Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Ευ. Αποστόλου: Η κυβέρνηση στηρίζει τους αγρότες
Ευ. Αποστόλου: Η κυβέρνηση στηρίζει τους αγρότες

Ευ. Αποστόλου: Η κυβέρνηση στηρίζει τους αγρότες

Στη Ζαγορά ο υπουργός για τα 100 χρόνια του Συνεταιρισμού

Μέτρα και χρηματοδοτικά εργαλεία για στήριξη αγροτών και αγροτικών συνεταιρισμών ανακοίνωσε σήμερα στη Ζαγορά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος επισκέπτεται την περιοχή προσκεκλημένος του Δήμου Ζαγοράς και του Συνεταιρισμού «Ζαγορίν», με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση του Αγροτικού Συνεταιρισμού.

Στη Ζαγορά για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Αγροτικού Συνεταιρισμού παραβρέθηκε σήμερα και ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασ. Λεβέντης, ενώ αύριο το πρωί αναμένεται ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Στην ομιλία του ο κ. Αποστόλου ανέφερε τα παρακάτω μέτρα για την στήριξη της αγροτικής παραγωγής.

Στήριξη για επενδύσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις

-Οι επενδύσεις στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις (σχέδια βελτίωσης) αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία των αγροτών για τη μείωση του κόστους παραγωγής, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας τους, την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων και την καλύτερη διείσδυση στις αγορές.

-Δικαιούχοι του Μέτρου είναι οι επαγγελματίες αγρότες, οι γεωργοί και τα νομικά πρόσωπα με κύρια δραστηριότητα την άσκηση της ς.

-Ενισχύονται επενδύσεις με μέγιστο ύψος μέχρι 500.000 € όταν πρόκειται για μεμονωμένους παραγωγούς, ενώ όταν πρόκειται για συλλογικές επενδύσεις μέχρι 2.000.000 €.

-Το ποσοστό ενίσχυσης ανέρχεται σε 50%, και μπορεί να προσαυξηθεί κατά 20% στις κατηγορίες: συλλογικές επενδύσεις, επενδύσεις σε ορεινές μειονεκτικές περιοχές, επενδύσεις από νέους γεωργούς.

-Εξετάζεται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η δυνατότητα ένταξης των γεωργικών συν/σμών ως δικαιούχων των σχεδίων βελτίωσης έτσι ώστε να επωφεληθούν της προσαύξησης του 20%, αλλά και του αυξημένου ύψους επένδυσης μέχρι τα 2.000.000 €.

Στήριξη για επενδύσεις στην μεταποίηση/ εμπορία και παραγωγή νέων προϊόντων

-Ο αγροδιατροφικός τομέας αποτελεί έναν από τους υποσχετικούς και σημαντικούς τομείς για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας μας και την έξοδο από την στασιμότητα.

Στόχος του μέτρου είναι η αύξηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων, η καλύτερη αξιοποίηση της πρωτογενούς παραγωγής και η τόνωση της απασχόλησης.

Δικαιούχοι του Μέτρου είναι οι πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι συνεταιρισμοί καθώς και μεγαλύτερες επιχειρήσεις. Ενισχύονται επενδύσεις με μέγιστο ύψος μέχρι 10.000.000, με ποσοστό ενίσχυσης 50%.

-Νέα δεδομένα για τις ιδιωτικές επενδύσεις είναι η ενίσχυση της μεταποίησης με τελικό προϊόν μη γεωργικό όπως η ζυθοποιεία, η παραγωγή αποσταγμάτων από οπωροκηπευτικά, η παραγωγή αιθέριων ελαίων, η αξιοποίηση παραπροϊόντων κ.ά. και η ενίσχυση των επαγγελματιών αγροτών για επενδύσεις μεταποίησης.

LEADER

Ο Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου εντάσσεται στην πρόταση της Εταιρίας Ανάπτυξης Πηλίου Α.Ε. για χρηματοδότηση από το ΠΑΑ 2014-2020 στο πλαίσιο του Μέτρου 19 «Στήριξη για τοπική ανάπτυξη μέσω τουLEADER – τοπική ανάπτυξη με πρωτοβουλία τοπικών κοινοτήτων».

Συνεργασία

Το μέτρο 16 του ΠΑΑ παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον συνεταιρισμό σας γιατί στηρίζει τη και λειτουργία επιχειρησιακών ομάδων για την παραγωγικότητα και τη βιωσιμότητα της ς, καθώς και πιλοτικά έργα και για την ανάπτυξη νέων προϊόντων, πρακτικών, διαδικασιών και τεχνολογιών .

Δικαιούχοι μπορεί να είναι σχήματα συνεργασίας φορέων. Το μέγιστο ύψος χρηματοδότησης για την κάλυψη της οργάνωσης και του συντονισμού της συνεργασίας ανέρχεται σε 30.000 € ,αν αυτή αφορά σε μια διοικητική περιφέρεια και σε 60.000 € , αν αφορά στο σύνολο της χώρας, με 100% ενίσχυση από το ΠΑΑ.

Οι δαπάνες για την υλοποίηση της συνεργασίας ενισχύονται στο 100% και με μέγιστο ύψος μέχρι 120.000 € αν αυτή αφορά σε μια διοικητική περιφέρεια, ενώ αν αφορά στο σύνολο της χώρας μέχρι 240.000 €.

Αναγκαιότητα αντικατάστασης οπωροφόρων δέντρων

Προτεραιότητα στο υπομέτρο 8.2 του ΠΑΑ που αφορά την εγκατάσταση γεωργοδασικών συστημάτων και συγκεκριμένα στην εγκατάσταση οπωροφόρων δέντρων όπως καστανιές, καρυδιές, μηλιές και αχλαδιές.

Το μέτρο αυτό ενισχύει την εγκατάσταση φυτειών σε ποσοστό 80% και το κόστος συντήρησης (άρδευση, λίπανση, φυτο και λοιπές καλλιεργητικές φροντίδες) σε ποσοστό 100% για μέγιστη διάρκεια 5 ετών. ( 25 δέντρα-/στρ – Κόστος εγκατάστασης 667 €/στρ. Κόστος συντήρησης 142 €/στρ. )

Το μέτρο συμβάλλει στην αντικατάσταση γερασμένων οπωρώνων με νέα δέντρα και προσβεβλημένων φυτειών ς με φυτουγειονομικά εκλεγμένο πολλαπλασιαστικό υλικό .

Δίνεται η δυνατότητα τροποποίησης του υπομέτρου για εγκατάσταση:

-οπωροφόρων δέντρων όπως μηλιών και αχλαδιών πυκνότερης φύτευσης

– αύξηση του κόστους εγκατάστασης σε ορεινές επικλινείς περιοχές

– ένταξη στο μέτρο και άλλων οπορωφόρων δέντρων όπως φουντουκιές, βυσσινιές και οι αμυγδαλιές

-προσθήκη στις επιλέξιμες δαπάνες του κόστους εκρίζωσης τυχόν προηγούμενων δέντρων.

Επίσης διερευνάται η φυτωρίου παραγωγής πολλαπλασιαστικού υλικού οπωροφόρων δέντρων η και πειραματικού αγρού σε συνεργασία με ερευνητικά ιδρύματα, σε δημοσία έκταση του ΥΠΑΑΤ, κοντά στη Ζαγορά.

Στην σημερινή εκδήλωση παρέστησαν ακόμη, η υφυπουργός Μεταφορών, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, ο γ.γ. Εσωτερικών, Κ. Πουλάκης, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντηςοι βουλευτές Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, , κατερίνα Παπανάτσιου και Μ. Μπαλλής, ο βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ, ο βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ, Κ. Στεργίου, ο βουλευτής Κοζάνης και τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ, κ. Καριπίδης, ο βουλευτής Λάρισας των ΑΝ.ΕΛ., κ. Κόκκαλης, η Μαγνησίας και Σποράδων, Δωροθέα Κολυνδρίνη, ο θεματικός Βασ. Χατζόπουλος, πολιτευτές, νομαρχιακοί σύμβουλοι, δημοτικοί σύμβουλοι κ.ά.

apostolou1

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση