Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Έτοιμη σύντομα η μελέτη υποπαραχωρήσεων για το λιμάνι του Βόλου
Έτοιμη σύντομα η μελέτη υποπαραχωρήσεων για το λιμάνι του Βόλου

Έτοιμη σύντομα η μελέτη υποπαραχωρήσεων για το λιμάνι του Βόλου

Το θέμα της μελέτης αξιολόγησης υποπαραχωρήσεων για το λιμάνι του Βόλου τέθηκε στην σημερινή επίσκεψη στο Βόλο του προέδρου του Ταμείου Αξιολόγησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) Αριστείδη Ξενόφου, ο οποίος προανήγγειλε πως η μελέτη θα είναι έτοιμη στο τέλος Μαΐου.

Θα ακολουθήσει διαβούλευση με το υπουργείο αυτιλίας και τον ΟΛΒ, με το ΤΑΙΠΕΔ να εξετάζει στις αρχές καλοκαιρού τις προοπτικές που διανοίγονται και θα αποφασίσει για τις υποπαραχωρήσεις που θα γίνουν συνολικά και όχι αποσπασματικά.

Ο κ. Ξενόφος είχε επαφές με το , τη Διοίκηση και εργαζόμενους στον ΟΛΒ, ενώ έκανε εκτεταμένη επίσκεψη με συναντήσεις στο λιμάνι.

Ο πρόεδρος του υ βρίσκεται στο Βόλο, στο πλαίσιο επισκέψεων σε 10 περιφερειακά λιμάνια, που πρέπει να αναπτυχθούν και δήλωσε ότι στρατηγική του ταμείου είναι να αφουγκράζεται, και να συνθέτει απόψεις τοπικών φορέων (πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών) για θετικό αποτέλεσμα.

«Παρονομαστής της ς είναι η θετική επίπτωση για πόλη και εργαζόμενους. Θα ακολουθήσει αύριο συνάντηση με δήμαρχο Βόλου για να συζητήσουμε τα θέματα που έχουν σχέση με πόλη και λιμάνι», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για ειδικότερα θέματα για το λιμάνι ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ ανέφερε ότι το Ταμείο ξεκίνησε μια μελέτη αξιολόγησης υποπαραχωρήσεων, η οποία θα είναι έτοιμη τέλος στο Μαΐου, στη συνέχεια θα ακολουθήσει διαβούλευση με υπουργείο αυτιλίας και τη Διοίκηση του ΟΛΒ για να εξεταστούν από κοινού προοπτικές που ανοίγονται.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει και εγκρίθηκε από Δ.Σ. ΟΛΒ μία μελέτη του Π.Θ. που γίνεται και αντιμετωπίζει προοπτική ς του λιμανιού σφαιρικά, καθώς αξιολογεί θέματα οδικής διασύνδεσης, σύνδεσης τραίνου και ταυτόχρονα αξιολογεί προοπτική ανάπτυξης ενός νέου λιμανιού στο νότιο κομμάτι.

Τόνισε ακόμα ότι είναι νωρίς για να αξιολογηθούν οι μελέτες στο σύνολο και πρόσθεσε ότι από την πρώτη ανάγνωση δεν είναι αντικρουόμενες, αλλά αλληλοσυνδέονται.

Ο κ. Ξενόφος συμπλήρωσε ότι ο κύκλος συζητήσεων και επαφών με ενδιαφερόμενους επενδυτές, θα ξεκινήσει μόνο αν ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία.

Σε πρώτη φάση, εξήγησε, ανοίγει κύκλος επαφών με υποψήφιους επενδυτές και εκεί διαπιστώνεις ενδιαφέρον. «Δεν μπορείς να χτυπήσεις τώρα πόρτα, χωρίς να ξέρεις αν θα δώσεις έμφαση σε κρουαζιέρα, εμπορευματικό, car terminal ή κάτι άλλο. Πάει με μία σειριακή σειρά. Ίσως, στο τέλος Ιουνίου, που θα έχει ωριμάσει η διαβούλευση, να έχουμε μία καλύτερη εικόνα», δήλωσε.

