Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Έρευνες για τη βομβιστική επίθεση σε τουριστικό λεωφορείο στην Αίγυπτο
Έρευνες για τη βομβιστική επίθεση σε τουριστικό λεωφορείο στην Αίγυπτο

Έρευνες για τη βομβιστική επίθεση σε τουριστικό λεωφορείο στην Αίγυπτο

Τέσσερις , 12 τραυματίες

Τρεις Βιετναμέζοι τουρίστες και ο ξεναγός τους σκοτώθηκαν όταν αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός πυροδοτήθηκε, καθώς το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν περνούσε από το σημείο όπου ήταν τοποθετημένος, κοντά στον αρχαιολογικό χώρο των πυραμίδων της Γκίζας, κατά τον πιο πρόσφατο απολογισμό της αιγυπτιακής γενικής εισαγγελίας.

Η πρώτη βομβιστική επίθεση εναντίον ξένων τουριστών στην Αίγυπτο από τον Ιούλιο του 2017 «προκάλεσε τον θάνατο τριών Βιετναμέζων τουριστών κι ενός ξεναγού αιγυπτιακής υπηκοότητας», ανέφερε ανακοίνωση του γενικού εισαγγελέα.

Η επίθεση, για την οποία δεν έχει υπάρξει ανάληψη της ευθύνης μέχρι στιγμής, προκάλεσε επίσης τους τραυματισμούς άλλων 12 επιβαινόντων στο λεωφορείο, ανάμεσά τους 11 τουριστών και του οδηγού του αυτοκινήτου, κατά την ίδια πηγή.

Η έγινε το απόγευμα της Παρασκευής στη συνοικία Αλ Μαριουτίγια της Γκίζας, στη νοτιοδυτική περιφέρεια του Καΐρου.

Επιτόπου, άνδρες των σωμάτων ασφαλείας έστησαν περίμετρο γύρω από το λευκό λεωφορείο, το παρμπρίζ του οποίου ήταν ολόκληρο γεμάτο ραγίσματα και η καρότσα του είχε υποστεί μεγάλη ζημιά. Μερικές ώρες αργότερα, στο σημείο μετέβη γερανός για να απομακρύνει το λεωφορείο.
Ένας δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters που προσέγγισε την περιοχή όπου σημειώθηκε η επίθεση ανέφερε ότι είδε κατεσμένη τη μία πλευρά του λεωφορείου, ενώ τα τζάμια του είχαν σπάσει.

Δεκάδες αστυνομικοί και πυροσβέστες παρέμεναν στο σημείο, σε ένα στενό σοκάκι κοντά στον περιφερειακό δρόμο, σε μικρή απόσταση από τις Πυραμίδες της Γκίζας.

Τις εξελίξεις στην υπόθεση παρακολουθεί στενά ο πρόεδρος Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, με τους υπουργούς Υγείας και Εσωτερικών να βρίσκονται ήδη στο νοσοκομείο και στο χώρο όπου σημειώθηκε η αντίστοιχα.

Όπως γράφει η «Egypt Today», «ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός κ. Μαντμπούλι τόνισε ότι η αποτελεί πραγματική απειλή για ολόκληρο τον κόσμο». Και προσέθεσε «η Αίγυπτος θα αντιμετωπίσει σθεναρά οποιονδήποτε προσπαθεί να παραβιάσει την ασφάλεια της χώρας».

Μια ομάδα Βιετναμέζων έτρεξε με τα πόδια προς το σημείο μετά την επίθεση. «Χάσαμε κάποιον», έλεγαν πανικόβλητοι οι τουρίστες στους αστυνομικούς, εκφράζοντας την «απόγνωσή» τους.

«Αυτοσχέδιος μηχανισμός εξερράγη καθώς περνούσε λεωφορείο που μετέφερε 14 βιετναμέζους τουρίστες», συνόψισε το αιγυπτιακό υπουργείο Εσωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Οι επιβάτες ενός μίνι-λεωφορείου που βρισκόταν κοντά στο λεωφορείο που χτυπήθηκε από την έκρηξη προσπάθησαν να βοηθήσουν τα θύματα.«Η κυκλοφορία σταμάτησε και κατεβήκαμε για να βοηθήσουμε», αφηγήθηκε ένας από τους επιβάτες του σε δημοσιογράφους.

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση βρίσκεται σε άμεση επαφή και με την πρεσβεία του Βιετνάμ στην Αίγυπτο για να την ενημερώνει με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.Ενδελεχή για την επίθεση, έχει διατάξει ο Γενικός Εισαγγελέας της Αιγύπτου Ναμπίλ Σαντίκ.

Από την πλευρά του, ο Μεγάλος Μουφτής της Αιγύπτου Σάουκι Άλαμ «καταδίκασε την », όπως γράφει η «Egypt Today», στο ρεπορτάζ της οποίας προστίθενται οι δηλώσεις του ότι «τέτοιου είδους εγκληματικές πράξεις είναι εντελώς ασυμβίβαστες με όλες τις διδασκαλίες των θρησκειών. Και επιβεβαίωσε ότι οι αξιωματούχοι και οι άνθρωποι της Αιγύπτου θα σταθούν ισχυρά αντιμέτωποι σε αυτές τις τρομοκρατικές επιθέσεις».

Από το 2013, μετά την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, στην Αίγυπτο έχουν σημειωθεί πολλές επιθέσεις κυρίως εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας και εκκλησιών της χριστιανικής, κοπτικής μειονότητας. Ο τουρισμός, βασική πηγή εισοδήματος για τη χώρα, παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα σημάδια ανάκαμψης, αφού είχε πληγεί σοβαρά από την κρίση, μετά την Αραβική Άνοιξη του 2011 και την αστάθεια που ακολούθησε την ανατροπή του Μόρσι.

Συνοδευόμενος από τους υπουργούς Υγείας και Τουρισμού, ο πρωθυπουργός Μουστάφα Μαντμπούλι μίλησε μπροστά στις κάμερες για ένα «λυπηρό συμβάν», επισκεπτόμενος το νοσοκομείο Ελ Χάραμ, όπου διακομίστηκαν και νοσηλεύονται οι τραυματίες.

«Δεν υπάρχει ούτε μία χώρα όπου να μην έχει γίνει επίθεση», τόνισε ερωτηθείς σχετικά με τις συνέπειες που θα έχει η βομβιστική επίθεση για τον τουρισμό, τομέα-κλειδί για την οικονομία της Αιγύπτου.

Τα μέτρα ασφαλείας παραμένουν ενισχυμένα στις τουριστικές περιοχές.

Επρόκειτο για την πρώτη επίθεση εναντίον τουριστών στην Αίγυπτο από τον Ιούλιο του 2017. Δύο ξένες γυναίκες είχαν τότε χάσει τη ζωή τους και άλλες τέσσερις είχαν τραυματιστεί κατά τη διάρκεια επίθεσης με μαχαίρι σε πλαζ στο θέρετρο Χουργκάντα (ανατολικά).

Ο κρίσιμος τομέας του τουρισμού δοκιμάστηκε εξαιτίας της πολιτικής αστάθειας μετά τη λαϊκή εξέγερση του Ιανουαρίου του 2011, η οποία οδήγησε στην πτώση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

Μετά την ανατροπή το 2013 από τον στρατό του ισλαμιστή εκλεγμένου προέδρου Μοχάμεντ Μούρσι, η Αίγυπτος έχει γίνει στόχος πολλών επιθέσεων από εξτρεμιστικές οργανώσεις, με στόχο κυρίως άνδρες του στρατού και της αστυνομίας αλλά και μέλη της χριστιανικής μειονότητας των Κοπτών. Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί.

Τον Ιανουάριο του 2016, τρεις ευρωπαίοι τουρίστες είχαν τραυματιστεί σε επίθεση με μαχαίρι, επίσης στη Χουργκάντα.

Τα μέτρα ασφαλείας έχουν ενισχυθεί στις τοποθεσίες που προσελκύουν τουρίστες στην Αίγυπτο εξαιτίας των επιθέσεων. Ειδικοί πάντως επικρίνουν συχνά την αδιαφορία των αρχών για την περιοχή γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο των πυραμίδων της Γκίζας, μια συνοικία παραμελημένη και φτωχή.

Η χειρότερη πιο πρόσφατη επίθεση εναντίον τουριστών στην Αίγυπτο διαπράχθηκε την 31η Οκτωβρίου 2015. Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση που είχε στοιχίσει τη ζωή στους 224 επιβαίνοντες σε ρωσικό αεροσκάφος το οποίο μετέφερε ρώσους τουρίστες μετά την απογείωσή του από το Σαρμ ελ Σέιχ, το θέρετρο στο νότιο τμήμα της χερσονήσου του Σινά.

Ήταν αυτή η επίθεση που κατάφερε το πιο βαρύ πλήγμα για τον τουρισμό στην Αίγυπτο — ειδικά για τις ρώσων επισκεπτών, αλλά και των Ευρωπαίων. Έκτοτε, οι αρχές προσπαθούν να προσελκύσουν Ασιάτες και Άραβες.

Στην Αίγυπτο εκφράζονταν τους τελευταίους μήνες ελπίδες για ανάκαμψη του τουριστικού τομέα, έπειτα από την προσέλευση 8,2 εκατομμυρίων επισκεπτών το 2017, κατά επίσημα στοιχεία. Πάντως η χώρα απείχε μακράν από τα 14,7 εκατ. τουρίστες που την είχαν επισκεφθεί το 2010.

Ο στρατός και η αστυνομία της Αιγύπτου διεξήγαγαν από την αρχή της χρονιάς ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις εναντίον εξτρεμιστών, ειδικά στη Χερσόνησο του Σινά, στον νότο και στην περιοχή των συνόρων με τη Λιβύη.

 

 

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση