Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Έτος εξωστρέφειας και νέων υποδομών το 2020 για το Π.Θ.
Έτος εξωστρέφειας και νέων υποδομών το 2020 για το Π.Θ.

Έτος εξωστρέφειας και νέων υποδομών το 2020 για το Π.Θ.

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα  του έκοψε σήμερα το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο Βόλο, σε μία γιορτινή ατμόσφαιρα στην αίθουσα συνεδριάσεων της Πρυτανείας.

Ο πρύτανης του Π.Θ.  Ζήσης Μαμούρης, αφού έκοψε την πίτα για το 2020 και ευχήθηκε σε όλα τα μέλη ΔΕΠ, υγεία, δύναμη και δημιουργικότητα, χαρακτήρισε το 2020 έτος εξωστρέφειας αλλά και νέων υποδομών είναι το 2020 για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με την εκτίμηση ότι θα κριθεί άριστο στις αξιολογήσεις και θα έχει την ανάλογη χρηματοδότηση για να λειτουργήσει άρτια. Προσβλέπει όπως πάντα και στα χρήματα από τις ερευνητικές εργασίες, αλλά όπως επισήμανε, «αφού πετύχαμε να βγούμε αλώβητοι από το 2019 με τη μεγάλη διοικητική μεταρρύθμιση εκτιμώ ότι το 2020 θα είναι μια καλή χρονιά».

Ο κ. Μαμούρης ανέφερε ότι το 2019 ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά για το Πανεπιστήμιο, μια χρονιά ορόσημο καθώς τα πάντα κρίθηκαν μέσα σε δύο με τρεις μήνες, όταν αποφασίστηκε και υλοποιήθηκε η συνένωση με τα ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας. «Θέσαμε σε λειτουργία τα προγράμματα σπουδών των ΤΕΙ που συνεχίζονται και άλλα 17 νέα προγράμματα σπουδών που λειτουργούν άψογα. Από ακαδημαϊκής άποψης είμαστε ικανοποιημένη. Προχώρησε ικανοποιητικά και η διοικητική συνένωση και τ προχωρά και η οικονομική και εισερχόμαστε στο 2020  με πολλές προσδοκίες να πετύχουμε ακόμη ένα στόχο του Πανεπιστημίου που είναι η διεθνο. Να μπορέσουμε να δώσουμε ένα στίγμα το οποίο είναι το Π.Θ. σε όλον τον κόσμο με ισχυρές συνεργασίες και με αριστείες σε όλους τους τομείς».

Ο πρύτανης επισήμανε ότι η χρηματοδότηση δεν είναι ικανοποιητική και τόνισε η «η αριστεία θέλει και οικονομική ενίσχυση. Θα δούμε ένα νέο σύστημα αξιολόγηση που ελπίζουμε να είναι προς τη σωστή κατεύθυνση με τα bonus για να λειτουργήσει.  Αυτή τη στιγμή τα λειτουργικά μας έξοδα είναι στα έξι εκατομμύρια ευρώ, αλλά το Π.Θ. δεν στηρίχθηκε μόνο στα χρήματα του υπουργείου για να λειτουργήσει. Αντλούμε πόρους από ερευνητικά προγράμματα και ένα ισόποσο ποσό κάθε χρόνο πηγαίνει από τα κέρδη που έχει το Π.Θ. από διάφορα προγράμματα».

Επιπλέον 1.000 φοιτητές θα σιτιστούν 

Ο κ. Μαμούρης επισήμανε ότι ακόμη 1.000 φοιτητές θα σιτιστούν τη νέα οικονομική χρονιά, κάτι που καθορίστηκε σήμερα. Όπως εξήγησε υπάρχει μια μεγάλη παρεξήγηση που πρέπει να λυθεί. «Είναι διαφορετικό το ακαδημαϊκό με το οικονομικό έτος. Κάθε οικονομικό έτος το Πανεπιστήμιο είναι υποχρεωμένο ανάλογα με δικαιούχους που κάνουν και το κονδύλιο που διαθέτει να βγάζει ορισμένους έναν αριθμό δικαιούχων, που σταδιακά αυτοί δεν εμφανίζονται όλοι να σιτιστούν στο τελευταίο τετράμηνο και σε γνώση των φοιτητών που είναι επιλαχόντες δίνουμε κάρτες και σε άλλους επιλαχόντες. Αυτούς το πανεπιστήμιο είναι υποχρεωμένο να τους σταματήσει τη σίτιση 31/12 και να επαναπροσδιορίσει τον αριθμό των φοιτητών και τα όρια τα οικονομικά με τη νέα χρονιά, τους νέους δικαιούχους και νέο προϋπολογισμό. Πράγματι ένας φοιτητής που την 1η Σεπτεμβρίου του 2019 σιτίζεται σε πρώτη φάση μέσα στο 2020 δεν σιτίζεται. Αυτό σίγουρα θα ομαλοποιηθεί γιατί ήδη η υπηρεσία της Μέριμνας ανέλαβε να ανακοινώσει τη σίτιση άλλων 1000 επιλαχόντων αυτή τη στιγμή».

Εν αναμονή αναδόχου για τη

Το σχέδιο αξιος της βαμβακουργίας προχωρά κανονικά όπως ανέφερε ο κ. Μαμούρης και σύντομα θα αναδειχθεί ο ανάδοχος του ΣΔΙΤ.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι είναι θετικά τα μηνύματα τόσο για τον Βόλο όσο και για την Λαμία όπου προβλέπεται να αναπτυχθεί campus. Ο αυτή τη στιγμή ανέρχεται σε εκ. ευρώ αλλά σε βάθος 20ετίας το όλο σχέδιο μπορεί να φθάσει τα 250 εκ. ευρώ καθώς ο εργολάβος ανάλογα με τα χρόνια της σύμβασης θα έχει αναλάβει τη συντήρηση και λειτουργία του χώρου.

Η λειτουργία του Ινστιτούτου Κομφούκιος

Το Ινστιτούτο Κομφούκιος θα λειτουργήσει τον Σεπτέμβριο του 2020. Στο Βόλο θα βρεθούν δύο καθηγητές βασικοί καις τη συνέχεια ανάλογα με τη ζήτηση θα στηρίξουν το έργο του καθηγητής που θα έλθουν από την Κίνα. «Αν υπάρξουν 10 τμήματα σε Βόλο και , θα χρειαστούμε και τον αντίστοιχο αριθμό καθηγητών. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλο τον κόσμο. Όσοι παρακολουθούν θα μυούνται στην κινέζικη κουλτούρα και θα υπάρχει διάδραση με κινεζικές επιχειρήσεις που θέλουν να εγκατασταθούν στην περιοχή, μόχλευση διαφόρων υπηρεσιών Κίνας –Ελλάδας για να διευκολυνθεί  η πρόσβαση  των ανθρώπων που ενδιαφέρονται για ό,τι γίνεται στην Κίνα». Επιπλέον σημείωσε ότι φοιτητές και μαθητές δεν θα πληρώνουν .

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση