Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Εξαιρούνται τα μεγάλης ηλικίας άτομα από την υποχρεωτική χρήση καρτών
Εξαιρούνται τα μεγάλης ηλικίας άτομα από την υποχρεωτική χρήση καρτών

Εξαιρούνται τα μεγάλης ηλικίας άτομα από την υποχρεωτική χρήση καρτών

Υποχρεωτική θα είναι η εγκατάσταση τερματικού για όσες επιχειρήσεις κάνουν έναρξη δραστηριότητας από το .

Το μέτρο προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης μιλώντας χθες σε εκδήλωση του ΣΕΒ για τη μείωση της ς και της υπερφορολόγησης, ενώ στα μέτρα που εξετάζονται για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών πληρωμών είναι και η άρση της απαγόρευσης απόκτησης τερματικού για όσες επιχειρήσεις είναι στον «Τειρεσία», καθώς και ο χαρακτηρισμός του λογαριασμού μέσω του οποίου γίνονται οι εκκαθαρίσεις των συναλλαγών με κάρτες ως ακατάσχετου, τόσο από τις τράπεζες όσο και από το Δημόσιο.

Η υποχρεωτική εγκατάσταση για όσους ανοίξουν επιχείρηση από το νέο έτος, καθώς και το ακατάσχετο του λογαριασμού μέσω του οποίου γίνονται οι εκκαθαρίσεις των συναλλαγών με κάρτες, θα προβλεφθεί σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών με νομοθετική που θα κατατεθεί στη Βουλή.

Η προμήθεια POS θα γίνει σταδιακά υποχρεωτική για τις επιχειρήσεις κατά την έναρξη λειτουργίας (όπως ισχύει για την ταμειακή μηχανή) και θα επεκταθεί και σε λειτουργούσες επιχειρήσεις με κριτήριο τον κλάδο και την περιοχή εγκατάστασης. Αντίστοιχα η άρση της απαγόρευσης απόκτησης τερματικού για όσες επιχειρήσεις είναι στον «Τειρεσία» απαιτεί την αλλαγή της πρακτικής που εφαρμόζουν σήμερα οι τράπεζες, οι οποίες αντιμετωπίζουν τον έμπορο ή τον επαγγελματία που είναι στον «Τειρεσία» ως πελάτη υψηλού ρίσκου, αποκλείοντάς τον ουσιαστικά από την πίστωση.

Υποχρεωτικές, όπως είπε ο κ. Αλεξιάδης, θα γίνουν στο για ορισμένες επιχειρήσεις (με κριτήρια γεωγραφικά, μεγέθους κ.ά.) οι συν με ηλεκτρονική διαδικασία και προανήγγειλε ότι σε βάθος χρόνου (όχι δηλαδή το ) θα δοθούν κίνητρα με τη μορφή της μείωσης των φορολογικών συντελεστών σε όσες επιχειρήσεις θα αποδίδουν άμεσα και ηλεκτρονικά τον ΦΠΑ, θα έχουν πλήρως ψηφιοποιήσει τις συν τους με προμηθευτές ή θα είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

Τα κίνητρα θα επεκταθούν και στα φυσικά πρόσωπα με δώρων ανά 1.000 ή 2.000 ευρώ συναλλαγών μέσω «πλαστικού χρήματος», ενώ έκανε λόγο και για υποχρεωτική χρήση, με εξαίρεση τις μεγάλες ηλικίες.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση δρομολογεί το χτίσιμο του αφορολόγητου μέσω των συναλλαγών που γίνονται με κάρτες, μέτρο που αποτελεί και βασική πρόταση του ΙΟΕ για την επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών. Ο κ. Αλεξιάδης κάλεσε τις τράπεζες να μειώσουν τις προμήθειες που χρεώνουν στις ηλεκτρονικές συναλλαγές και παρέπεμψε σε καταγγελίες για υπερβολικά ποσά για τη διενέργεια ακόμη και απλών συναλλαγών, όπως η πληρωμή της ΔΕΗ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στο σχέδιο της κυβέρνησης για την «Ψηφιακή εφορία», στόχος του οποίου είναι να μην υπάρξει πλέον καμία ή να είναι ελάχιστες οι επαφές του κοινού με τις εφορίες. «Ολα θα γίνονται ηλεκτρονικά, προκειμένου να απελευθερωθεί προσωπικό για ελέγχους», κατέληξε. Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης την υποχρεωτική μεταφορά πιστώσεων για τις εισπράξεις στα τελωνεία, την αποδοχή καρτών πληρωμών έκδοσης αλλοδαπών φορέων παροχής υπηρεσιών πληρωμών για εισπράξεις του υπουργείου Οικονομικών και την ολοκλήρωση του ηλεκτρονικού παραβόλου.

 

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση