Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Ευρώπη: η Ελλάδα σε καραντίνα
Ευρώπη: η Ελλάδα σε καραντίνα

Ευρώπη: η Ελλάδα σε καραντίνα

Τρόπους de jure νστολής της ιδιότητας του κράτους-μέλους της Ευρωζώνης, στην περίπτωση που η Ελλάδα εισέλθει σε τροχιά εξόδου από το κοινό νόμισμα, αναζητούν ήδη τις τελευταίες ημέρες στις Βρυξέλλες. Παράλληλα, καταρτίζουν σχέδια παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας για την αντιμετώπιση των άμεσων επιπτώσεων της χρεοκοπίας και της κατάρρευσης της οικονομίας.

ομικός τρόπος εξόδου από την Ευρωζώνη δεν υπάρχει, ούτε η Συνθήκη του Μάαστριχτ, ούτε η Συνθήκη της Λισσαβώνας προέβλεψαν κάτι τέτοιο, συνειδητά, θεωρώντας την ένταξη μη αναστρέψιμη. Επίσης, δεν προέβλεψαν τίποτα για την περίπτωση της χρεοκοπίας ενός κράτους-μέλους.

Ωστόσο, καθώς τα ρευστά διαθέσιμα της χς έχουν εξαντληθεί, εάν δεν επέλθει μια συμφωνία ς εντός των επομένων λίγων ημερών, η Ελλάδα είναι πιθανό να χρειαστεί να θέσει σε κυκλοφορία κάποιο είδος συναλλακτικού μέσου για τις συναλλαγές στο εσωτερικό, έως ότου μπορέσει να τυπώσει ένα δικό της νόμισμα.

Η Ελλάδα θα είναι de facto εκτός Ευρωζώνης, αλλά de jure θα έχει ακόμη την ιδιότητα του μέλους. Σύμφωνα με νομικούς, ο μόνος τρόπος εξόδου από την Ευρωζώνη είναι ίσως η έξοδος από την Εξάλλου, κι αυτό είναι θέμα χρόνου να συμβεί, αφού, ύστερα από μια άτακτη χρεοκοπία, είναι μάλλον αμφίβολο εάν η θα εφαρμόζει τους κανόνες της Ένωσης στην οικονομία, την ενέργεια, την αγροτική κλπ.

Σε κάθε περίπτωση, το Grexit θα είναι μια μακρά, περίπλοκη και επώδυνη διαδικασία, η οποία θα συντελεστεί εν τοις πράγμα σι πολύ πριν πάρει και νομική μορφή.

Μια πιθανή λύση είναι να τεθεί η Ελλάδα σε μια αίθουσα αναμονής του ευρώ –τυπικά όχι εκτός, αλλά σε ένα είδος καραντίνας της Ευρωζώνης– έως ότου είναι σε θέση να επαναδιαπραγματευτεί την επιστροφή της. Το σχέδιο αυτό έχει δύο στόχους: πρώτον, να περιορίσει το πλήγμα στο πολιτικό project του ευρώ, καθώς θα εμφανίζει το Grexit προσωρινό και δυνητικά αναστρέψιμο. Δεύτερον, να περιορίσει τον κίνδυνο «μόλυνσης», να αντιμετωπίσει τις επιπλοκές κατά τη μακρά περίοδο μέχρι την εισαγωγή ενός νέου νομίσματος. Τι θα γίνει σε αυτό το διάστημα που η Ελλάδα θα είναι τύποις μέλος του ευρώ; Θα συμμετέχει στα Eurogroup; Θα συμμετέχει ο διοικητής της ΤτΕ στα διοικητικά συμβούλια της ΕΚΤ, θα έχει δικαίωμα ψήφου; Ποια θα είναι η σχέση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος με το Ευρωσύστημα;

Αυτό στο οποίο φαίνεται ότι θα υπάρξει μια μίνιμουμ συμφωνία είναι ότι η Ελλάδα θα υποστηριχθεί με ανθρωπιστική βοήθεια, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ανάγκες της σε βασικά είδη, όπως καύσιμα, τρόφιμα, φάρμακα κλπ.

Βασική πηγή ς της βοήθειας, με τη μορφή έκτακτων δανείων, θα είναι ο προϋπολογισμός της και τεχνογνωσία θα προσφέρει ο ΟΗΕ.

 

πηγή:kathimerini.gr

 

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση