Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΚΟΣΜΟΣ / Έτοιμο το πόρισμα του ΠΟΥ για την κοιτίδα του κορωναϊού
Έτοιμο το πόρισμα του ΠΟΥ για την κοιτίδα του κορωναϊού

Έτοιμο το πόρισμα του ΠΟΥ για την κοιτίδα του κορωναϊού

Οριστικοποιήθηκε το πόρισμα της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του σχετικά με την προέλευση του κορωναϊού στην και πλέον απομένουν τυπικές διαδικασίες επανελέγχου προκειμένου τις προσεχείς ημέρες, να δημοσιευτεί.

«Το περιεχόμενο είναι τώρα ολοκληρωμένο και ειλικρινά πιστεύω ότι τις επόμενες ημέρες η όλη διαδικασία θα έχει τελειώσει ώστε να είμαστε σε θέση να το δημοσιεύσουμε», δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής στην Κίνα, Πίτερ Μπεν Εμπάρεκ.

Ο ίδιος σημείωσε ότι κατόπιν ενδελεχούς εξέτασης των στοιχείων που συλλέχθηκαν επήλθαν οι επιστημονικοί συμβιβασμοί που βασίζονται σε ανάλυση δεδομένων και με την κινέζικη πλευρά.

Επί της διαδικασίας δημοσίευσης του πορίσματος, ο επικεφαλής διαχείρισης κρίσεων του ΠΟΥ για την Covid – 19, επιδημιολόγος Μαϊκ Ράϊαν, τόνισε πως έπειτα από την ολοκλήρωση της μετάφρασης του πορίσματος που απαιτεί χρόνο ώστε να αποδοθεί επακριβώς σε κάθε γλώσσα, αυτό θα αποσταλεί σε κάθε κράτος μέλος για ενημέρωση, ενώ στην συνέχεια θα μπορούν να γίνουν και παρατηρήσεις.

Ο ιός ξέφυγε από εργαστήριο

Στο μεταξύ, σε δηλώσεις του στο CNN, ο πρώην επικεφαλής του αμερικανικού Κέντρου Πρόληψης Λοιμωδών Νοσημάτων (CDC) Ρόμπερτ Ρέντφιλντ εκτίμησε ότι ο ιός δημιουργήθηκε και απέδρασε από εργαστήριο στην Γουχάν.

«Είμαι της άποψης ότι η πιο πιθανή αιτιολογία αυτής της παθογένεσης στην Ουχάν είναι ένα εργαστήριο. Ξέφυγε». Άλλοι δεν το πιστεύουν αυτό. Η επιστήμη στο τέλος θα δείξει».

Ο Ρέντφιλντ αναφερόταν στο Εργαστήριο Ιολογίας της Γουχάν.

«Αυτό δεν σημαίνει κάποια εσκεμμένη ενέργεια. Είναι η γνώμη μου. Αλλά είμαι ιολόγος. Πέρασα όλη μου τη ζωή στην Ιολογία».

Ο ίδιος σημείωσε ότι δεν πιστεύει ότι ο ιός μετεδόθη από την νυχτερίδα στον άνθρωπο και επανέλαβε ότι ο κορωνοϊός είχε αρχίσει να κυκλοφορεί ήδη από τον Οκτώβριο του 2019

Πάντως, στις αρχές Φεβρουαρίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε χαρακτηρίσει «εξαιρετικά απίθανο» το ενδεχόμενο ο ιός να «απέδρασε» από εργαστήριο της Γουχάν.

 

"Αλιεύοντας" την είδηση