Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Αισιόδοξη παρά τα προβλήματα της κοινωνίας η υφυπουργός Οικονομικών
Αισιόδοξη παρά τα προβλήματα της κοινωνίας η υφυπουργός Οικονομικών

Αισιόδοξη παρά τα προβλήματα της κοινωνίας η υφυπουργός Οικονομικών

 

«Δεν περιμένουμε νέους φόρους. Η αξιολόγηση θα κλείσει σύντομα» ξεκαθάρισε  η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, καθώς και ότι δεν θα υπάρξει 4ο μνημόνιο, σε που έδωσε το πρωί στην αίθουσα της ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε στο Βόλο. Μάλιστα εξέφρασε την αισιοδοξία ότι πολύ σύντομα θα κλείσει η αξιολόγηση κι έχει ανοίξει ο δρόμος για να βγει η χώρα στις αγορές.

Η υφυπουργός είπε ότι στο πλαίσιο εξωστρέφειας της κυβέρνησης, ξεκινούν περιοδεία  σε όλη την Ελλάδα, έτσι ώστε να γίνει γνωστό το κυβερνητικό . «Καταφέραμε πολλά αλλά όχι όσα θα θέλαμε. Σταθεροποιήσαμε την ελληνική οικονομία και μειώσαμε έστω και τρεις μονάδες την ανεργία. 2,5 εκ. πολίτες έχουν πρόσβαση στο , ξεκινά το επίδομα αλληλεγγύης, το οποίο αγγίζει τα 750 εκ. ευρώ, ενώ δόθηκε η 13η σύνταξη σε 1.600.000 συνταξιούχους. Ό,τι έσοδα δεν είναι προϋπολογισμένα θα δοθούν στην κοινωνία».

Η κα. Παπανάτσιου, είπε ακόμη πως  προτεραιότητα για το Υπουργείο αποτελεί η φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο. Όσον αφορά στο λαθρεμπόριο καπνικών το Υπουργείο παρέλαβε μηχάνημα Χray το οποίο θα ελέγχει τα στα τελωνεία όχι μόνο για τα καπνικά είδη, αλλά και για άλλα προϊόντα, ενώ έχουν παραγγελθεί άλλα τέσσερα μηχανήματα για τη Β. Ελλάδα. «Με προληπτικούς ελέγχους θα προσπαθήσουμε να εμποδίσουμε το λαθρεμπόριο» ανέφερε  χαρακτηριστικά κι ενημέρωσε ότι τέθηκε σε λειτουργία η πλάστιγγα της ΕΣΕΕ, ενώ το Υπουργείο βρίσκεται σε συζητήσεις για την ιχνηλασιμότητα για τα καπνικά είδη και με άλλες χώρες αλλά και με τη Σχολή Εισαγγελέων και με τους τελωνειακούς για τη μείωση των λαθραίων καπνικών.

ια το λαθρεμπόριο καυσίμων, είπε πως  έχει γίνει σύσκεψη για να προχωρήσει το Υπουργείο και να ολοκληρωθεί η τοποθέτηση συστημάτων εισροών – εκροών στις δεξαμενές.

ια τη φοροδιαφυγή, η υφυπουργός ανέφερε ότι το Υπουργείο λαμβάνει μέτρα, με το πρώτο, αυτό του πλαστικού χρήματος. «Δε θέλουμε να τιμωρήσουμε τους πολίτες. Το πρώτο εξάμηνο του έτους θα εφαρμοστεί σε επαγγελματίες με υψηλή φοροδιαφυγή” εξήγησε η υφυπουργός,  διευκρινίζοντας ότι υπάρχουν εξαιρέσεις για το μέτρο αυτό, στα ορεινά χωριά που δεν υπάρχει διαδίκτυο αλλά και σε επαγγελματίες. «Περιμένουμε μέχρι 31 Μαρτίου για την εθελούσια εμφάνιση εισοδημάτων. Η φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο χρησιμοποιούν νέα μέσα κι εμείς προσπαθούμε να βρούμε νέα μέσα για την πάταξή τους. Ήδη ομάδα του Υπουργείου έχει ξεκινήσει πρόγραμμα για καταθέσεις που υπάρχουν σε χώρες της Ε.Ε. κι όχι μόνο και στην Αμερική και θα συγκριθούν 1.230.000 ΑΦΜ που ελέγχονται. Θα δώσουμε προτεραιότητα σε εισοδηματίες με πάνω από 300.000 ευρώ εισοδήματα για να δούμε αποκλείσεις από τα δηλωθέντα και να πληρώσουν τον φόρο που τους αναλογεί».

Η κα. Παπανάτσιου ξεκαθάρισε ότι δεν περιμένουμε νέους φόρους: «Έχουμε αφορολόγητο για τους αγρότες και τους επαγγελματίες μέχρι 20.000 ευρώ, ενώ  450.000 φυσικά πρόσωπα θα δουν ότι φέτος θα είναι λίγο καλύτερα. Έχουμε ελάφρυνση και των ασφαλιστικών εισφορών σε αυτούς τους επαγγελματίες».

Η ίδια δήλωσε αισιόδοξη λέγοντας  ότι η κυβέρνηση μέσα στο 2017 προσδοκά ανάπτυξη, επισημαίνοντας ότι μέχρι τέλος του 2017, θα εξοφληθούν οι του κράτους προς τρίτους ύψους 3,5 δισ. ευρώ.

Σε ερώτηση για την αισιοδοξία της κυβέρνησης, για το κλείσιμο της αξιολόγησης, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει 4ο μνημόνιο. Μπορεί να το ήθελε η ΝΔ αλλά δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Για μας αποτελούν «κόκκινη γραμμή» τα . Η Ε.Ε. θέλει κι αυτή να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση και πιστεύουμε ότι έτσι θα γίνει”.

Όσον αφορά στον ακατάσχετο λογαριασμό και στο αίτημα πολλών επαγγελματιών και κλάδων, η κα. Παπανάτσιου παραδέχτηκε ότι υπάρχουν θέματα, επισημαίνοντας ότι οι 450.000 επαγγελματίες μπορούν να έχουν τον ακατάσχετο λογαριασμό με όριο 1.250 ευρώ και ειδικό επαγγελματικό λογαριασμό που δημιουργείται μετά από αίτηση επαγγελματιών εξηγώντας στους προϊσταμένους των ΔΟΥ. Για το γεγονός ότι κατι τέτοιο δεν τηρείται από τις ΔΟΥ, η υφυπουργός  είπε ότι θα το εξετάσει το Υπουργείο για το πώς μπορεί να λειτουργήσει, ενώ όσον αφορά στους επιχειρηματίες, τόνισε ότι το Υπουργείο βρίσκεται εν αναμονή των εξωδικαστικών συμβιβασμών.

Όσον αφορά στους αγρότες, η υφυπουργός σημείωσε ότι το 2016, δόθηκαν 3,5 εκ. ευρώ, ενώ πληρώθηκαν κι ενισχύσεις από το 2011 και θα προχωρήσουν τα Υπουργεία και με προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης κι . «Είμαστε σταθερή χώρα κι έτσι θα παραμείνουμε. Χθες κατέβηκαν στην Αθήνα περίπου 40 αγρότες. Δε νομίζω ότι ζεσταίνουν τις μηχανές τους για κινητοποιήσεις » εκτίμησε.

Σε άλλη ερώτηση για την περιφερειακή οδό, η υφυπουργός είπε  ότι σε με το Υπουργείο Μεταφορών θα ξεκινήσει η μελέτη για τον Περιφερειακό της Αγριάς, θα ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, όπως επίσης και η μελέτη για τον περιφερειακό της Ζαγοράς.

Επίσης  τόνισε  ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι απόντες, ζούν στην πόλη, βλέπουν τα προβλήματα, προσθέτοντας ότι αναμένεται στο Νομό και η επίσκεψη του υπουργού Χρ. Σπίρτζη.

Σε ερώτηση  για τον  αντικειμενικό  υπολογισμό  των τελών κυκλοφορίας, η κα. Παπανάτσιου απάντησε ότι  “θέληση του Υπουργείου Οικονομικών είναι να γίνει γρήγορα πιο αναλογικό το σύστημα υπολογισμού τελών κυκλοφορίας. Ήδη οι υπηρεσίες επεξεργάζονται ένα σύστημα σχετικά με την παλαιότητα, τους ρύπους κι άλλες παραμέτρους έτσι ώστε να ξέρουν οι πολίτες πιο γρήγορα τι θα πληρώσουν».

Τέλος,  για τη στάση των δημοτικών συμβούλων στο Δήμο Βόλου και για τις επιθέσεις που έχει δεχτεί ο ΣΥΡΙΖΑ από τη Δημοτική Αρχή, η υφυπουργός τόνισε ότι δεν θα καταδικαστεί ο Βόλος από άποψη παροχών κι ό,τι δικαιούται, ενώ ο γραμματέας της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Κ. Βογιατζής, ανακοίνωσε  την  σχηματοποίηση δημοτικής παράταξης, η οποία θα παρουσιαστεί στις 21 Ιανουαρίου.

Η κα. Παπανάτσιου συνοδευόταν  από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και τον γραμματέα της Ν.Ε. και στη συνέχεια θα επισκεφθουν το Νοσοκομειο Βόλου και τον Οργανισμό Λιμένος.

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση