Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Εθισμός στο διαδίκτυο χωρίς ψηφιακή νοημοσύνη
Εθισμός στο διαδίκτυο χωρίς ψηφιακή νοημοσύνη

Εθισμός στο διαδίκτυο χωρίς ψηφιακή νοημοσύνη

Ενδιαφέρουσα η διημερίδα για το διαδίκτυο στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας

 

με τίτλο «ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΠΟΛΙΤΗ: ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΨΗΦΙΑΚΟ ΠΟΛΙΤΗ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ» διοργανώνεται στις 9 -10 Φεβρουαρίου 2017 στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας στα Μελισσάτικα.

Η διημερίδα που αφορά εκπαιδευτικούς και γονείς, διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο , τη «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» της Μητροπόλεως Δημητριάδος & Αλμυρού, την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, τη , τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας Β΄ Παιδιατρική Κλινική Παν/μίου Αθηνών Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», το Κέντρο Ψυχικής Υγείας – Γενικό Νοσοκομείο Βόλου και την Ένωση Γονέων & Κηδεμόνων Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.

Η διημερίδα έχει σαν στόχο να παρουσιάσει τη θετική και τη δημιουργική χρήση της τεχνολογίας, ενώ αναλύει και την ανάπτυξη προβληματικών συμπεριφορών σε σχέση με τις νέες τεχνολογίες με στόχο την πρόληψή τους.

Στο πρόγραμμα του συνεδρίου καταξιωμένοι επιστήμονες στα επιστημονικά πεδία των νέων τεχνολογιών, της ς και της ανθρώπινης συμπεριφοράς συμμετέχουν με ομιλίες, διαδραστικά εργαστήρια τεχνολογίας (ρομποτική, 3D Printing, τεχνητή νοημοσύνη κ.ά.), σεμινάρια προς εκπαιδευτικούς-γονείς σε ειδικά θέματα ( στο διαδίκτυο, κυβερνοεκφοβισμός, digital parenting κ.ά.).

Αναλυτικά στοιχεία για τη διημερίδα, τους στόχους του και τις προοπτικές της, έδωσαν   ο Αλέξανδρος Καπανιάρης, οργανωτικός γραμματέας του φορέα,  ο δρ. Κωνσταντίνος Σιώμος, ψυχίατρος παιδιών και εφήβων, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο    και ο υπεύθυνος του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων Μαγνησίας   Αντ. Πλαγεράς σε σημερινή  συνέντευξη Τύπου   στο της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού.

Ο κ. Καπανιάρης χαρακτήρισε υψηλής ποιότητας την διημερίδα που αφορά στην και παρουσίασε το πρόγραμμα του διημέρου.

Ο διευθυντής Β'/θμιας εκπαίδευσης Σωκρ. Σαβελίδης  είπε: «Διαβάζοντας  τον τίτλο της διοργάνωσης  στεκόμαστε στη λέξη -κλειδί «απέναντι « , θεωρώντας ότι η ανάλυση της λέξης  μπορεί να οδηγήσει  στην  κατεύθυνση της αντιμετώπισης του φαινομένου του εθισμού στο διαδίκτυο. Σε όλα τα χαρακτηριστικά του διαδικτύου που  προκαλούν εθισμό, σπαταλώντας τις ζωές των νέων , πρέπει να αντιτάξουμε  όλα εκείνα που προκαλούν «εθισμό» στο καλό κ' αγαθό».

Ο ίδιος  εξήγησε: «Για να γίνουμε πιο σαφείς πρέπει να αντιτάξουμε:

Στα ωραιότερα ψεύδη, την αλήθεια και τις μεθόδους αναζήτησής της

  • Στην  υπερβολή της πλάνης , τη λογική και τον ορθολογισμό
  • Στην πολυποικιλότητα  των εικόνων, την πολυποικιλότητα των νοημάτων
  • Στη φθηνή διασκέδαση , την ποιοτική κοινωνικοποίηση.

Κλείνοντας ο κ. Σαβελίδης τόνισε: « Έχουμε καθήκον πρώτα απ' όλα οι γονείς και οι   και κατόπιν όλοι οι ‘άνθρωποι του πνεύματος , να μην αγνοήσουμε  τον κίνδυνο του εθισμού  για τους νέους μας, αλλά  να μεριμνήσουμε  άμεσα και καθοριστικά  ώστε να εξαλειφθεί.

Ο διευθυντής Α'/θμιας Εκπαίδευσης Γ. Πολύζος χαρακτήρισε το διαδίκτυο εικονικό χώρο με εκατομμύρια πληροφορίες  και παιχνίδια που ασκεί γοητεία, επισημαίνοντας ωστόσο ότι  έχει πολλές σκοτεινές πλευρές.

Ο ίδιος παρατήρησε ότι οι  ανήλικοι κάνουν χρήση του διαδικτύου χωρίς  επίβλεψη και απέδωσε μεγάλη ευθύνη στους γονείς, υπογραμμίζοντας ότι ένας ενήλικας μπορεί να κρίνει τις «παγίδες» του διαδικτύου σε αντίθεση με τον ανήλικο.

Ο  δρ. Κωνσταντίνος Σιώμος, ψυχίατρος παιδιών και εφήβων, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο, χαρακτήρισε πολύ καλή τη σύνθεση  των επιστημόνων που θα μετέχουν στην διημερίδα, καθώς και πολύ σημαντικό τον ρόλο  της εκπαίδευσης στο διαδίκτυο.

Ο ίδιος έδωσε κάποια στοιχεία λέγοντας ότι παγκοσμίως   το ποσοστό εθισμού στο διαδίκτυο ανέρχεται στο 6%.

Παρόμοια  ποσοστά έχουν καταγραφεί επίσης και στην Θεσσαλία , καθώς επίσης και στον κλάδο των στρατιωτικών και των τεταρτοετών φοιτητών πανεπιστημίου που καθυστερούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους , αφού απορροφούνται από τα games.

Ο κ. Σιώμος επισήμανε ότι στόχος είναι η αύξηση της θετικής χρήσης  του διαδικτύου και η  απόκτηση ψηφιακής νοημοσύνης , που είναι σε χαμηλά επίπεδα παγκοσμίως.

Συγκεκριμένα είπε ότι πρέπει να μάθουμε να διαχειριζόμαστε την ψηφιακή μας ταυτότητα ώστε να μην αποβαίνει εις βάρος  του χρήστη σε  όλους τους τομείς της ζωής του και πρόσθεσε πως πρέπει να αναπτυχθεί η εκπαίδευση για την ψηφιακή τεχνολογία.

Τέλος ο  εκπαιδευτικός, υπεύθυνος του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων Μαγνησίας   Αντ. Πλαγεράς ,  είπε πως δεν πρέπει να δαιμονοποιηθεί το διαδίκτυο, αλλά όλοι να προβάλλουν  τα θετικά του στοιχεία προς  όφελος των παιδιών, των γονέων και της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Σημειώνεται ότι  η διημερίδα και τα εργαστήρια είναι ν και  απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων , σε γονείς , καθώς και σε κάθε ενδιαφερόμενο  για ζητήματα δημιουργικού διαδικτύου , ασφάλειας και εθισμού στο διαδίκτυο.

Πεισσότερες πληροφορίες:www.magniton-kivotos.gr.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση