Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Ευρωπαϊκή ανησυχία για την αποπομπή Σαββαΐδου
Ευρωπαϊκή ανησυχία για την αποπομπή Σαββαΐδου

Ευρωπαϊκή ανησυχία για την αποπομπή Σαββαΐδου

Την αποπομπή της γενικής γραμματέως εσόδων, Κατερίνας Σαββαΐδου, αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο, αξιοποιώντας, σύμφωνα με πληροφορίες, τις δυνατότητες που προκύπτουν από την παραπομπή της για πλημμέλημα.

Κι ενώ η Κομισιόν απάντησε “Ουδέν σχόλιον” στην είδηση της ς του υπουργικού Συμβούλιου, Ευρωπαίος αξιωματούχος εξέφρασε την έντονη ανησυχία του.

«Το υπουργικό συμβούλιο ομοφώνως έκανε αποδεκτή την εισήγηση του υπουργού Οικονομικών για να παυθεί από τα καθήκοντά της η γγ Δημοσίων Εσόδων, η κ. Σαββαϊδου», ανακοίνωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, με δήλωσή της μετά την ολο του υπουργικού συμβουλίου. «Όπως αντιλαμβανόμαστε όλοι, σε τέτοιες εποχές δύσκολες για την ελληνική , για τον ελληνικό λαό, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, ειδικά σε υς λειτουργούς, να λειτουργούν ενάντια στο συμφέρον, επίσης όχι μόνο αυτό, αλλά να ευνοούν και συγκεκριμένες , οι οποίες ευνοήθηκαν και στο παρελθόν από άλλες κυβερνήσεις και οι οποίες αποτέλεσαν τον πυρήνα της διαπλοκής». «Σε αυτή τη χώρα», σημείωσε, «υπάρχουν νόμοι, κανόνες και θα τηρηθούν».

Στο ερώτημα εάν θα υπάρχει ένα κενό, είπε ότι «θα λυθούν όλα όπως πρέπει να λυθούν, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία».

Σε ερώτημα σχετικά με το εάν συμφωνούν οι εταίροι, η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «είμαστε κυρίαρχο κράτος, αυτό δεν θα πρέπει να το ξεχνάμε και η του υπουργικού συμβουλίου ομοφώνως με εισήγηση του υπουργού Οικονομικών ήταν αυτή και έγινε αποδεκτή».

Η απόφαση έρχεται σε συνέχεια της ανοιχτής σύγκρουσης του Μαξίμου με την κ. Σαββαΐδου, η οποία αρνήθηκε να παραιτηθεί όταν αυτό της ζητήθηκε από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλωτο, κατόπιν σχετικής εντολής του πρωθυπουργού.

H απαίτηση από την κυβέρνηση για της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνας Σαββαΐδου, έχει προκαλέσει αρκετό εκνευρισμό και απογοήτευση για τους χειρισμούς της στους εκπροσώπους των θεσμών.

“Αυτή η απόφαση δημιουργεί ανησυχία ότι η απο-πολιτκοποίηση της ς δεν θα προχωρήσει έτσι όπως προβλέπεται και αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα όσα συμφωνήθηκαν το καλοκαίρι”, δήλωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Κατά τη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», υπήρξε έντονη ανταλλαγή email μεταξύ των εκπροσώπων των θεσμών για το πώς θα έπρεπε να αντιδράσουν στο αίτημα για της κ. Σαββαΐδου και αν έπρεπε να πάρουν μία επίσημη θέση όπως είχε γίνει στην περίπτωση του προκατόχου της κ. Σαββαΐδου του κ. Χ. Θεοχάρη.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, με μία πρώτη ανάγνωση του θέματος δε δικαιολογείται η απόφαση της απομάκρυνσης της κ. Σαββαΐδου με το αδίκημα με το οποίο κατηγορείται και υποπτεύονται ότι η στάση της κυβέρνησης έχει πολιτικά κίνητρα.

Η δημιουργία της ανεξάρτητης Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έγιναν στα χρόνια του μνημονίου. Ετσι αν αποδειχθεί ότι το κίνητρο της κυβέρνησης για απομάκρυνση της κ. Σαββαΐδου ήταν πολιτικό, τότε η δυσφορία και η αμφισβήτηση των προθέσεων της κυβέρνησης ως προς την υλοποίηση του προγράμματος θα τεθεί υπό εξέταση.

 

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση