Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Εργασίες για την κατασκευή του Αλιευτικού Καταφυγίου στον Πλατανιά Νοτίου Πηλίου
Εργασίες για την κατασκευή του Αλιευτικού Καταφυγίου στον Πλατανιά Νοτίου Πηλίου

Εργασίες για την κατασκευή του Αλιευτικού Καταφυγίου στον Πλατανιά Νοτίου Πηλίου

Συνεχίζονται οι εργασίες για την κατασκευή  του Αλιευτικού Καταφυγίου στον Πλατανιά Νοτίου Πηλίου, συνολικού προϋπολογισμού ένταξης 6.485.240 ,  με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας 2014-2020 του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως κάνει γνωστό η ΠΕ Μαγνησίας & Σποράδων.

Συγκεκριμένα, γίνεται κατασκευή τεχνητών ογκόλιθων στο λιμάνι του Βόλου και θα μεταφερθούν με πλωτά μέσα στην τελική τους θέση στο αλιευτικό καταφύγιο του Πλατανιά.

Σύμφωνα με δηλώσεις της Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Σποράδων Δωροθέας Κολυνδρίνη, «οι εργασίες προχωρούν απρόσκοπτα και χωρίς προβλήματα, με τις καιρικές συνθήκες να βοηθούν στην εξέλιξη του υ. Η κατασκευή του αλιευτικού καταφυγίου στον Πλατανιά, είναι ένα ορόσημο και σημείο αναφοράς για την περιοχή του Πλατανιά και όλο το Νότιο Πήλιο, που συμβάλλει στη βιώσιμη ανάπτυξη και στην βελτίωση της ποιότητας ς των ανθρώπων που ζουν και εργάζονται στον Πλατανιά. Παράλληλα θα ενισχύσει καθοριστικά τον κλάδο του τουρισμού όχι μόνο στην περιοχή, αλλά σε ολόκληρη την Μαγνησία και θα αποτελέσει ένα εχέγγυο ανάπτυξης που θα προσελκύσει νέους επισκέπτες, αλλά και νέους επενδυτές».
Προκειμένου το Αλιευτικό καταφύγιο Πλατανιά να αποτελέσει ασφαλές καταφύγιο για τα υπό οποιεσδήποτε κυματικές συνθήκες και άρτια οργανωμένο χώρο για την εκφόρτωση των αλιευμάτων και γενικότερα την εξυπηρέτηση των αλιέων, προβλέπεται η υλοποίηση των εξής έργων:
-Για τον ελλιμενισμό των σκαφών, προβλέπεται η επέκταση του υφιστάμενου μώλου κατά 200m. Το πρώτο τμήμα της επέκτασης, μήκους 30m, θα είναι σε ευθύγραμμη επέκταση του υφισταμένου έργου, ενώ το δεύτερο, μήκους 170m περίπου (μέχρι και το ακρομώλιο), θα σχηματίζει γωνία 90° ως προς το προηγούμενο. Έτσι το συνολικό μήκος του προσήνεμου μώλου (υφιστάμενο και νέο τμήμα) θα ανέρχεται σε 330 m περίπου. Παράλληλα προβλέπεται η κατασκευή ενός υπήνεμου μώλου, μήκους 130m περίπου για την πλήρη προστασία της λιμενολεκάνης έναντι των κυματισμών.
-Στο εσωτερικό της λιμενολεκάνης προβλέπονται παραλιακά κρηπιδώματα συνολικού μήκους 132m και ένας προβλήτας μήκους 55m κάθετος στα παραπάνω κρηπιδώματα.
Επίσης, στο εσωτερικό της λιμενολεκάνης προβλέπονται βυθοκορήσεις για την εξασφάλιση του αναγκαίου ωφέλιμου βάθους.
-Προκειμένου για τη ικανής έκτασης χερσαίας ζώνης, προβλέπεται επίχωση επιφάνειας 2.000 m2 περίπου πίσω από τα νέα παραλιακά κρηπιδώματα και μέχρι το σημερινό θαλάσσιο μέτωπο. Έτσι, η χερσαία ζώνη του αλιευτικό καταφύγιο (υφιστάμενο παραλιακό μέτωπο και επιχώσεις) θα έχει συνολική επιφάνεια 3.650 m2 περίπου. Στη ζώνη αυτή προβλέπεται και η κατασκευή της ράμπας ανέλκυσης/καθέλκυσης σκαφών.
Επίσης, στα δυτικά του αλιευτικό καταφύγιο και κατά μήκος του θαλασσίου μετώπου του οικισμού (προ των υφιστάμενων παραλιακών τοιχίων) προβλέπεται η κατασκευή πρανούς προστασίας, μήκους 145m περίπου, για την απόσβεση των προσπιπτόντων κυματισμών.
Με την υλοποίηση των έργων, γίνεται δυνατή η εξυπηρέτηση σκαφών παράκτιας και ς αλιείας, μεγέθους έως και 26 m μήκος. Η δυναμικότητα του αλιευτικού καταφυγίου είναι της τάξης των 50 σκαφών, εκ των οποίων περί τις 15 μηχανότρατες/γρι-γρι ς αλιείας και 35 παράκτιας αλιείας.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση