Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Εξαρθρώθηκε κύκλωμα διακίνησης τεράστιων ποσοτήτων λαθραίων τσιγάρων
Εξαρθρώθηκε κύκλωμα διακίνησης τεράστιων ποσοτήτων λαθραίων τσιγάρων

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα διακίνησης τεράστιων ποσοτήτων λαθραίων τσιγάρων

 

 

Ένα δομημένο εγκληματικό δίκτυο, που δρούσε για 5 τουλάχιστον χρόνια με μεθοδολογία εγκληματικής οργάνωσης τύπου «μαφίας», παρασκευάζοντας και διακινώντας τεράστιες ποσότητες λαθραίων τσιγάρων στη χ   και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αποδομήθηκε πλήρως από την Ελληνική Αστυνομία και συγκεκριμένα από την  Υποδιεύθυνση  Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

 

Οι αριθμοί των κατασχεμένων προϊόντων είναι αποκαλυπτικοί της συστηματικής δράσης του εγκληματικού δικτύου. Πάνω από 70 τόνοι καπνού και περίπου 178 εκατομμύρια τεμάχια τσιγάρων καθώς και απόθεμα υλικών με το οποίο θα μπορούσαν να παραχθούν πάνω από 25 εκατομμύρια πακέτα τσιγάρων έχουν εντοπιστεί και κατασχεθεί.

 

Στην υπόθεση εμπλέκονται συνολικά  40  άτομα μεταξύ των οποίων ο 49χρονος «» της οργάνωσης και τρία ηγετικά στελέχη, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για τα κατά περίσταση αδικήματα της «Σύστασης, διεύθυνσης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση» και του Τελωνειακού Κώδικα.

Από την πολύμηνη έρευνα που διενήργησαν αστυ της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, προέκυψε ότι η οργάνωση δρούσε τουλάχιστον τα τελευταία (5) έτη και τα μέλη της λειτουργούσαν με συγκεκριμένη δομή και διακριτούς ρόλους, ενώ ενεργούσαν με πυραμιδικό σύστημα «διοίκησης», στην κορυφή του οποίου βρισκόταν ο διευθύνων και τα ηγετικά στελέχη αυτής, που συντόνιζαν και κατηύθυναν τις κινήσεις των υπολοίπων μελών, έχοντας ως σκοπό τον προσπορισμό παράνομου περιουσιακού οφέλους.

Αναλυτικότερα ως προς τον τρόπο δράσης ( modus operandi ) της οργάνωσης αναφέρεται ότι, τα μέλη της είχαν ιδρύσει νομιμοφανείς εταιρείες στη Βουλγαρία, οι οποίες δραστηριοποιούνταν στην εισαγωγή και εξαγωγή εμπορευμάτων, με ιδιοκτήτες αλλοδαπούς υπηκόους (αχυρανθρώπους), στις οποίες μεταβίβαζαν και ημι που χρησιμοποιούσαν ως μέσα μεταφοράς.

Με την χρήση των οχημάτων αυτών εισήγαγαν στην ελληνική επικράτεια, καπνό από την Ιταλία και υλικά παρασκευής και συσκευασίας καπνικών προϊόντων από την Βουλγαρία, τα οποία μετέφεραν στη συνέχεια, σε χώρους- ειδικά διαμορφωμένα εργοστάσια, που είχαν μισθώσει με πλαστά στοιχεία αλλοδαπών υπηκόων.

Στη συνέχεια, με την χρήση ειδικού μηχανολογικού εξοπλισμού (σιγαροποιητικές και πακεταριστικές μηχανές), προέβαιναν στην παρασκευή τσιγάρων, την τοποθέτηση τους σε πλαστά πακέτα νόμιμων εταιρειών, ενώ ακολούθως τα μετέφεραν με χαρτοκιβώτια σε άλλους αποθηκευτικούς χώρους.

Για την απόκρυψη των παράνομων φορτίων και την αποφυγή εντοπισμού τους σε ενδεχόμενο έλεγχο, τα μέλη της οργάνωσης κατασκεύαζαν και χρησιμοποιούσαν ως προκαλύμματα (καμουφλάζ), διάφορα υλικά (γυψοσανίδες, τεμάχια ελαστικού δαπέδου-καουτσούκ, πάνες, , κ.ά.), ενώ συνόδευαν τα φορτία με πλαστά παραστατικά έγγραφα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι χώροι παραγωγής και αποθήκευσης που χρησιμοποιούσε η οργάνωση βρίσκονταν σε δυσπρόσιτα σημεία, ενώ διέθεταν κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης και φυλάσσονταν σε 24ωρη βάση.

Στο πλαίσιο των ερευνών διακριβώθηκε ότι τα μέλη της οργάνωσης διακινούσαν μέσω των εικονικών-νομιμοφανών εταιρειών λαθραία τσιγάρα τόσο στην ελληνική επικράτεια όσο και σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε ταυτόχρονες αστυνομικές επιχειρήσεις με την συμμετοχή αστυνομικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, της Υποδιεύθυνσης Βορειοανατολικής Αττικής και του Τμήματος Ασφαλείας Αμαρουσίου πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε (2) εργοστάσια παρασκευής τσιγάρων, (3) εργαστήρια κατασκευής προκαλυμμάτων, (3) ιδιωτικούς χώρους στάθμευσης φορτηγών, (2) αποθήκες τσιγάρων και (2) αποθήκες υλικών, στις περιοχές Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μαγούλας και Μαλακάσας Αττικής βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν:

  • (70) τόνοι και (442) κιλά επεξεργασμένου και μη καπνού,
  • (8.882.427) ,
  • (18.570) συσκευασίες καπνού,
  • μηχανολογικός εξοπλισμός που αφορά (3) πλήρεις γραμμές παραγωγής τσιγάρων,
  • μηχανολογικός εξοπλισμός που αφορά (2) πλήρεις γραμμές τοποθέτησης τσιγάρων σε πακέτα,
  • απόθεμα υλικού με το οποίο θα μπορούσαν να παραχθούν περί τα (25.000.000) πακέτα τσιγάρα,
  • (32) ,
  • (26) επικαθήμενες και συρόμενες καρότσες,
  • (15) αυτοκίνητα,
  • (6) κλάρκ,
  • (2) πρέσες,
  • συσκευή ανίχνευσης κοριών
  • (165) κυκλοφορίας οχημάτων
  • (103) εταιρικές και ατομικές σφραγίδες,
  • πλήθος πλαστών εγγράφων,
  • πλήθος ηλεκτρονικών συσκευών και κινητών τηλεφώνων.

Η σχηματισθείσα δικογραφία υποβλήθηκε στον  Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση