Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Εργασίες αναστήλωσης της παλαιάς Ιεράς Μονής Ξενιάς
Εργασίες αναστήλωσης της παλαιάς Ιεράς Μονής Ξενιάς

Εργασίες αναστήλωσης της παλαιάς Ιεράς Μονής Ξενιάς

Το μεγάλο Πνηγύρι της Θεσσλίας στις 22-23 Αυγούστου

Με προετοιμάζεται το μεγάλο πανηγύρι της Τοπικής Εκκλησίας, αλλά και σύνολης της Θεσσαλίας, για την Απόδοση της εορτής της Κοιμήσεως της Παναγίας, το διήμερο 22 & 23 Αυγούστου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην παλαίφατη και ιστορική Ιερά Μονή Παναγίας Ξενιάς Αλμυρού.

Την Ιερά Πανήγυρη θα λαμπρύνουν με την παρουσία τους οι Μητροπολίτες Βρεσθένης κ. Θεόκλητος, υ κ. και κ. Ιγνάτιος, ενώ αναμένεται να κατακλύσουν τους χώρους της Μονής πλήθη ευλαβών προσκυνητών από όλη την Θεσσαλία.

Το κτιριακό συγκρότημα, που χρονολογείται από τις αρχές του 19ου αι., υπέστη πολύ σοβαρές από τους σεισμούς του Ιουλίου του 1980, με αποτέλεσμα η Μονή να καταστεί ακατοίκητη.

Με πρωτοβουλία της Τοπικής Εκκλησίας και του κ. Ιγνατίου και ύστερα από τις ατελέσφορες προσπάθειες ένταξης του έργου σε ειδικό πρόγραμμα αναστήλωσης, παρά τις επανειλημμένες υπο κρατικών φορέων, αλλά και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ξεκίνησαν οι εργασίες στην Μονή, με σκοπό αυτή να επανέλθει, συν Θεώ, στο αρχαίο κάλλος και να καταστεί και πάλι πόλος έλξης και σημείο ς της Μοναστικής ζωής.

Αντικείμενο των εργασιών στην παρούσα φάση, είναι ο σχεδιασμός αποκατάστασης, διατήρησης και ενίσχυσης του εδαφικού ανάγλυφου στο βορειανατολικό τμήμα της Μονής, με σύστημα βαθιάς υποθεμελίωσης, στο τμήμα του κτιρίου με την δυσμενή θέση, ως προς το τοπογραφικό ανάγλυφο.

Η περιοχή είναι σεισμογενής και η επιπλέον δυσμενής θέση του κτιρίου (έντονο τοπογραφικό ανάγλυφο στην βορειοδυτική πλευρά του συγκροτήματος – έντονη κατωφέρεια) επιβάλουν πρόσθετα κατασκευαστικά μέτρα για την αναστροφή και αποφυγή πιθανών αστοχιών από υποχώρηση – ολίσθηση του εδάφους και διαφορικές καθιζήσεις.

Στην παρούσα φάση των εργασιών προβλέπονται οι εργασίες σταθεροποίησης και ενίσχυσης του εδαφικού πρανούς στην βορειανατολική γωνία της Ιεράς Μονής, με προτεινόμενο σύστημα αντιστήριξης και σταθεροποίησης την κατασκευή δικτύου από σειρές γαλβανισμένων εδαφοηλώσεων, πληρωμένες με σκυρόδεμα, σε συνδυασμό και με άλλες σταθεροποιητικές εργασίες όπως υποθεμελίωση του κτιρίου και κεφαλόδεσμοι.

Σήμερα οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη στο τελευταίο στάδιο κατασκευής των εδαφοηλώσεων, σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές του δημοσίου.

Απώτερος σκοπός είναι οι εργασίες εκτός περιγράμματος της Ιεράς Μονής, να γίνουν με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε, μετά το πέρας να γίνει αποκατάσταση της περιοχής, χωρίς να προξενηθούν βλάβες που θα αλλοιώσουν τον χαρακτήρα και την μορφή του τα χώρου της Μονής.

Monastiri_3enias_01im_kato_xenias18

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Dark Mode

"Αλιεύοντας" την είδηση