Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Εβδομάδα αποφάσεων για την κυβέρνηση
Εβδομάδα αποφάσεων για την κυβέρνηση

Εβδομάδα αποφάσεων για την κυβέρνηση

Εβδομάδα καθοριστικών εξελίξεων για τη χ θα είναι η τρέχουσα, καθώς η κυβέρνηση θα κληθεί να εγκαταλείψει την τακτική τού «βλέποντας και κάνοντας» και να αποφασίσει οριστικά εάν θα προχωρήσει σε μια συμφωνία με τους κάνοντας επώδυνους συμβιβασμούς ή εάν θα κηρύξει έναντι του ΔΝΤ, είτε με τη σύμφωνη γνώμη του Ταμείου είτε μονομερώς.

Τα για την καταβολή τόσο της πρώτης δόσης του Ιουνίου προς το ΔΝΤ, ύψους 297 εκατ. , όσο και των επομένων τριών, συνολικά 1,3 δισ. , μπορούν να βρεθούν. Για την πρώτη δόση υπάρχει η δυνατότητα να μετατεθούν για αργότερα μέσα στον μήνα κάποιες επιχορηγήσεις προς φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Ωστόσο, δεν υπάρχουν τα αναγκαία ποσά για να πληρωθούν και το ΔΝΤ και οι βασικές υποχρεώσεις του Δημοσίου (μισθοί, συντάξεις, επιχορηγήσεις).

Η κυβέρνηση πριν από 15 ημέρες αποφάσισε ότι θα πληρώσει το ΔΝΤ (με ένα ξεχασμένο απόθεμα υπέρ του Ταμείου) στο παρά πέντε και μόνο αφού το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους διαβεβαίωσε ότι υπάρχουν τα λεφτά για να καταβληθούν μισθοί και συντάξεις.

Κυβερνητικά στελέχη λένε πως το ΔΝΤ θα πληρωθεί μόνο εάν ή επειδή θα υπάρξει συμφωνία με τους έως τις 5 Ιουνίου. Ωστόσο, ώς τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές και παρά την αισιοδοξία που εκπέμπει η , η απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών είναι μεγάλη και ως προς το πακέτο της συμφωνίας που επιδιώκει η κυβέρνηση και ως προς τις επιμέρους πτυχές της.

Κατ' αρχάς, η κυβέρνηση θέλει να συνοδεύεται το κλείσιμο της αξιολόγησης με κάποια προοπτική ελάφρυνσης του χρέους και με ένα αναπτυξιακό πακέτο, ώστε να μπορεί να το «πουλήσει» στο εσωτερικό και κυρίως στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην Ευρωζώνη, από την άλλη, δεν θέλουν ούτε να ακούσουν για «», αλλά και ό,τι δώσουν ως ελάφρυνση του χρέους θέλουν να το εντάξουν στο επόμενο πακέτο. Ως προς τα αναπτυξιακά, αυτά είναι ευκολότερα, δεδομένου ότι υπάρχει το πακέτο Γιουνκέρ που έχει ήδη «πουληθεί» αρκετά και μπορεί να «ξαναπουληθεί» με διάφορους τρόπους, έστω κι αν τα μόνα πραγματικά λεφτά που έχει είναι 2 δισ. από το ΕΣΠΑ.

Σε ό,τι αφορά τα επιμέρους, τα με κεφάλαια της αξιολόγησης (δημοσιονομικά, ασφαλιστικό και εργασιακά) είναι ακόμη ανοιχτά, ενώ οι θεσμοί ζητούν να παγώσουν όλες οι μονομερείς ενέργειες, μεταξύ αυτών και οι προσλήψεις που έχουν γίνει στο Δημόσιο.

 

πηγή:kathimerini.gr

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση