Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΕΛΛΑΔΑ / Εθνική τραγωδία: 81 νεκροί και 164 ενήλικες τραυματίες, 23 παιδιά
Εθνική τραγωδία: 81 νεκροί και 164 ενήλικες τραυματίες, 23 παιδιά

Εθνική τραγωδία: 81 νεκροί και 164 ενήλικες τραυματίες, 23 παιδιά

Ώρες αγωνίας για τους αγνοούμενους – Δεκάδες κλήσεις δέχεται η πυροσβεστική

Ολοένα και αυξάνεται η αγωνία για τους αγνοούμενους μετά τις φονικές πυρκαγιές που έπληξαν την Ανατολική Αττική. Η πυροσβεστική δέχεται δεκάδες τηλεφωνήματα με αποτέλεσμα να μην είναι σαφής ο ακριβής αριθμός τους.

Όπως είπε στην ενημέρωσή της και η εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, κ. Μαλλίρη, «το πιο σημαντικό όμως είναι, ότι το δύσκολο έργο για τον εντοπισμό αγνοουμένων δεν έχει τελειώσει, καθώς το κέντρο της Πυροσβεστικής και οι άλλες υπηρεσίες έχουν δεχτεί δεκάδες κλήσεις, και διεξάγονται πεζές περιπολίες από 130 μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων και του Πυροσβεστικού Σώματος, στις περιοχές Βουτζά, Μάτι και Ραφήνα».

Η πυροσβεστική κάνει έκκληση στους συγγενείς και οικείους των αγνοουμένων, προκειμένου να οριστικοποιηθεί ο αριθμός τους, να επικοινωνούν στο τηλεφωνικό αριθμό 199 για να δηλώσουν τους ανθρώπους που αναζητούν, δίνοντας τις απαραίτητες πληροφορίες και στοιχεία.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση οι νεκροί είναι 74 ενώ οι τραυματίες 187.

Επίσης 23 παιδιά χρειάστηκαν ιατρική φροντίδα και 11 από αυτά νοσηλεύονται, χωρίς να εμπνέει ανησυχία η κατάσταση της υγείας τους.

Ειδική πλατφόρμα για τους αγνοούμενους 

Τις τελευταίες ώρες έχει δημιουργηθεί στο διαδίκτυο μία ανοιχτή πλατφόρμα – βάση δεδομένων που αφορά τους ανθρώπους που αγνοούνται μετά τις φονικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική.

Ο καθένας μπορεί να μπει στη βάση και να ανεβάσει τα στοιχεία του δικού του ανθρώπου καθώς και το σημείο όπου βρισκόταν τη στιγμή της πυρκαγιάς.

Από τη στιγμή που δημιουργήθηκε η πλατφόρμα, μετρά 17 εγγραφές που αφορούν αντίστοιχους ανθρώπους που αναζητούνται.

Δείτε ΕΔΩ τη βάση δεδομένων.

Δήμαρχος Ραφήνας: Φοβάμαι ότι οι νεκροί θα ξεπεράσουν τους 100

Ο Δήμαρχος Ραφήνας, Βαγγέλης Μπουρνούς, με δηλώσεις του πριν από λίγο, εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι νεκροί θα ξεπεράσουν τους 100.

Όπως χαρακτηριστικά, είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο αριθμός των αγνοούμενων είναι αυτός που θα καθορίσει τον τελικό τραγικό υπολογισμό.

Ο κ. Μπουρνούς, το σπίτι του οποίου καταστράφηκε ολοσχερώς από τις φλόγες, εξήγησε ότι δεν του δόθηκε ποτέ εντολή εκκένωσης της περιοχής.

«Όταν άλλαξε ο αέρας, οι αστυνομικοί φώναζαν “φύγετε, φύγετε”, αλλά δεν έγινε καμία οργανωμένη ενέργεια», είπε ο κ. Μπουρνούς.

Επιστολή από τον πρόεδρο JeanClaude Juncker προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα

 

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής JeanClaude Juncker έγραψε στον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα για να εκφράσει τα συλλυπητήρια του  για την απώλεια ανθρώπινων ζωών στις πυρκαγιές στη χώρα:

Αξιότιμε κε Πρωθυπουργέ,

Με βαριά καρδιά έχω μάθει ότι πολλοί άνθρωποι έχασαν τραγικά τις ζωές τους σε καταστροφικές πυρκαγιές στην Αθήνα.

Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα ήθελα να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους φίλους των θυμάτων.

Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, στεκόμαστε στο πλευρό του ελληνικού λαού και των αρχών και συγχαίρω τις ακούραστες και θαρραλέες προσπάθειες των ομάδων έκτακτης ανάγκης.

Θα γίνει ό, τι είναι δυνατό για να προσφέρουμε βοήθεια σήμερα, αύριο και για όσο διάστημα χρειαστεί.

Ζήτησα από το Χρήστο Στυλιανίδη, Επίτροπο Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, να έρθει σε άμεση επαφή με τις ελληνικές αρχές πολιτικής προστασίας και με ενημερώνει ότι έχει κινητοποιηθεί βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων αεροπλάνων και πυροσβεστικών ομάδων. Ο Επίτροπος ταξιδεύει σήμερα στην Αθήνα. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τα κράτη μέλη που προσέφεραν βοήθεια για τη συνεχιζόμενη αλληλεγγύη τους στον τομέα αυτό”.

Ο επίτροπος ανθρωπιστικής βοήθειας και διαχείρισης κρίσεων Χρ. Στυλιανίδης για τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα

 Σήμερα είναι ημέρα μεγάλης θλίψης για την Ελλάδα και για ολόκληρη την Ευρώπη.

Η ΕΕ βρίσκεται στο πλευρό του ελληνικού λαού αλληλέγγυα τούτη τη δύσκολη στιγμή.

Θα ήθελα να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες και στους φίλους των θυμάτων των καταστροφικών πυρκαγιών που στοίχισαν τόσο πόνο και ανθρώπινες ζωές.

Όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος κ. Γιούνκερ στην επιστολή του, θα ταξιδέψω στην Αθήνα σήμερα για να συναντήσω τις ελληνικές αρχές πολιτικής προστασίας και να συντονίσω τη βοήθεια της ΕΕ, η οποία έχει ήδη δρομολογηθεί.

Μίλησα με τον Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα χθες, με τον οποίο βρίσκομαι διαρκώς σε επαφή προκειμένου να προσφέρουμε την πλήρη στήριξη της Επιτροπής στις ελληνικές αρχές και στον ελληνικό λαό.

Θα ήθελα εδώ να ευχαριστήσω την Κύπρο, την Ισπανία και τη Βουλγαρία που προσέφεραν αμέσως συγκεκριμένη συνδρομή μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας: αεροσκάφη, πυροσβέστες, γιατρούς και οχήματα.

Μαζί καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια νυχθημερόν, για να συνδράμουμε τους πρώτους παρεμβαίνοντες και τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης που εργάζονται ακούραστα για να βοηθήσουν όσους το χρειάζονται.

 

O Δήμος Βόλου

Στην οικονομική ενίσχυση των πυρόπληκτων της Αττικής θα προχωρήσει ο Δήμος Βόλου, με σχετική εισήγηση που θα φέρει στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της επόμενης Τρίτης, 31 Ιουνίου, ο δήμαρχος Βόλου.

Ο ίδιος, με επιστολή του που εστάλη σήμερα στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ ζητεί από την Ένωση να προχωρήσει σε αντίστοιχη ενέργεια, προκειμένου να ανακουφιστούν οι κάτοικοι των περιοχών αυτών που βιώνουν μια πραγματική τραγωδία μετά τις φονικές και καταστροφικές πυρκαγιές.

 Γ.Σ.Β. «Η ΝΙΚΗ»

 

Ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο του Γ.Σ.Β. «Η ΝΙΚΗ» εκφράζουν τα βαθύτατα συλλυπητήριά τους στις οικογένειες και στους οικείους των θυμάτων από τις φονικές πυρκαγιές της Αττικής.

Οι σκέψεις όλων βρίσκονται κοντά σε αυτούς τους ανθρώπους που βιώνουν μια ανείπωτη τραγωδία.

ΠΑΝΔΟΙΚΟ: Δεν μαθαίνουμε από τα «λάθη» μας

Ακόμη μια φορά, επρόκειτο για εμπόλεμη κατάσταση. Ο εχθρός σε πρώτο πλάνο, ήταν η φωτιά. Αν δούμε όμως πίσω από το πρώτο πλάνο, θα δούμε τον πραγματικό εχθρό. Δυστυχώς, θα δούμε τον αδιάφορο εαυτό μας και βέβαια, τη Διοίκηση.

Σε εμπόλεμη κατάσταση και όπου εμπλέκονται εναέρια, επίγεια μέσα και ανθρώπινο δυναμικό, βασικό πράγμα είναι η Διοίκηση. Ο στρατηγός, οι κατώτεροί του και η υλικοτεχνική υποδομή. Σταθερά κάθε Άνοιξη, διαβάζουμε ότι συγκαλούνται τα ανάλογα συντονιστικά όργανα. Φωτογραφίες, δηλώσεις, αλλά… ο Θεός να βάλει το χέρι του. Πως γίνεται, σχεδόν πάντα, είτε πρόκειται για την πλημύρα στην Μάνδρα , είτε για τη φωτιά τώρα, να κλαίμε πάνω σε συνανθρώπους μας; Σίγουρα κάτι δεν πάει καλά κι εάν κάποιος καταθέσει εξοργισμένος ένα προς ένα, τί δεν πάει καλά, τον πετάνε έξω από το «σύστημα».

Είναι γεγονός ότι με τέτοιο δυνατό αέρα σε φωτιά, φεύγεις τρέχοντας! Κι ενώ εσύ ως πολίτης τρέχεις όπου νομίζεις, θα πρέπει ο Διοικητής να έχει πλήρη γνώση της κατάστασης και να φροντίσει πώς, χωρίς απώλειες, να εκκενωθεί η περιοχή. Ακούμε λοιπόν ότι «επιχειρούν τριάντα οχήματα με εκατό  πυροσβέστες» Ε και; Τί κάνουν και πώς; Ακούμε ακόμη ότι «δεκάδες εθελοντές είναι στον χώρο της φωτιάς». Ε και; Ο ανεκπαίδευτος εθελοντής είναι ένα ακόμη πρόβλημα και όχι κάποια βοήθεια. Όταν μπαζώνεις ρέματα για να βγάλεις λεφτά, οπλίζεις τον εχθρό σου.

Το ίδιο και όταν καταπατάς χώρο και χτίζεις μέσα στο δάσος. Έτσι χωρίς κάποιο σχέδιο πόλης. Είναι θέμα χρόνου πότε θα σου επιτεθεί ο εχθρός. Κι εσύ θα είσαι άοπλος! Άοπλος μεν αλλά, με πισίνα στο εξοχικό, γρασίδι  και φοίνικες. Με μπάρμπεκιου για τις μπριζόλες. Με την Διοίκηση που σε προτρέπει να πληρώσεις για να το σώσεις! Όλα πλασματικά και μια προσωρινή και ψεύτικη εικόνα. Κατά περίπτωση, η εικόνα είναι ο εφιάλτης και ο τρόμος. Είναι οι απώλειες συνανθρώπων μας, που δεν αξίζει να χάνουν τη ζωή τους για ένα λάθος που έκαναν με συμμέτοχο την Διοίκηση. Ουσιαστικά, με ακραίο τρόπο και χωρίς «δημοκρατικές» διαδικασίες, η φύση, γίνεται «δάσκαλος». Τί είναι το λάθος και τί το σωστό; Είτε το νερό είναι ο «δάσκαλος», είτε η φωτιά. Ένα σύστημα είναι που έχει σχέση με όλες τις παραμέτρους της καθημερινότητάς μας, που ανεχόμαστε και συμμετέχουμε άφωνοι και φοβισμένοι. Ζούμε ότι επιλέξαμε. Κι αν δεν επιλέξουμε κάτι άλλο, θα συνεχίσουμε να το ζούμε. Όλα είναι θέμα επιλογών. Προσωπικών αλλά  κύρια συλλογικών.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι για την τραγωδία από τις φωτιές στην Αττική

Από χθες η Αττική και όλη η χώρα ζει μια μεγάλη τραγωδία

Ετούτη εδώ τη στιγμή προέχει η νηφαλιότητα, η αλληλεγγύη και ο σεβασμός στους συνανθρώπους μας που έχασαν τη ζωή τους. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας απέναντι στους πληγέντες συμπολίτες μας και την ευγνωμοσύνη μας προς όλους όσοι, με αυτοθυσία, ρίχτηκαν και ρίχνονται στη μάχη για να σβήσουν οι φλόγες και να σωθούν οι συμπολίτες μας και το περιβάλλον.

Ας παραδειγματισθούμε από αυτούς για τη συνέχεια. Χρειάζεται ομοψυχία, αίσθημα ευθύνης, πολιτική τόλμη, αντιπαλότητα με τα εμπεδωμένα συμφέροντα και τις νοοτροπίες και βαθιά γνώση για να επουλωθούν οι πληγές και να αναστηλωθεί η πολιτική προστασία των κοινοτήτων μας.

Συμμετέχουμε στο πένθος και την θλίψη των συνανθρώπων μας.

Αισθανόμαστε όμως την υποχρέωση να μιλήσουμε  για τις ευθύνες όσων επέτρεψαν να χτίζονται ανοχύρωτες πόλεις μέσα σε δάση, και ειδικά σε πευκοδάση. Θυμίζουμε ότι ανάλογα ολοκαυτώματα – με θύματα και μεγάλες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, περιβάλλον, υποδομές και περιουσίες – συμβαίνουν σε όλες τις περιοχές με μεσογειακό κλίμα (Μεσόγειο, Καλιφόρνια, Ν και Δ Αυστραλία), όταν η φτώχεια ή η απρονοησία της πολιτείας οδηγεί τους ανθρώπους να κατοικούν σε ανασφαλείς περιοχές και ευάλωτες  κατοικίες.   Όταν η πολιτεία δεν σχεδιάζει, δεν πολεοδομεί με αρχές και κανόνες , ανέχεται  να κτίζονται  άναρχα  κατοικίες μέσα σε εύφλεκτη βλάστηση και ακατάλληλες περιοχές, χωρίς υποδομές.

Σήμερα, θα γιορτάζαμε την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, σήμερα δεν μπορούμε παρά να θυμίσουμε ότι πολλές από τις πευκόφυτες εκτάσεις της Αττικής αποδόθηκαν για κατοικίες από την κυβέρνηση της δικτατορίας. Η δικτατορία των συνταγματαρχών, έβαλε τα δάση της Πεντέλης σε σχέδιο (οι περιοχές των πυρκαγιών Ντράφι, Βουτσάς, Αγ.Σπυρίδωνας κλπ). Οι κυβερνήσεις που ακολούθησαν διατήρησαν το καθεστώς της εκτός σχεδίου δόμησης. Τα αυθαίρετα στα δάση πολλαπλασιάστηκαν με την ανοχή του κράτους.

Δεν μπορούμε επίσης να μην αναφερθούμε στην κλιματική αλλαγή, που για μια φορά ακόμη αποδεικνύεται ότι είναι εδώ και σκοτώνει: Ξηροί χειμώνες, σημαίνουν δένδρα χωρίς χυμούς.  Δυνατοί άνεμοι σημαίνουν ταχύτητες φωτιάς που ξεπερνούν την ανθρώπινη ταχύτητα αντιμετώπισης σε φωτιές.

Για τους Οικολόγους Πράσινους η αντιμετώπιση της κλιματική αλλαγής είναι απόλυτη πολιτική προτεραιότητα. Αγωνιζόμαστε για πολιτικές που θα ελέγξουν την κλιματική αλλαγή και θα εξασφαλίσουν την απεξάρτησή μας ως κοινωνία από τα ορυκτά καύσιμα και τη βιομηχανική κτηνοτροφία, τα βασικά αίτια της υπερθέρμανσης του πλανήτη και των ακραίων καιρικών φαινομένων που μας δοκιμάζουν ολοένα και περισσότερο.

Με βάση τα παραπάνω, την κατάσταση που έχει κληρονομηθεί και τις πρωτόγνωρες κλιματικές συνθήκες που εκδηλώνονται και θα συνεχίσουν να εκδηλώνονται και στη χώρα μας, όπως όλα τα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν, οι Οικολόγοι Πράσινοι αισθανόμαστε σήμερα την ανάγκη να πούμε δυνατά αυτά που έχουμε ήδη πει, αλλά δυστυχώς δεν ακούστηκαν. Έστω και τούτη την ύστατη ώρα, η πολιτεία πρέπει να προχωρήσει:

  • Στην άμεση ανάσχεση της εκτός σχεδίου δόμησης με νόμους και κυρώσεις
  • Στην άμεση ανάρτηση του συνόλου των δασικών χαρτών στην Αττική
  • Στην προστασία με θαρραλέα μέτρα  των παράκτιων περιοχών από αυθαίρετες κατασκευές, ασχεδίαστους δρόμους και ανεξέλεγκτη χρήση
  • Τα έργα πρόληψης των πυρκαγιών –κυρίως οι καθαρισμοί και διανοίξεις δασικών δρόμων να προχωρήσουν με προτεραιότητα, δίνοντας ευκαιρίες δραστηριοποίησης και δουλειάς σε δασικούς συνεταιρισμούς και φορείς κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας. Να γίνονται δε τον χειμώνα έως την άνοιξη και όχι μέσα και τέλος καλοκαιριού
  • Να ξεπεραστούν οι μνημονιακές δεσμεύσεις για την καλύτερη στελέχωση των δασικών και πυροσβεστικών υπηρεσιών με προσωπικό διαθέσιμο όλο το χρόνο
  • Να αποκτήσει η πολιτική προστασία την ουσιαστική της διάσταση και να γίνει βίωμα για τους πολίτες, σε κάθε οικισμό σε κάθε γειτονιά,  με ουσιαστικές πρωτοβουλίες της αυτοδιοίκησης
  • Να επενδύσει στην προστασία των παραδοσιακών χρήσεων γης και στην Αττική, να πλουτίσουμε το τοπίο με το παραδοσιακό μωσαϊκό από καλλιέργειες, αμπέλια, βοσκότοπους κλπ, που μπορεί να συμβάλλουν ώστε οι πυρκαγιές να μην εξελίσσονται πολύ και να αντιμετωπίζονται εύκολα.

Ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος στις πληγείσες περιοχές της Αττικής

Με την είδηση του ξεσπάσματος πυρκαγιάς στην Αν. Αττική, ο βουλευτής Μαγνησίας Παναγιώτης Ηλιόπουλος μετέβη εσπευσμένα από τον Βόλο στις πληγείσες περιοχές όπου μαζί με ομάδα εθελοντών, συνέδραμαν στην κατάσβεση της φωτιάς και στην παροχή βοήθειας στους πληγέντες.

Άμεση ήταν και η ανταπόκριση του Αρχηγού της Χρυσής Αυγής Ν. Γ. Μιχαλολιάκου όπου μαζί και με άλλους βουλευτές επισκέφθηκαν την περιοχή και πραγματοποίησαν συνάντηση με τον Δήμαρχο Ραφήνας – Πικερμίου Βαγγέλη Μπουρνού από τον οποίο ενημερώθηκαν για την κατάσταση.

Στην συνέχεια, πολυάριθμη αντιπροσωπεία μελών της Χρυσής Αυγής, προσέφερε νερά, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης στα Δημαρχεία Ραφήνας και Μαραθώνα.

Το Επιμελητήριο Μαγνησίας

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας   Αριστοτέλης Μπασδάνης και σύσσωμα τα μέλη του Επιμελητηρίου εκφράζουν την βαθύτατη θλίψη τους για τα θύματα της εθνικής τραγωδίας που βύθισαν στο πένθος όλη την χώρα, αλλά και την συμπαράστασή τους στις εκατοντάδες οικογένειες και επαγγελματίες που είδαν τους κόπους μίας ζωής να γίνονται στάχτη στα αποκαΐδια της πύρινης λαίλαπας.

Εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τις περιουσίες τους και η Πολιτεία θα πρέπει άμεσα να μεριμνήσει για την αποκατάστασή τους και την επιστροφή στην κανονικότητα.

Οι ευχές και οι προσευχές μας δίπλα στις οικογένειες που έχασαν τους ανθρώπους τους, αλλά και σε όσους παλεύουν να σταθούν ξανά στα πόδια τους.

Το Επιμελητήριο Μαγνησίας δηλώνει παρών σε κάθε πρωτοβουλία που θα αναληφθεί από την ΚΕΕ ώστε όλοι μαζί, με αίσθημα αλληλεγγύης και ενότητας να συνεισφέρουμε –έστω και λίγο- στους ανθρώπους που δοκιμάζονται.

 

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Αναλένα Μπέρμποκ: Τα στοιχήματα της πρώτης Γερμανίδας ΥΠΕΞ #ΑναλέναΜπέρμποκ - https://t.co/h4Rn1tyYEb -

  • #Ρινόκερος: Αντικαταστάτης του Σερβετάλη ο Αιμιλιάνος Σταματάκης #Ρινόκερος - https://t.co/YLWGoZ5UDh -

  • Ανάπλαση Πανεπιστημίου: Ξεκίνησαν οι εργασίες #ΑνάπλασηΠανεπιστημίου - https://t.co/viwV0pvfhp -

"Αλιεύοντας" την είδηση