Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Με αίτημα για σταθερά επιτόκια στην Ουάσιγκτον Τσακαλώτος, Σταθάκης
Με αίτημα για σταθερά επιτόκια στην Ουάσιγκτον Τσακαλώτος, Σταθάκης

Με αίτημα για σταθερά επιτόκια στην Ουάσιγκτον Τσακαλώτος, Σταθάκης

Με την πάγια θέση της Ελλάδας για μετατροπή των κυμαινόμενων επιτοκίων των ευρωπαϊκών δανείων σε σταθερά, μεταβαίνουν σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος και ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης στην Ουάσιγκτον, όπου στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) αναμένεται να υπάρξουν συζητήσεις για την πορεία των διαπραγματεύσεων, αλλά και για το θέμα της νέας ρύθμισης του ελληνικού χρέους.

Αν και παράγοντες που γνωρίζουν την κατάσταση υποστηρίζουν ότι τις επόμενες ημέρες δεν αναμένεται να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για την Ελλάδα, ωστόσο εκτιμούν ότι κάποιες θα γίνουν. Στο πλαίσιο αυτό οι δύο Ελληνες υπουργοί έχουν προετοιμάσει τις θέσεις της κυβέρνησης για το ζήτημα της νέας ρύθμισης του ελληνικού χρέους, παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη συζήτηση θα διεξαχθεί μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ. Χθες, το Reuters ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά θα ζητήσει από τους δανειστές τη μετατροπή των κυμαινόμενων επιτοκίων των ευρωπαϊκών δανείων σε σταθερά, καθώς και τη συμπερίληψη των εντόκων γραμματίων στον υπολογισμό των ετήσιων δαπανών εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους. Κάτι που θα καταστήσει ευκολότερο το να ξεπερνά η Ελλάδα το όριο του 15% του ΑΕΠ για τις ετήσιες δαπάνες αποπληρωμής χρέους. Ενα όριο που έχουν θέσει οι δανειστές για να χαρακτηριστεί βιώσιμο ή μη το χρέος.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που έχουν ήδη γίνει, προκύπτουν τα εξής:

• Σε ό,τι αφορά το θέμα της μετατροπής των επιτοκίων σε σταθερά, εκτιμάται ότι είναι πολύ δύσκολο να το δεχτούν οι χώρες της Ευρωζώνης. Αν τα επιτόκια «κλειδώσουν» σε ένα επίπεδο κοντά στα σημερινά επίπεδα των επιτοκίων, τότε οι ευρωπαϊκές χώρες αναμένεται να καταγράψουν απώλειες σε σχέση με τις πιθανές μελλοντικές απολαβές τόκων από τα ελληνικά δάνεια. Και αυτό, επειδή στα επόμενα χρόνια όλοι περιμένουν ότι τα επιτόκια θα αρχίσουν να αυξάνονται από τα σημερινά χαμηλά τους επίπεδα. Ετσι, κρίνεται ότι πολύ δύσκολα οι Ευρωπαίοι εταίροι της χώρας θα δεχτούν μία τέτοια ρύθμιση.

• Για το θέμα του υπολογισμού των εντόκων γραμματίων στις ετήσιες δαπάνες εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους, φαίνεται πως η Ευρωζώνη είναι πιο ανοικτή στο να το συζητήσει. Τα γραμμάτια που αναχρηματοδοτεί ετησίως η Ελλάδα ανέρχονται σε 15 δισ. ευρώ ή περίπου 7% του ΑΕΠ. Επίσης, αυτή τη στιγμή οι ετήσιες δαπάνες για την ομολόγων, τόκων και δόσεων προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υπολογίζονται σε περίπου 8% του ΑΕΠ για τα επόμενα χρόνια. Με τον συνυπολογισμό των εντόκων γραμματίων, οι συνολικές υποχρεώσεις της χώρας κινούνται στα επίπεδα του 15% του ΑΕΠ.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση