικά εισοδήματα έως 12.000 ευρώ.

3. Τη μείωση της προκαταβολής φόρου για συγκεκριμένες ομάδες αγροτών και επαγγελματιών. Στις περιπτώσεις αυτές περιλαμβάνονται πληγέντες, όπως και περιπτώσεις μείωσης τζίρου τουλάχιστον 25%.
Σύμφωνα με το μνημόνιο, για τη φορολόγηση των αγροτών προβλέπονται τα εξής:

• Το καθαρό αγροτικό εισόδημα φορολογείται για τα εισοδήματα του 2015 με συντελεστή φόρου 13% από το πρώτο ευρώ. Δεν φορολογούνται οι επιδοτήσεις μέχρι του ποσού των 12.000 ευρώ.

• Τα αγροτικά εισοδήματα του 2016 θα φορολογηθούν με συντελεστή 20% (έκτος και αν κυβέρνηση και πιστωτές συμφωνήσουν σε μία διαφορετική κλίμακα), ενώ για τα αγροτικά εισοδήματα του φορολογικού έτους 2017 ο συντελεστής φόρου θα ανέλθει στο 26%.

• Για τα εισοδήματα του έτους 2015 η υπολογίζεται με αυξημένο συντελεστή φόρου από το 55% στο 75% του ποσού του κύριου φόρου εισοδήματος. Η προκαταβολή αφαιρείται από τον φόρο εισοδήματος κατά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης του επόμενου έτους.

• Για το κίνησης που χρησιμοποιούν οι αγρότες την περίοδο από 1-10-2015 έως 30-9-2016 δικαιούνται να λάβουν επιστροφή φόρου κατανάλωσης, που ανέρχεται σε 130 ευρώ ανά χιλιόλιτρο. Από 1-10-2016 η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης () καταργείται.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Οι μετρήσεις του Σταθμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την ποιότητα της ατμόσφαιρας στο Βόλο… - https://t.co/vmmP4633is -

  • Αθ.Λιούπης: Εξασφάλιση δικτύου υψηλής ταχύτητας στις “Λευκές Περιοχές” της Μαγνησίας - https://t.co/HTa5LMR5wU… -

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων και εκδρομέων σε δασικές περιοχές της #ΠΕΜΣ #ΠΕΜΣ - https://t.co/Z1GvKY2EnK -

"Αλιεύοντας" την είδηση