Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Ευρώ ή δραχμή την Κυριακή
Ευρώ ή δραχμή την Κυριακή

Ευρώ ή δραχμή την Κυριακή

Οριστικό τελεσίγραφο έως τις 8.30 π.μ. της Παρασκευής έθεσαν οι εταίροι προς τον πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα, ξεκαθαρίζοντας ότι έως τότε η Αθήνα θα πρέπει να καταθέσει ένα ολοκληρωμένο μέτρων και μεταρρυθμίσεων ή, διαφορετικά, οδεύει σε έξοδο από το ευρώ και στη .

Σε ιδιαίτερα αυστηρό ύφος και ασυνήθιστα υψηλούς τόνους, ο επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, πρώτη φορά μίλησε ευθέως για «λεπτομερές σχέδιο grexit, που είναι ήδη προετοιμασμένο».Ο κ. Γιουνκέρ εμφανίσθηκε εξαιρετικά θυμωμένος προσωπικά με τον κ. Τσίπρα, καθώς, όπως είπε, είχε ήδη συζητήσει μαζί του το να εξετασθεί το ζήτημα του χρέους από τον Οκτώβριο, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι απέκρυψε τη σχετική πληροφορία από τον ελληνικό λαό. «Ποιοι νομίζουν ότι είναι και ποιος νομίζουν ότι είμαι για να μας αποκαλούν τρομοκράτες;», διερωτήθηκε, χτυπώντας το χέρι στο τραπέζι.

Παράλληλα, από τις δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου κ. Αγκελας Μέρκελ προέκυψε σε τι θα πρέπει να απαντήσει με ένα «ναι» ή ένα «όχι» έως την Κυριακή ο πρωθυπουργός. Η Αθήνα θα πρέπει να δεχθεί διετές -, το οποίο θα εμπεριέχει πρόσθετα μέτρα σε σχέση με την τελευταία πρόταση των θεσμών.

Επίσης, θα πρέπει να προηγηθεί η για ένα μεγάλο μέρος του νέου προγράμματος και η ψήφιση ορισμένων μέτρων και, εν συνεχεία, θα αντιμετωπιστούν οι βραχυπρόθεσμες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, ενώ, σύμφωνα με το Ιταλό πρωθυπουργό κ. Μ. Ρέντσι, το ζήτημα του ελληνικού χρέους είναι στο τραπέζι, αλλά δεν θα εξεταστεί άμεσα.

Ο κ. Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου, σε τελείως διαφορετικό τόνο αναφέρθηκε στις προτάσεις της ελληνικής πλευράς για επίτευξη συμφωνίας, που θα είναι «κοινωνικά δίκαιη και οικονομικά για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη. Το πλαίσιο αυτό περιλαμβάνει αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις με κριτήριο την κοινωνική δικαιοσύνη, ενώ περιλαμβάνει ως αντάλλαγμα τη δέσμευση για επαρκή κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών στο μεσοπρόθεσμο διάστημα, ένα ισχυρό επενδυτικό πακέτο για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα κυρίως της ανεργίας, καθώς και έναρξη ουσιαστικής συζήτησης για την αναγκαία αναδιάρθρωση του χρέους».

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, στην τετραμερή συνάντηση, που προηγήθηκε της Συνόδου, ο κ. Γιουνκέρ υποδέχθηκε τον πρωθυπουργό κρατώντας έναν ογκώδη τόμο. «Αυτό είναι το αναλυτικό σχέδιο αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα μετά από ένα grexit», του είπε, μην αφήνοντας καμία αμφιβολία ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δουλέψει εντατικά γι’ αυτό το ενδεχόμενο.

Η δυσαρέσκεια για την κίνηση της Αθήνας να προκαλέσει δημοψήφισμα εκδηλώθηκε από ηγέτες των Βαλτικών χωρών ιδιαίτερα, που έθεσαν στον κ. Τσίπρα το ερώτημα «τι αποτέλεσμα θα είχε ένα δημοψήφισμα στις χώρες τους με ερώτημα εάν θέλουν να βοηθήσουν οικονομικά την Ελλάδα».

Οι εταίροι εμφανίζονται ιδιαίτερα διστακτικοί να βοηθήσουν τεχνικά αυτήν τη φορά την Αθήνα στη συγγραφή της πρότασης που πρέπει να παρουσιασθεί έως το πρωί της Παρασκευής, καθώς θέλουν να έχει απολύτως ελληνική «σφραγίδα».

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Υπογραφή σύμβασης για προώθηση ηλεκτροκίνησης στον Δήμο Νοτίου Πηλίου #ηλεκτροκίνηση - https://t.co/b06UOXwDOy -

  • Συνεργασία Δήμων Σκιάθου-Θεσσαλονίκης #ΔήμοςΘεσσαλονίκης #ΔήμοςΣκιάθου - https://t.co/pdhi5u2D5s -

  • Νέα  αρδευτικά δίκτυα στην Κάρλα από την Περιφέρεια Θεσσαλίας   #λίμνηΚάρλα - https://t.co/zoRFQlX82X -

"Αλιεύοντας" την είδηση