Ερωτηθείς για το car terminal ο πρόεδρος του Ταμείου διευκρίνισε ότι δεν προχωράει άμεσα, καθώς δεν υπάρχει συνολική θεώρηση και απόφαση για το πως θα αναπτυχθεί το λιμάνι. Το κυρίαρχο θέμα είναι να έχουμε συνολική μελέτη, επισήμανε.

Αναφορικά με τη συνάντηση που θα γίνει αύριο με τον , ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ τόνισε ότι θα απασχολήσουν τα θέματα παραχώρησης κομματιού της χερσαίας ζώνης όπως το Αγ. Κωνσταντίνου και της συνοικίας Παλαιού Λιμεναρχείου, που ανήκει στο Π.Θ. και του αιτήματος για πιο ενεργητική εμπλοκή του Δήμου στην ανάπτυξη του λιμένα.

Για το σημείο που βρίσκονται οι παραχωρήσεις, ο κ. Ξενόφος υπογράμμισε ότι εγκρίθηκαν οι χώροι που θα παραχωρηθούν στο Δήμο, στους οποίους περιλαμβάνεται και το παραλιακό μέτωπο για το οποίο ζητήθηκαν εγκρίσεις από διάφορα υπουργεία και το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, ζητήθηκε τοπογραφικό της χερσαίας ζώνης, που ολοκλήρωσε ο ΟΛΒ αν και δεν ήταν στις υποχρεώσει του.

Το τοπογραφικό πρέπει να υπογραφεί από Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Βόλου και θα πάει στους εμπλεκόμενους φορείς στην Αθήνα για να οριστικοποιηθεί η διαδικασία του αποχαρακτηρισμού.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΒ Γιώργος Τοζίδης από την πλευρά του είπε ότι οι αποφάσεις για τις παραχωρήσεις ελήφθησαν τον Νοέμβριο του 2018 και ο ΟΛΒ επιστρέφει την έκταση στο Ελληνικό Δημόσιο και εκείνο θα την παραχωρήσει στο , κάτω από συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις.

Ο κ. Ξενόφος δήλωσε ότι το ζήτημα της Χαλυβουργίας σε πρώτο πλάνο για το λιμάνι, γιατί συνδράμει σημαντικά στα έσοδά του, ενώ η βιομηχανία απασχολεί 400 εργαζόμενους και η δραστηριότητα πρέπει να προστατευτεί.

Ο κ. Ξενόφος υπογράμμισε ότι σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές αποφάσεις και την υποχρέωση που υπάρχει, η δραστηριότητα εκφόρτωσης σκραπ της βιομηχανίας θα μεταφερθεί από την προβλήτα 1 στην προβλήτα 3.

Είπε ότι έγινε μελέτη του κόστους μεταφοράς και υπάρχει σύμπνοια να δρομολογηθεί η μεταφορά της δραστηριότητας. Το κόστος της μεταφοράς εκτιμάται στα 3 εκ. €, με την υποχρέωση αποκατάστασης βλάβης του προβλήτα 1 (όπου βρίσκεται σήμερα) που θα κοστίσει 900.000 €, που θα επωμιστεί η βιομηχανία, αλλά μένει το θέμα να οριστικοποιηθεί.

Η μεταφορά της δραστηριότητας της Χαλυβουργίας στην προβλήτα 3, πρέπει να έχει ολοκληρωθεί, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ως το 2021.

Εν τω μεταξύ κόλλησε το θέμα της προμήθειας εξοπλισμού στο λιμάνι του Βόλου, μέσω του περιφερειακού ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα με τον κ. Τοζίδη, στο ΕΣΠΑ έχει ενταχθεί ένας αυτοκινούμενος αξίας 3 εκ. € και ένα όχημα μεταφοράς Εμπορευματοκιβωτίων 500.000 €.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΒ είπε ότι το θέμα έχει κολλήσει στα διαδικαστικά τις διαχειριστικής αρχής ΕΣΠΑ και παρουσιάζει πολλούς μήνες καθυστέρηση.

Τέλος, ο κ. Ξενοφός μετέφερε την εμπειρία του από τα έργα στα λιμάνια για επενδύσεις, χαρακτήρισε τη γραφειοκρατία εφιάλτη και τόνισε ότι πρέπει να αλλάξει η φιλοσοφία στο Ελληνικό Δημόσιο.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση