Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » ESM: Με ρήτρα ΑΕΠ και υπό όρους η ελάφρυνση του χρέους
ESM: Με ρήτρα ΑΕΠ και υπό όρους η ελάφρυνση του χρέους

ESM: Με ρήτρα ΑΕΠ και υπό όρους η ελάφρυνση του χρέους

Η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, η σύνδεση των ετήσιων πληρωμών για την εξυπηρέτηση του χρέους με το της χς και το «πάγωμα» πληρωμών μέρους των τόκων για μία περίοδο είναι τα βασικά μέτρα που συζητούνται πίσω από κλειστές πόρτες στις όσον αφορά την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με έγγραφο που έφερε χθες στη δημοσιότητα η Journal. Το έγγραφο, το οποίο έχει τη σφραγίδα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), δόθηκε στους υιπους θεσμούς για περαιτέρω συζήτηση από τον περασμένο Αύγουστο. Συγκεκριμένα, το έγγραφο του ESM καθιστά σαφές ότι ο νέος κανόνας για να χαρακτηριστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος είναι μην ξεπερνούν οι ετήσιες δαπάνες εξυπηρέτησής του το 15% του . Από εκεί πέρα εξετάζει δύο σενάρια.

Ενα βασικό και ένα δυσμενές:

• Το βασικό σενάριο προβλέπει να επιμηκυνθούν οι πληρωμές για το μέλλον. Κάτι που θα βοηθούσε την Ελλάδα στις πληρωμές της χωρίς στην πραγματικότητα να μειώνει το χρέος της. Το έγγραφο προτείνει μικρή επιμήκυνση του δανείου και επισημαίνει πως οι επόμενες δύο δεκαετίες (2023-2043) είναι οι πλέον προβληματικές, καθώς τότε οι ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους αναμένεται να είναι πάνω από το 15% του ΑΕΠ.

Για εκείνη την περίοδο, σύμφωνα με το έγγραφο του ESM, προτείνεται η σύνδεση της αποπληρωμής του χρέους με ένα ποσοστό του ΑΕΠ, ώστε η χ να αποπληρώνει περισσότερο χρέος όταν το ΑΕΠ της αυξάνεται και λιγότερο όταν το ΑΕΠ της μειώνεται. Επίσης, αναφέρεται ότι θα μπορούσε να γίνει μια επιμήκυνση του «παγώματος» των πληρωμών τόκων για άλλα δέκα χρόνια. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει περίοδο χάριτος για την αποπληρωμή των χρεών της έως το 2022. Παράλληλα, προτείνεται να εισαχθεί κι ένα πλαφόν 2% στο επιτόκιο των ευρωπαϊκών δανείων για την περίοδο 2023-2033.

• Στο δυσμενές σενάριο εξετάζεται το παραπάνω πλαφόν να είναι πολύ χαμηλό και συγκεκριμένα ορίζεται στο 1% του ΑΕΠ για την περίοδο 2023-2033 και στο 1,5% για την περίοδο 2034-2044. Ωστόσο, ό,τι «γλιτώνει» η Ελλάδα από το 2033 θα πρέπει να το πληρώνει σε ισόποσες δόσεις από το 2044 και μετά.

Τα παραπάνω μέτρα θα μπορούσαν να μειώσουν την τρέχουσα αξία του χρέους κατά 52,5%, με το 6,1% να προέρχεται από την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής. Γενικότερα η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους αφορά αποκλειστικά τα χρέη της Ευρωζώνης και μόνο του EFSF και όχι τα χρέη της Ελλάδας προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που δεν μπορούν να αναδιαρθρωθούν. Παρόλο που αφορά το που έχει δανειστεί η Ελλάδα πριν συμφωνήσει και το τρίτο δάνειο, το έγγραφο αναφέρει ότι θα πρέπει να επεκταθεί και στα διακρατικά δάνεια (GLF, πρώτο μνημόνιο), αλλά και στο νέο δάνειο από τον ESM. Στο έγγραφο υπάρχει αναφορά για παροχή των μέτρων υπό όρους και προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα, ένα μέρος της ελάφρυνσης όπως η επιμήκυνση θα μπορούσε να γίνει χωρίς όρους, αλλά αμέσως μετά την ολο της πρώτης ς.

Πηγή: kathimerini.gr

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση