Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΑΓΡΟΤΙΚΑ » «Eurogroup» για ελληνικά προϊόντα
«Eurogroup» για ελληνικά προϊόντα

«Eurogroup» για ελληνικά προϊόντα

ΛΙΤΟΧΩΡΟ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Η μεγάλη διαδρομή από το Basel έως το Λιτόχωρο Πιερίας μοιάζει να μην έχει κουράσει τον Tammo Hintz. Χαμογελαστός και αεικίνητος, συστήνεται διά χειραψίας με τους 35 Βορειοελλαδίτες παραγωγούς που δίνουν το «παρών» στο 2ο Ελληνογερμανικό Φόρουμ Τροφίμων, δίνοντάς τους από μία κάρτα του.

Τι και αν ο 50χρονος Γερμανός εκπροσωπεί μια εταιρεία ονόματι «»; Αποτελεί τον πιο περιζήτητο συνδαιτυμόνα κατά την τριήμερη συνάντηση, που διοργάνωσε το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο. Η εταιρεία του Tammo Hintz είναι θυγατρική της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Rewe, που όχι μόνον συναντάμε σε κάθε γωνία της Γερμανίας, αλλά συνολικά σε 14 χώρες σε όλη την Ευρώπη. Οι «μεσογειακοί» τρόποι του, που διευκολύνουν την -ακόμη και με μη γλωσσομαθείς αγρότες-, οφείλονται ίσως στη μακρά θητεία του στην στις αρχές της δεκαετίας του '90. Και δεν είναι λίγοι εκείνοι που τον συνδέουν με την «κυριαρχία» της ς σε εξαγωγές τροφίμων στην πατρίδα του.

Βέβαια, προς άγραν νέων συνεργασιών έχουν φθάσει εννέα επιπλέον εταιρείες με εξωστρεφή προσανατολισμό: η Herny Lamotte για μεταποιημένα τρόφιμα, η βραβευμένη αλυσίδα Globus, online-shops για ελληνικά τρόφιμα και ποτά, αλλά και μεμονωμένοι εισαγωγείς.
«Θέλουμε να επεκτείνουμε τις εισαγωγές μας σε φρούτα και από την Ελλάδα», διευκρινίζει ο Tammo Hintz στην «Κ» λίγο πριν από την έναρξη των… διαπραγματεύσεων. «Εμφαση δίνουμε σε όλη τη διαδικασία παραγωγής, από τις καλλιεργητικές μεθόδους έως τις εργασιακές σχέσεις στο χωράφι», συμπληρώνει. «Μπορούμε να διοχετεύσουμε μια μικρή παραγωγή στις αγορές των Βαλκανίων, όπου οι απ σε μεγέθη είναι μικρές και η γεωγραφική εγγύτητα σας παρέχει συγκριτικό πλεονέκτημα».

Τα ροδάκινα

Οι εναλλάσσονται περίπου ανά είκοσι λεπτά στο τραπέζι του Hentz. Οταν λίγο πριν από τις 7 το απόγευμα θέσεις λαμβάνουν οι τρεις εκπρόσωποι της Venus, του συνεταιρισμού ροδακινοπαραγωγών με έδρα τη , η συζήτηση ζωηρεύει. «Στο άκουσμα της ετήσιας παραγωγή μας, 10.000 τόνων, απογοητεύτηκε, όμως του διευκρίνισα ότι συνεργαζόμαστε και με άλλους συνεταιρισμούς αγγίζοντας έτσι τις 80.000 τό», εξηγεί στην «Κ» ο Χρήστος Γιαννακάκης της Venus, που έχει ήδη διεισδύσει σε έτερο γερμανικό σούπερ μάρκετ, το Lidl. «Η κρίση και το ρωσικό εμπάργκο μάς αφύπνισαν».

«Συνομιλήσαμε με τη Lamotte, που ενδιαφέρθηκε για την κομπόστα μας, ενώ με την Globus βρήκαμε σημεία επαφής: την ποιότητα και τον μύθο που ακολουθεί το προϊόν», απαντά, «τυχαία νομίζετε ότι ονομάσαμε τον συνεταιρισμό μας Venus (Αφροδίτη);». Οι πολυμήχανοι ροδακινοπαραγωγοί σπεύδουν να αποχωρήσουν, καθώς το κινητό τους χτυπά επιτακτικά. «Μας περιμένουν στη δύο Αγγλοι από τα σούπερ μάρκετ Tesco και Asda». Το εν λόγω «φλερτ» διαρκεί ήδη έναν χρόνο, ενώ με τους Σκανδιναβούς η συνεργασία πλέον… επισημοποιήθηκε.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση